Rookburgh

Wanneer opent Rookburgh?

Dat is de grote vraag! Vele denken dan ook dat we dit jaar het kunnen verwachten maar wanneer precies? Stem HIER en volg Facebook & deze pagina voor het laatste Rookburgh nieuws en nog zo veel meer!

 • Attracties: F.L.Y.
 • Hotel: Charles Lindbergh
 • Park: Phantasialand
 • Thema: Steampunk, Fabriek, Luchtvaart ?
 • Type: Launched Flying Coaster, Hotel
 • Bouwer(s): Vekoma
 • Opening: 2020?
 • Kosten: Waarschijnlijk duurder dan Klugheim (min. € 70 miljoen)
 • Snelheid: Tussen de 80 & 100 km/h
 • Hoogte: Ongeveer 30m hoog
 • Lengte: ? Langer dan de Flying Dinosaur (1 124m)

Begin juli (deel 1): Kappen, kruisjes & glazen!

Phantasialand blijft de lippen op elkaar houden over een mogelijke openingsdatum en dat zorgt voor vele discussies op diverse forums. Dat neemt niet weg dat er nog steeds hard wordt gewerkt aan het nieuwe themagebied. Zo zien we in de volgende foto dat de balkons stilaan voorzien worden van een hekje. Maar ook zien we een soort van kap of zeil boven aan het dak. Het zijn net die kleine details die het gebied zo geweldig maakt. Daarnaast is men nu ook bezig met de onderkant van het hotel. Hier komen ijzeren kruizen op. Dat is te zien op een foto waarbij de zwarte ijzeren kruizen net boven de zeilen uitsteken. Wanneer dit onderdeel klaar is, hoop ik dat Phantasialand de witte hekken weghaald of gedeeltelijk opschuift waardoor je nog korter bij het gebied kan komen.

Tot slot is het park ook bezig met de afwerking van de muren boven Maus-au-Chocolat. Aan de kant van het Kaiserplatz komen dus ook nog een soort van glazen. Tijdens mijn laatste bezoek vroeg ik me wel af hoe men de gehele muur nog ging aanpakken net boven de loods van Maus au Chocolat. Daar staan stellingen waar men nu druk mee bezig is. Het blijft afwachten hoeveel details Phantasialand nog gaat aanbrengen. Het is alvast zeker dat dit gebied nog gedetailleerder moet worden dan Klugheim.

Eind juni (deel 4): Details op de roestmuur!

Phantasialand heeft enkele details toegevoegd aan de roestige ingangsmuur aan de straat kant. Het park heeft enkele ijzeren baren en wat hekwerkes. Op diverse forums werd er gediscussieerd over al dan niet te weinig details op de muur. Door deze extra toevoegingen ziet het er weer zo veel beter uit. Het blijft imposant om voor deze muur te staan. Hieronder alvast een beeld van deze extra details.

Eind juni (deel 3): Wéér een drone video!

Op YouTube is weer een nieuwe video online gekomen van een fan die Rookburgh vanuit de lucht filmt. Dit is eigenlijk niet toegestaan want het is een natuurgebied waarbij het verboden is om te vliegen met een drone. Daarnaast heeft Phantasialand ook de regel dat men hun nieuw gebied enkel mag filmen van de straatkant of in het park wat mogelijk is. Het blijft nu afwachten of het Duitse park de video laat weghalen. Dat zou ook betekenen dat deze waaghals zich ook aan een fikse boete mag verwachten.

Maar hieronder alvast de video waarin we duidelijk zien dat het gebied zo goed als klaar is. Toch kunnen we niet zeggen in hoeverre het hotel klaar is. Tot slot zien we ook de zeppelin staan.

Eind juni (deel 2): Daar komt hij piepen!

Dankzij het instagram account van PHL-Insider zagen we dat Phantasialand eindelijk de zeppelins heeft opgehangen. Eén hiervan is zichtbaar vanaf de gigantische muur bij Wuze Town. Dit geeft toch weer een duidelijk beeld dat het park volop bezig is met de afwerking van het themagebied. Hierdoor komt de (mogelijke) openingsdatum toch weer korter bij, maar het blijft afwachten of het park dit gebied wil openen met een beperkte park capaciteit. Maar nu kunnen we alvast genieten van dit prachtige beeld.

Eind juni (deel 1): Phantasialand vlog!

Zondag 21 juni ging eindelijk opnieuw terug naar Phantasialand. Zo kon ik ook mijn abonnement voor de eerste keer gebruiken. Het was wel allemaal iets anders dan gewoonlijk door Corona, maar het was een topdag waarbij ik ook een update heb gemaakt van Rookburgh.

Half juni 2020 (deel 2): 2021 of 8 augustus 2020?

Nu we stilaan de zomer naderen verwachten fans een openingsdatum van Phantasialand maar deze blijft uit. De onderkant van het hotelgebouw (links van de roestmuur) is nog niet klaar. Daarnaast blijft het moelijk in te schatten hoe ver men staat met het gebied. Op diverse fora speculeren fans dan ook of het wel of niet nuttig is om zo’n grote nieuwigheid te openen in deze vreemde tijden.

Op een discord server staat het volgende nieuws. Het is puur informatief en nog niets is officieel bevestigd door het park.

Maar door wat opzoekwerk te doen zag ik het volgende op Duitse vacature websites. Phantasialand zoekt werknemers voor in horeca zaken vanaf 1 augustus 2020. In principe zijn alle winkels & eetkraampjes open waardoor het vreemd zou zijn om halverwege het seizoen extra mensen hiervoor aan te werven. Daarnaast zoekt het ook mensen voor restaurant & hotel. Dit is dus zeker interessant en genoeg om over na te denken.

Half juni 2020 (deel 1): Schoorsteen & ballon!

Nu Rookburgh volledig omgeven is door muren wordt het steeds moeilijker om beelden te kunnen opvangen van het nieuwe themagebied. Toch is er opnieuw een decoratiemateriaal gespot. Zo heeft één van de hotelblokken nu een schoorsteen. Deze is te zien van straat kant. Hij steekt boven de roestmuur uit aan de rechterkant. Dat is te zien op de volgende foto’s.

Daarnaast verscheen er voor het eerst enkele foto’s vanaf het Kaisersplein nabij Maus au Chocolat. Hieronder zien we de afwerking & details van de koepel & muur.

Maar er is ook een inside foto opgedoken van de helix waarin lange tijd een blauw kap was te zien. Enkele fans vermoedde al dat hier een luchtballon kon komen. Dat is nu ook juist, dat zien we in onderstaande afbeelding.

Begin juni 2020 (deel 4): INSIDE Testritten!

Zoals men kon lezen hieronder heeft een fan een filmpje kunnen maken van enkele testritten, dit deed hij via de opening van enkele dage geleden. Het blijft wel vreemd dat Phantasialand nog geen maatregelen heeft genomen tegen deze mogelijkheid. Maar mij hoor je alvast niet klagen. Op het filmpje zien we ook nog altijd een soort van bulldozer staan. Maar geniet van deze testritten en nogmaals bedankt aan ThemeParkJunkie/freizeitparkwelteuropa!

DE VIDEO IS HELAAS OFFLINE, HOPELIJK HEBBEN SOMMIGE HET NOG KUNNEN ZIEN.

Begin juni 2020 (deel 3): Restaurantbord!

In de vorige update zagen we al een stukje van Rookburgh door een kiertje, nu is er opnieuw een foto gemaakt. Ditmaal van de andere zijde van de deur. Op de foto zien we diverse materialen zoals kabelrollen. Hierdoor zien we ook wel dat er precies nog heel wat moet gebeuren. Maar het zijn wel voornamelijk de kleinere werken want de grote grove arbeid is zeker al gebeurd.

Maar er was ook al enkele dagen discussie over een bord dat men zag hangen vanuit de Colorado Adventure.De bovenkant van Rookburgh is nog het beste te zien vanuit de 3 optakelingen bij de mijntrein achtbaan. Het bord dat men ziet hangen vanuit Colorado is bedoeld als ingang voor het restaurant Uhrwerk. Het was al enige tijd duidelijk dat het themagebied Rookburgh draait om een industrie stad met een vliegmachine bedrijf. Maar Phantasialand is nooit altijd heel duidelijk over het themagebied want iedereen moet zijn eigen PHANTASIE erbij verzinnen. Hieronder zien we de skyline foto van Rookburgh. In het midden zien we een gouden letter. Dat is de “R” van Rookburgh de ander twee letters zijn die van “Dampf Gesellschaft” ofwel in het Engels (airrailcompany). Maar het logo kunnen we al zien op de kijkbox bij de grote Fantasy muur.

Begin juni 2020 (deel 2): Deur op een kier!

Op instagram verscheen een foto gemaakt door “Coasteralert”. Hij kon een foto maken van Rookburgh. De foto is gemaakt aan de Wuze Town gedeelte in het Fantasy themagebied. De deur stond waarschijnlijk open of men kon de foto maken bij een spleet van de deur.

Op de foto zien we een stoffen buis, dit is waarschijnlijk nog materiaal en geen thematisatie. Wel zien we de grote ijzen steunpilaren. Wie goed kijkt ziet ook een soort van gouden/koperen schoorsteen. Dit is ook niet duielijk of het theming is werkmateriaal. Links zien we een bulldozer staan. Deze zal zeker niet bedoeld zijn als theming, maar zo zien we wel dat het park nog steeds hard aan het werk is in het themagebied. Naast al dit materiaal zien we de baan en wat omheining die is geplaatst zodat bezoekers straks niet te dicht bij de treinen komen. Maar het belangrijkste aan deze foto is dat we zien dat de vloer beklinkerd is waardoor we ervan kunnen uit gaan dat de paden grotendeels klaar zijn. Dit is een belangrijk punt voor de bouw want hiermee wacht men altijd tot het laatste omdat dit allemaal perfect moet passen en achteraf moeilijk kan veranderd worden.

DEZE FOTO IS GEMAAKT DOOR COASTERALERT, HIERBIJ GEBRUIKT J.COASTERS ENKEL DE FOTO TER UITLEG VAN DE VORDERINGEN VAN HET GEBIED.

Begin juni 2020 (deel 1): Dat deel moest dicht!

Een bezoeker heeft nog een foto kunnen maken langs de hekken door. Aan de linkerkant van het hotel (gebogen gedeelte) staan op dit moment nog enkele hekken met witte zeilen waardoor je niets van de laatste aanpassingen van het hotel kan zien. Enkele weken geleden zagen we hier ook een graafmachine en wat bedrijvigheid. Hierdoor vermoedde andere fans en ik al dat dit deel werd beklinkerd. Dat blijkt nu ook te kloppen.

Daarnaast zien we enkele kleine vensters. Deze zijn nu nog bedekt met een stukje hout waardoor men niet kan binnenkijken. Het is hoogstwaarschijnlijk dat hier de bierbar zal komen (Bar 1919). Door dat de klinkers nu liggen kan de onderkant van het hotel worden afgewerkt. Het bleef me enige tijd onduidelijk waarom dit nog vrij lang duurde. Het is nu een kwestie van dagen/weken vooraleer deze onderkant zal afgewerkt zijn.

Tot slot zien we ook nog een plaat tussen de twee hotelblokken. Dit zou er op kunnen wijzen dat wanneer de onderkant klaar is ook de witte hekken weg kunnen. Hierdoor zullen bezoekers nog een stukje dichter bij het hotel/gebied kunnen komen. De spleet die nog open was waar we nog enkele testbeelden van zagen de afgelopen weken/maanden is nu ook helemaal dicht door de nieuwe plaat. Phantasialand blijft alles op alles zetten om nieuwsgierige fans het moeilijk te maken om een glimp te kunnen opvangen.

Nu het park open is zien we misschien wel een stukje meer van de achterkant maar Phantasialand heeft de afgelopen maanden goed haar best gedaan om pottenkijkers op afstand te houden en het zeer moeilijk gemaakt.Een fan op een forum meldde dat hij vanuit de Colorado Adventure testritten zag van F.L.Y. Vanuit eigen ervaringen weet ik dat men nog HEEL SNEL een blik kan werpen naar het gebied vanuit het Colorado treintje, maar ook net na de 2e lancering bij Taron. Maar op het volledige beeld is het nog even wachten.

Eind mei 2020 (deel 1): Zo ziet het nu uit!

Phantasialand opende op 29 mei 2020. Een moment waar vele fans en ik naar uitkeken. Jammer genoeg kon ik er zelf niet bij zijn omwille van de corona-regels dat ik België niet mag verlaten. Maar het belangrijkste van deze seizoensopening is de nieuwe updates spotten van Rookburgh. We zagen de afgelopen maanden al heel wat updates. Naar het volledige beeld vanuit het themagebied is het nog altijd gissen. Het park blijft dan ook stevig de lippen op elkaar houden. Hieronder alvast enkel foto’s van RideonBlog.com met dank hiervoor. In de twee onderstaande foto’s zien we de voorgevel met de gloednieuwe sticker/banner boven de vermoedelijke hotelingang.

Hieronder enkele foto’s van de achterkant van het gebied. Daar was het nog spannend rond aangezien dit enkel te zien is van het grote Kaisersplatz in het Berlijnse themagebied. We zagen in de vorige update dat men terug bezig was met de muur opvulling. Deze stenen muur en alle andere muurbekleding is grotendeels van Universal Rocks. Het Portugese bedrijf kon tijdelijk niet werken omwille van de corona maatregelen. Naast deze stenen muur zien we ook de glazen koepels. Dit is zoals eerder gezegd nabij Maus au Chocolat.

Midden mei 2020 (deel 1): Overgangsmuur & zeppelins weg!

Er is opnieuw een video online gekomen van Phantasija. Wie hem volledig wil bekijken kan dat HIER. Maar hieronder de highlights van het filmpje.

Hij ziet een werkman werken aan de gebogen muur aan de achterkant van Rookburgh. Dit is boven de overgang van Berlin naar Rookburgh. Zoals we zien op de foto is het een bakstenen muur. Het is wel nog afwachten wat het eindresultaat hiervan gaat worden. De achterkant de muur boven Maus au Chocolat is wel niet echt verder afgewerkt. Dat is te zien bij het rondje om het park.

Tot slot zien we ook dat de zeppelins weg zijn, dat is tevens ook de titel van het filmpje. Het feit dat het zolang heeft geduurd vooraleer Phantasialand deze grote decorstukken heeft opgehangen of geplaatst kan van 2 zaken afhangen.

 1. Het kon nu pas geplaatst worden als theming want er moest nog iets afgewerkt worden vooraleer deze in het gebied konden staan.
 2. Het weer laat het nu pas toe. In de vorige maanden kon het nog behoorlijk slecht weer zijn waardoor het plaatsen moeilijker was. De decorstukken zullen wel goed vastgemaakt moeten worden want de themingstukken moeten later het hele jaar door blijven staan of hangen.

Het belangrijkste is dat ze nu effectief geplaatst zijn, jammer genoeg kon de eigenaar “Phantasija” nergens de decorstukken spotten.

Begin mei 2020 (deel 2): Sticker op de deur!

Via Ride on Blog is er weer een kleine mini-update bij Rookburgh. Zo zag hij dat er een soort van sticker was geplakt op de deur. De zwarte deur onder de roestige muur heeft nu een geel-groenachtige sticker gekregen met “HOTEL Charles Lindbergh – The ultimate steampunk experience”. De laatste weken zien we toch dat deze muur kleine details krijgt zoals struikjes, lampen en nu ook een sticker.

De deur was onlangs afgezet, dat was in een video te zien van Phantasija.In deze video was niets vernieuwend te merken. Maar hij liet wel weten dat Phantasialand nu ook bemande test liet uitvoeren. Dus niet meer met test dummies, maar met echte personen.

Het park liet zelf ook al weten dat ze nog niet 11 mei zullen open gaan, ondanks dit vanaf dan weer mag. Het park gaat nu de coronamaatregelen doorvoeren in het park en bekijken wat mogelijk is. Het park laat zo vlug mogelijk weten wanneer het opnieuw bezoekers kan ontvangen.

Begin mei 2020 (deel 2): Gebroken treinspoor?

Regelmatig duiken er nieuwe foto’s op van Rookburgh, maar het is steeds moeilijker om een nieuwigheid te ontdekken in het volledig omringd gebied.Toch dook er opnieuw een beeld op van de de start van de eerste lancering. Op de foto zien we 2 brugjes. Eén hiervan was staat hier al bijna 2 a 3 jaar, dit is de zwarte met goud. Maar de andere brug is precies een omhoog getrokken treinspoor. Dit is een soort van dak of klep boven de lancering. Het blijft nu gissen wat hier de bedoeling van is. Maar het is toch weer een update uit Phantasialand .

Gisteren kwam SAD Baumaschinen naar buiten met een bericht over het terug plaatsen van de Talocan

Begin mei 2020 (deel 1): Lampjes & vensters!

Op verschillende forums doken nieuwe beelden op van de voorgevel en het hotel. Zo zien we dat Phantasialand een 4-tal lampen heeft geplaatst op de roestige voorgevel. Deze zullen straks deze imposante muur verlichten. Zoals ik kan afleiden op het ontwerp van de lampen zal er een klein lichtje zijn om de vloer wat te verlichten. De bovenkant van de lamp is een soort van koker die straks grote lichtstralen zullen geven over de roestige muur. Het is nu afwachten wanneer Phantasialand deze lampen officieel aanzet. Vanaf dan zal het ook ’s avonds een mooi beeld geven onderaan. Hieronder alvast enkele beelden van de lampen overdag.

Daarnaast zien we op een foto dat het Duitse park ook de doeken of de bedekking van de hotelramen heeft afgehaald. Zo zien we nu duidelijk dat de vensters een melk wit zijn maar dat ze wel mooie tekeningen bevat. Op een foto is duidelijk te zien dat er tandwielen in de vensters gegevraveerd zijn.

Door deze kleine wijzigingen zien we toch dat het park duidelijk in de finale fase zit van het bouwprojecten. Steeds kleine details die wijzen op een voltooiing.

Tot slot wil jullie ook nog meedelen dat ik afgelopen week voor de eerste keer reactie kreeg van Phantaisialand op een bericht van mijn facebookpagina. Het bericht ging over de vrachtwagen van SAD Baumaschine waar enige twijfel over was.

Eind april 2020 (deel 2): Trappenhal in de lucht!

Op vrijdagnamiddag is opnieuw een YouTuber “Phantasija” naar Phantasialand gegaan met de fiets. Hierbij is vooral te zien dat een grote kraan diverse zaken bezig is in het gebied. Het voertuig zelf staat vlak langs het hotel. Het is vast en zeker een indrukwekkend maar ook delicaat werk met zo een gigantische kraan. Bij dit bezoek maakt hij ook een rondje rondom het park. Hierbij laat hij nog eens wat decorstukken zien die nog steeds achter de grote nooduitgang van het park staan. We zien ook dat rondom het hotel veel bedrijvigheid is. Zo heeft lopen er verschillende werkmannen op het dak. Eerder was al duidelijk geworden dat er elektriciteitsbedrijven bezig waren aan het hotel voor alle nutsvoorzieningen.

Daarnaast kon de vlogger ook zien dat de balkons in de boog waar de achtbaan langsdoor komt nu dichtgemaakt zijn. Dit is voor de veiligheid. Zo kunnen mensen niks vanop het balkon naar de mensen in F.L.Y. gooien. Of kunnen lossere kledingstukken of accessoires zoals zoals schoenen, juwelen en dergelijke tegen mensen komen vanop het het balkon.

Maar toen hij een beetje verderop was van het park in de woonwijk van phantasialand ziet hij iets speciaals. Aan de gigantische kraan hangt een grote trap. Hierdoor besluit hij om zeker te gaan kijken en komt de trap duidelijk in beeld. Zoals hij zelf ook in het filmpje toont, gelijken deze trappen sprekend op die van de concept arts. Deze trappen zullen dus de verschillende hotelverdiepingen met elkaar verbinden.

Hieronder kan men de volledige video bekijken, met dank aan Phantasija!

Eind april 2020 (deel 1): Ijzer latten als balkon!

Nu de muren van het hotel grotendeels af zijn begon men met de balkons van het hotel. Enkele kamers zullen ook een balkon hebben. In het algemeen heeft het hotel een unieke indeling waardoor er veel gangen en trappen zullen zijn. Nu zijn deze stilaan bekleed met ijzeren laten. Op de foto lijkt het wel of ijzeren latten kris kras tegen het gebouw worden bevestigd. Bij deze dan ook een foto van deze balkons.

Op andere foto’s zagen we dat vooral de onderkant nog niet goed is afgewerkt. Dit komt omdat hier regelmatig nog busjes en andere grote werktuigen langskomen. Een mooie vlakke ondergrond zou dan niet goed zijn want zo geraken de stenen misschien al beschadigd. Het park probeert ook via deze balkonnetjes de meeste open gaten nog te bedekken.

UPDATE: Half april 2020: SAD vrachtwagen was voor Talocan!

De vrachtwagen van SAD Maschinenbau kwam dan toch niet speciaal voor Rookburgh. Op 23 april werd in de avond of ’s nachts opnieuw een foto gemaakt van dezelfde vrachtwagen. Deze keer lag de gondel van de Talocan op de vrachtwagen. Vorig seizoen waren er regelmatig problemen met deze attractie. Door de aanhoudende coronacrisis kan deze attractie nu grondig worden geïnspecteerd. Het is nu afwachten hoelang deze renovatie of controle gaat duren. Ik ben in feite wel opgelucht dat deze vrachtwagen niet voor Rookburgh bedoeld was.

Half april 2020 (deel 2): 2e attractie of theming?!

Op 22 april 2020 is er opnieuw een grote lading aangekomen in Phantasialand. Die mij toch serieus de wenkbrauwen doet fronsen. De lading is een vrachtwagen met enkele ijzeren constructie onderdelen. Het is niet duidelijk waarvoor deze dienen. Op de foto’s zien we dat de fabrikant SAD Maschinenbau GmbH voornamelijk attracties en onderdelen doet. De homepagina van de website is op dit moment niet toegankelijk, maar als je verder klikt kom je enkele foto’s tegen van hun producten. Maar op de Facebook pagina treffen we enkele kermis attracties aan zoals reuzenraden en breakdancers.

In eerste instantie zou je denken: Gaat Phantasialand nu echt nog een attractie plaatsen in dit themagebied? Die kans zit er in maar het zou zeer vreemd zijn om dan voor een soort van kermisfabrikant te kiezen. De enigste plek die eventueel zou kunnen voorzien worden van een reuzenrad of breakdancer is in de helix met de blauwe stolp. Maar het blijft vreemd want het gebied is nu al zo vol gebouwd door de baan en het hotel.

Het zou ook kunnen dat Phantasialand een attractie gaat bijzetten achter de grote muur nabij Wuze Town. Op dit moment staat daar nu een kijk box, enkele vlaggen/banners en roestige letters in een halve cirkel. Het is koffiedik kijken wat SAD Maschinenbau hier komt leveren. Indien het park de volgende dagen leveringen krijgt met bijvoorbeeld karretjes of wagonnetjes en deze zijn in theming van fabriek dan mogen we een 2e attractie verwachten in Rookburgh.

Een andere mogelijkheid is dat er dan een 2e attractie komt zoals een reuzenrad of een soort van transport attractie want het park liet uitschijnen dat je een soort van metro moest pakken van Alt Berlin naar Rookburgh om de overgang mee te maken. Dit kan dus al veel langer geïmplementeerd zijn.

Tot slot kan Phantasialand er ook voor gekozen hebben om deze fabrikant gewoon ijzer materiaal te laten aanleveren in diverse vormen als theming. Het is nu afwachten of het Duitse park nog meer leveringen krijgt en of je hiervan al dan niet een 2e attractie van kan maken of dat men deze kermisfabrikant heeft gekozen voor thematisatie

Half april 2020 (deel 1): Nieuw kijkgat gevonden?

Er is opnieuw een video van Phantasija. Wie het filmpje volledig wil ontdekken kan dat hieronder alvast. Hij is met zijn fiets naar het park gegaan en heeft hierbij de treinen wat verder geanalyseerd. Hierna kan u zijn bevindingen lezen in het Nederlands. Opnieuw heeft hij beelden genomen van de bekende bocht na de lancering. Maar hij heeft een nieuw gaatje gevonden om de treinen tweemaal zien te passeren. Dit is ergens tussen de twee hotelgebouwen (rond 3 min.). De treinen razen met een hoge snelheid voorbij wat voor de meeste fans nu al een kick geeft.

Daarnaast zet hij ook enkele beelden stil om zoals de titel aangeeft “de trein te analyseren”. Dit zie je duidelijk rond minuut 4. We zien dat je een beugel krijgt die vooral een harnas is voor je buik en borst. Je armen zijn volledig vrij door de soort van heupbeugel gelijk we die kennen bij Taron. Uiteraard moet je boven lichaam vooral vast zitten, maar ook je benen want die hebben opeens een andere houding. Deze zullen straks vast gemaakt worden met ronde beugels die je benen bij elkaar houden. Tijdens een van de bochten door het nieuwe kijkgat merkte de eigenaar van het filmpje ook op dat er nog een brede (verticale) wijdte is. Dat is duidelijk te zien rond 5m30s. Dit is ook niet onbegrijpelijk want je zit nog altijd in een stoel door de vernieuwde toepassingen van Vekoma.

Muurovergang van Wuze Town naar Rookburgh

Bovendien maakt de vlogger ook nog een tourtje rond het park waarbij je enkele shots krijgt van Klugheim en het Mexicaanse themagebied. Maar ook van de achterkant van het park waarbij je de gigantische muur van Wuze Town ziet. Hierbij zie je de duidelijke overgang van groen/geel/rood naar bruine donkere muren boven Maus au Chocolat. Dat slaat duidelijk op de industrie waardoor de muren zijn aangetast. (7m15s)

Tot slot stelt de vlogger zich de vraag of er al dan niet veel veranderd is. Afgelopen maand zagen we dat de glazen koepel en ook het laatste stukje muur is afgwerkt. Wat er binnen Rookburgh zich afspeelt is natuurlijk niet meer mogelijk. We zullen dan ook moeten wachten tot de opening maar ook tot de start van de uitgestelde opening door het coronavirus. De impact van Corona treft dan ook alle parken en ook de mogelijke opening van Rookburgh

Alle beelden van hierboven zijn van Phantasija en ook eigendom van hem. Bekijk hieronder de volledige video.

Begin april 2020 (deel 3): Zijn de muren klaar?

Het laatste stukje muur waar Phantasialand de afgelopen maand mee bezig was is klaar. Voor dit stukje koos het park voor een soort van glazen koepel. Het bleef even afwachten hoe het er effectief zou uitzien door de stellingen. Nu zijn deze weggehaald waardoor we een prachtbeeld krijgen. We zien wel dat er nog stellingen staan achter deze muur. Dit is aan de kant van Maus Au Chocolat. Onder de Tor 2 (poort/deur 2) zal dus ook nog een mogelijkheid zijn om het gebied te betreden. Phantasialand is dus ook bezig om de kleine stukjes muur te voorzien van decoratie. Deze stukken muur komen nog uit boven de daken van de interactieve dark-ride (Maus au Chocolat). Dat was al een half jaar geleden te zien vanop het het Kaiserplatz met de stoeljesmolen. Daar zagen we dat Phantasialand koos voor een overgang van de kleurijke muur uit Wuze Town naar donkere vuile muren die moeten slaan op industrie. Op dit eindresultaat zal men wel moeten wachten tot het park terug open is want dit kan je bijna enkel zien vanop dat genoemde plein.

Maar wie goed kijkt ziet dat Phantasialand ook heeft gekozen voor een verticaal stukje glas onder de koepel. dit lijkt op een soort van lift. De vraag is of dit gedacht wel zo is. Het zou in ieder geval mooie beelden kunnen opleveren. Vanaf dat punt heb je een pracht overzicht op Rookubrgh. Maar ontdek hier alvast enkele foto’s vanop het forum Coasterforce met dank aaan OliverL.

Begin april 2020 (deel 2): Weer testritten!

Opnieuw heeft Phantasialand de karretjes een testritje laten maken. Dat is op een foto te zien van PHL_Insider met dank hiervoor. Op de foto zien we duidelijk dat nu ook de stoeltjes effectief geplaatst zijn. Hierdoor zien we ook dat ze sprekend lijken op het promofilmpje. De foto is gemaakt vanaf de brug over de straat. Vanaf die brug kan men het enige stukje baan zien vanaf de straatkant. Dit stukje is de overbanked curve (twijfelgeval of je dit als inversie mag tellen) net na de 1e lancering. Dit zal een van de meest intense momenten zijn want dan zal het karretje zijn topsnelheid hebben en dan vlieg je net door deze scherpe bocht. De foto is dus niet van J.Coasters zelf, maar bedankt PHL_insider voor deze unieke foto.

Begin april 2020 (deel 1): Glazen koepel!

Ondanks het coronavirus blijft Phantasialand goed doorwerken aan hun nieuw themagebied. Maar ook deze bouw zal gebeuren met de voorzorgsmaatregelen. Toch zien we diverse updates de laatste weken. Nog niet lang geleden begon Phantasialand met het laatste stukje muur vlak langs Maus au Chocolat. Hiervan heeft PHL_Insider opnieuw een update van, met dank aan hem voor deze foto! Hierbij zien we dat dit stukje een grote glazen koepel zal worden.Een mogelijkheid kan zijn dat dit in het donkel verlichting krijgt of dat men van hieruit lichtspectakels geeft. Het blijft afwachten wat het eindresultaat van dit en van het hele gebied zal geven. Maar toch is het vreemde keuze om net hier een stukje glas neer te zetten. Maar het zal vast en zeker wel een doel hebben. Nogmaals bedankt aan PHL_Insider voor deze foto. Normaal gesproken zou Phantasialand het eerste weekend van april haar deuren openen maar door de Coronacrisis is dit alvast uitgesteld tot 19 april. Maar dit kan nog steeds verlengd worden door de Duitse overheid.

EXCLUSIEVE ROOKBURGH FOTO’S van FREIZEITPARK_BLOG

Dinsdag 31 maart kreeg ik exclusieve foto’s van Freizeitpark_blog. Hierin zien we dat Phantasialand diverse plantjes heeft geplaatst voor de gigantische roestmuur van Rookburgh/Hotel Charles Lindbergh. Dit is dus het eerste groen wat het gebied heeft want het was al lang een vraagteken of dit industriële gebied natuur zou hebben. Maarr geniet hieronder van de beelden, bij deze wil ik ook Freizeitpark blog bedanken voor deze exclusieve foto’s!

Eind maart 2020 (deel 4): 3/4 trein arriveert!

In Phantasialand hebben ze weer een pakketje ontvangen. Pakket kan ik beter zeggen want er zijn diverse vrachtwagens weer een trein komen leveren. Er was wat twijfel over de hoeveelste trein het kan zijn. Het is allezins de 3e trein maar het zou kunnen dat het ook de 4e is. Op het instagram account van PHL_Insider zagen we opnieuw een update van deze levering. We zien op de foto een grote kraan die grote bakken opnemen. De zogenaamde karretjes zijn bedekt met een zwart zeil. Uiteraard waren er ook meerder vrachtwagens nodig om zo’n volledig karretje te leveren. De levering zal gebeuren door Vekoma. Zij zijn tenslotte de achtbaanfabrikant voor F.L.Y. Op dit moment hebben PHL_Insider & Freizeitpark_blog een nieuwe serie gestart op hun kanaal met name “Ride & Talk”. Ze rijden van of naar Phantasialand en daar praten ze over hun bevindingen van dit gebied, de baan, … Hierbij zagen en hoorde ze enkele testritten. Ze zeiden dat je de baan bijna niet hoort rijden. De lanceringen maken wel wat geluid. Maar als Phantasialand net zoals bij de lanceringen van Taron de geluiden van de lanceringen gaat versterken valt nog af te wachten. Zo ligt het deze keer moeilijker aangezien Rookburgh korter bij de woningen ligt waardoor ze het geluid maximaal proberen te beperken. Zo was het voor het Duitse park dan ook ideaal dat heel dit gebied muren kan plaatsen die zowel het geluid alsook het zicht beperken. Zo kunnen ze in alle stilte (letterlijk & figuurlijk) aan deze wereldprimeur werken

Eind maart 2020 (deel 3): Weer drone beelden!

Een tiental dagen geleden maakte een fan drone beelden van Phantasialand. Deze video werd direct van YouTube verwijderd op vraag van het Duitse park. Nu 10 dagen later waagt een fan zich weer aan deze truc. Het verboden filmpje is inmiddelijks ook weer van het video platform gehaald. Toch heeft Looopings enkele screenshots gemaakt van deze beelden. Deze kunnen jullie hieronder vinden. Wie goed kijk ziet ook dat bij de gigantische muur links ter hoogte van de 2 een grote kraan staat. Deze staat hier voor werken aan de kant van Maus au Chocolat. Het park is dus bezig met de doorgang klaar te maken aan dit deel van het park. Benieuwd naar het eindresultaat.

DIT IS ENKEL TER INFO WAARDOOR J.COASTERS NIET AANSPRAKELIJK KAN GESTELD WORDEN VOOR DEZE BEELDEN!

Eind maart 2020 (deel 2): Treinbekleding !

Vandaag kwam “Phantasija” met een nieuwe Rookburgh update. Zo heeft hij weer eens testritten kunnen filmen. Maar hij merkte ook op dat nu de treinen bekleding hebben gekregen. In feite is het niet heel veel bekleding zoals we zagen bij Taron. De treinen van FLY hebben in principe enkel een zwarte kap gekregen op de tussenstukken. Dit is ook misschien niet heel onlogisch aangezien het nog maar het eerste gebouwde type is in de wereld. Toch blijft het spannend of Phantasialand het karretje toch gaat decoreren.

Daarnaast zien we ook in video dat de grote zeppelins & andere decorstukken nog steeds gestockeerd staan achter de kantoren. We zien ook voor het eerst de roestige kantoorgebouwen. De eigenaar van het filmpje is zelf geen grote fan aangezien de kantoren maar voor een gedeelte voorzien zijn van de roestige kleur.

Hieronder kan je alvast het filmpje bekijken met dank aan “Phantasija”.

Eind maart 2020 (deel 1): Laatste stukje muur!

Op Instagram dook onlangs twee stories op waarbij we een mini update zagen. De gigantische muur met aan één kant Rookburgh en de andere kant gethematiseerd voor Wuze Town had nog één klein stukje dat nog niet was gethemed. Op de trailer van afgelopen najaar zagen we dit stukje ook opduiken. Lang bleef dat stukje ongethemed tot nu. Hieronder zien we dus het soort van boogje dat nu een aankleding krijgt. Dat zou het laatste stukje moeten zijn van de volledige muur voor zover wij het weten. Bedankt aan PHL_Insider voor deze update!

PS: Wie goed naar de beelden van de VERBODEN video heeft gekeken of de foto’s op Looopings ziet dat onder de baan toch een soort van theming is. Zo zien we een laag steenkolen liggen. Dat is zeker toepasselijk voor het fabrieksthema! Benieuwd hoe dit er compleet zal uit zien.

UPDATE: Half maart 2020: Toch roestige kantoormuren!

Enkele dagen geleden zagen we dat Phantasialand de kantoor gebouwen grijs had geschilderd. Dit was op zich vreemd na de zovele bruine kleuren. Maar goed iedereen wacht af want niemand weet hoe het er als één geheel zou uit zien. Nu kwam er een update op Instagram van PHL-insider. Hierbij zagen we dat de kantoorgebouwen dezelfde kleur hadden gekregen als de roestmuur. Hieronder alvast het resultaat.

Half maart 2020 (deel 4): De brug past niet!

Op het forum Phantafriends werd zopas ook een foto genomen vanaf de straatkant. Wat wel is toegelaten door Phantasialand. Deze foto werd genomen door Froschloeffel. Hieronder zien we dus een foto waarin we een voetgangersbrug door de lucht zien zweven. Op het forum zegt de eigenaar “Froschloeffel” dat brug terug moet gaan naar de fabrikant. Blijkbaar past de brug niet. Hoogstwaarschijn was deze brug voor tussen twee hotelblokken. Wat er precies mis aan is weten we natuurlijk niet. Hopelijk loopt dit geen vertraging op voor de bouw. Maar bovenal geniet even van de details van de brug.

Half maart 2020 (deel 3): Fan riskeert boete!

Wie afgelopen week snel was had de beelden van PhantasiaLandLeak kunnen zien. Deze fan had met behulp van een drone het gebied gefilmd. Nadien had hij deze video online gezet op YouTube. Dit was natuurlijk buiten de wil om van Phantasialand. De beelden zijn diezelfde avond nog van het video platform verwijderd (waarschijnlijk op vraag van het park).

J.Coasters & vele andere fans waren natuurlijk dolgelukkig met deze beelden. Maar iedereen weet dat Phantasialand hier niet blij mee is. Ze staan bekend om hun geheimzinnigheid. Het park wil ook graag met een primeur komen voor de hele wereld. Daarom moeten ik & de andere fans dat respecteren.

Wie toch wil enkele beelden wil zien verwijs ik graag door naar Looopings.nl. Zij hebben nog steeds enkele screenshots online.

Half maart 2020 (deel 2): Grijze kantoren & mos!

Ik vraag me wel af of Phantasialand nog extra wijzigingen gaat aanbrengen op deze vlakke grijze muren. Zo kan Phantasialand deze muren nog wat opfleuren met diverse aantekeningen en schilderingen. Het park kan ook nog kiezen voor muurdecorstukken. Het blijft een groot vraagteken. Zo kan de grijze muur ook een ideale toevoeging zijn bij het totaalgebied. Maar dat is allemaal nog (even) afwachten.

Tot slot wil ik nog even inpikken op het mogelijke groen (natuur) in het gebied. In een industriegebied is er natuurlijk niet veel plaats voor natuur. Toch zou het vreemd lijken indien er niets van groen of natuur zou zijn. In klugheim had men dit opgelost door de groene (mislukte) plantenmuur bij de lange wachtrij. Maar ook door kleine zwarte plantjes te plaatsen doorheen gebied. Op het forum Coasterforce kwam een fan met een mogelijkheid tot groen aan te brengen. Zo kan men verroeste tandwielen bedekken met mos. Maar dit zou vreemd lijken in dit gebied. Het is afwachten wat Phantasialand gaat doen met het aanbrengen van natuur.

Half maart 2020 (deel 1): Bruin kleurenpallet!

Op fanforum kwam er weer een foto naar buiten met een bijna afgewerkte hotelmuur. Na maandenlang wachten begon men afgelopen weken met het gebogen hotelblok waar grotendeels de belangrijkste ruimtes zich zullen bevinden van het hotel. Op de foto hieronder zien we al een beter afgewerkt hotel. De afgelopen dagen werd er ook hard gewerkt aan de hoofdingang van het gebied vanaf de straatkant. Phantasialand is dus bezig met het buiten uitzicht klaar te maken voor de grote zomeropening van 4 april (onder voorbehoud van het coronavirus). Het blijft natuurlijk gissen naar hoever ze staan met de binnenkant van het gebied.

We zien duidelijk veel bruine kleuren in het hotelgebouwd. Dit hadden we wel verwacht. Maar het blijft nog altijd een vreemd maar zeer uniek uitzicht al die verschillende bruine kleuren. Die samen zorgen voor een bruin kleurenpallet!

Begin maart 2020 (deel 3):Unieke inkijk in het nieuwe themagebied!

Op het forum coasterforce doken deze twee foto’s op. Deze zorgen voor heel wat discussie. In de forums zeggen sommige mensen dat er nog vrij weinig theming is. Daarnaast lijkt het nog heel onorderlijk waardoor er precies nog veel werk is. Dat er nog veel werk is dat zal wel maar een opening in 2021 is volgens mij toch wel overdreven. De gebouwen zijn grotendeels af. De afgelopen weken zagen we diverse decorstukken aankomen in het park. Het is nu een kwestie van tijd vooraleer deze geplaatst worden. Het grote verschil met Klugheim is dat toen veel gebouwen op de bouwwerf zelf moesten gemaakt worden want alles moest correct gezaagd worden op maat door het vele hout. Nu is het volledig anders aangezien de decorstukken enkel bevestigd moet worden aan de gebouwen of andere plaatsten. Het blijft afwachten maar nu kunnen we toch alvast genieten van deze luchtfoto’s.

Bron: Coasterforce – UreDeluxe

Begin maart 2020 (deel 2): Stalen inkomdeur & muurtjes schilderen!

Het is eindelijk zo ver! Phantasialand is begonnen met de gebogen hotelblok te decoreren! Lang bleef dit gebouw nog grijs. We zitten nog in de beginfase want op dit moment krijgt een gebouwe een eerste grondlaag. Deze heeft een soort van zalmroos/bruinachtige kleur. Dat bruin zal nog vaak terug komen. Als we kijken naar de andere muren die alvast zijn gedecoreerd zal het gebouw een buine onderlaag hebben. Hier en daar zal er ook nog een grijze schijn bijkomen. De afwerking zal dan weer zijn met zwarte ijzeren rails. Deze combinatie geeft dan de indruk dat je in een indrustriegebied bent. Hieronder enkele foto’s van het fanforum van Phantasialand.

Hierboven zie je duidelijk dat men nog maar aan de beginfase zit van deze gebouwen. De volgende dagen en weken zullen er nog meer foto’s opduikeken met een update. Zoals ik al zei zal het vooral een bruine en grijze look krijgen zoals eerder vertoonde beelden hieronder. Maar bij deze foto’s zien we nu ook een update van een kleine deur. Dit zal waarschijnlijk de personeelsingang worden.

Tot slot heeft Phantasialand ook gewerkt aan de hoofdingang van het gebied. Zo is er nu een stalen deur geplaatst waar voordien een groen zeil hing. Nu is er alvast geen mogelijkheid meer om een glimp op te vangen. We zien ook dat voor de ingang nu klinkers en asfalt ligt. Hierdoor krijgt een steeds mooier geheel. Op de laatste foto hieronder zien we stellingen naast het kantoorgebouw van Phantasialand staan. Het blijft nog onduidelijk wat ze hiermee willen doen. Het kan best zijn dat strakst het duitse park de muur hoger optrekt waardoor het laatste stukje baan ook niet meer zichtbaar is vanaf de weg. Maar dit lijkt me onwaarschijnlijk want het zorgt ook voor een eye-catcher als men buiten het park staat.

Begin maart 2020 (deel 1): Daar zijn de decorstukken!

Op een instagram story van PHL_Insider zagen we een verhaal (story) voorbijkomen met een decorstuk dat net was aangekomen in Phantasialand. Daarop zagen we het volgende. Je ziet duidelijk dat de vrachtwagen deze net heeft gelost want het decorstuk staat nog op de paletten. Rechts van het voorwerp zien we een man en een busje staan van Phantasialand. Wie goed kijkt ziet dat men vlak naast het nieuwe gebied staat bij de roestige muur.

Hieronder zien we de foto meer ingezoomd op het effectieve decorstuk. De kleuren en het ontwerp zijn eigen aan Rookburgh. Een bruine en gouden kleur helemaal in steampunkstijl. We zien zook dat aan de soort van bruine bol dat er een ijzeren vin aan zit. Dit wil dus zeggen dat het decorstuk waarschijnlijk aan een gebouw zal worden gemonteerd. Maar dat is natuurlijk afwachten.

Hopelijk komen er de volgende dagen en weken nog veel meer decorstukken aan en kunnen we hier net even een glimp van opvangen. Alvast bedankt aan PHL_insider voor deze leuke story.

Eind februari/begin maart 2020: Muurtransformatie

Nu er testritten hebben plaatsgevonden kunnen we ervan uit gaan dat de binnenkant van de hotelmuren zo goed als klaar zijn. Zo kunnen er alleen maar testritten plaatsvinden als alles perfect is geplaatst en niks in de weg staat om de karretjes door te laten. Nu dit gebeurd is begint Phantasialand ook met de buitenmuren te decoreren. Zo krijgen we steeds meer inzicht op de officiële thematisering van het gebied. Op forums zien we nu ook vele foto’s voorbij komen waarbij de muren zo goed als gedecoreerd zijn. Enkel de gebogen hotelblok blijft nog vrij kaal al zal dit zoals eerder vermeld het laatste hotel blok zijn dat wordt aangepakt. Hieronder alvast enkele foto’s van de hotelmuren.

Maar naast deze bekleding van de hotelmuren zagen we op diverse forums nog iets vreemd. Phantasialand heeft ook stijgers geplaatst rond de kantoorgebouwen van het park. De donkerbruine bordeaux achtige muren gaan hoogstwaarschijnlijk een nieuw laagje verf krijgen. of heeft het Duits park nog iets speciaals in petto voor ons? Het is afwachten op het eindresultaat.

Eind februari 2020: Offride beelden van de 2e lancering & trein gespot!

Op dinsdag 25 februari maakt een fan een filmpje waarin we de eerste echte offride beelden zien van F.L.Y. Op het filmpje zien we de karretjes vlak na de 2e lancering. We zien voor het eerst ook hoeveel karretjes er effectief zijn. Dit zijn er welgeteld 10. Dus als we even de berekening maken dan kan in 1 treintje maximaal 20 personen.Het exacte aantal treintjes kennen we ook nog niet. Dit gaan er minimum 2 zijn en maximaal 4 treinen. Hierdoor zal het een gelijkaardige capaciteit hebben als de Taron in Klugheim. Taron heeft een maximale capaciteit van 1200 personen per uur.

Op het filmpje zien we dat de karretjes nog niet echt gethemed zijn. Het valt af te wachten in hoeverre de karrtetjes nog gethematiseerd zullen worden. Dit heeft ook alles te maken met veiligheid. Zo had de huisontwerper van Phantasialand graag de karretjes bij Taron nog meer willen themen. Maar dit was niet toegestaan omwille van de veiligheid. De theming van de karretjes hangt ook af doordat je op twee manieren in het karretje zit. Zowel zittend als liggend.

De karretjes komen zeer snel door de bocht. Daarnaast zien we ook dat er Vekoma & busjes staan die op dit moment bezig zijn met het testen diverse metingen te doen. Wie goed kijkt ziet ook nog een busje staan van Universal Rocks, zij verzorgen de aankleding op de muren.

Daarnaast zien we ook een werkman op de zeppeling zitten. Deze zeppelins worden dus klaar gemaakt om te plaatsen op een foto in de vorige update zagen we dat 1 van de zeppelins alvast werd geplaatst door middel van een heuse bouwkraan.

Nu er echte eerste testbeelden zijn verschenen komen we toch steeds dichter bij de finish. Maar doordat nu het karretje door het gebied raast, wil dat ook zeggen dat het gebied grotendeels klaar is qua theming. Hiermee wil ik zeggen dat de grote decorstukken en gebouwen grotendeels afgewerkt zijn want de baan moet altijd ver genoeg liggen van alle decorstukken om ongevallen en accidenten te vermijden. Toch ga je genoeg nearmiss elementen hebben in deze flying coaster.

Midden Februari 2020 (deel3) : Zeppelins plaatsen & onridebeelden!

In de derde week van Februari maakte pretparkfans een sprongetje want Phantasialand had midden in de nacht zeppelins laten leveren. Veel fans hadden wel verwacht dat er zeppelins kwamen. Nu deze geleverd zijn vragen vele fans zich af waar deze precies komen. Hangen ze in de lucht, staan de op de grond en hoe kunnen deze kanjers nog geïmporteerd worden in een gebied waar overal wel de achtbaan langs door komt. Op een foto op forum zagen we een foto van een gigantsiche bouwkraan die bezig was met het plaatsen van de zeppelin.

Sommige fans denken ook dat een van de zeppelins tussen het hotel zal liggen/hangen. Dit zou natuurlijk een uniek maar vreemd uitzicht zijn vanuit de slaapkamers van Hotel Charles Lindbergh. Hieronder zien we een foto van fan die de eventuele mogelijke plaatsten van de zeppelins in kaart bracht.

Dan heb je nog dat die blauw stop (gele cirkel) vele fans breken hun hoofd wat daar in godsnaam zou komen. Een fontein, een tweede attractie? Of is dit een soort van bevestiging voor de zeppelin. Een fan dacht dit misschien een bevestiging was voor een luchtballon die op diverse concept arts te zien was.

Wie goed naar de banner kijkt waar de vreemde op staat ziet onder de zeppelin een soort van halve stolp (zeppelin) met een vin aan. Fans denken dat dit ook een deel van de zeppelin kan zijn die zo pas is geleverd. Hieronder het voorbeeld in detail.

Tot slot hebben we ook nog enkele nieuwe onridebeelden.

Op de linkse foto zien we opnieuw de blauwe stop waar iets op gemonteerd zal worden. De rechtse foto zien we een inversiebeeld. In het midden zien we een soort van grijze schoorsteen. Die grijze schoorsteen zien we hiernaast aan de rechterkant. Dit is nog een ouder beeld toen de baan in volle opbouw was. Maar dit is dus het bewijs dat die schoorsteen op de vage onridefoto gemaakt is tijdens de inversie.

Tot slot zijn er nog enkele foto’s van in Rookburgh zelf. Deze foto’s werden genomen door Freizeitpark blog. Hij kon deze maken door de smalle opening omdat het groene zeil omhoog waaide door de harde rukwinden in Europa.

17/18 februari 2020: Eindelijk daar zijn de zeppelins!

In de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 februari 2020 halen pretparkfans opgelucht adem. De langverwachte zeppelins komen naar Rookburgh. Op enkele concept arts was er telkens een zeppelin op te zien. Vele fans vond het ook gek dat er nog altijd geen zeppelin was gespot. Tot nu… In de avond van dinsdag 18 februari werden er twee gigantsiche zeppelins geleverd in Phantasialand.

Bron:https://www.phantafriends.de/topic/1646-neu-20xx-rookburgh/page/167/?tab=comments#comment-147693

Nu deze enorme decorstukken zijn aangekomen kan weer even de geruchtenmolen weer op volle toeren draaien. Vele fans zitten nu al de zeppelins in het gebied te plaatsen. Maar het zal ook niet lang duren vooraleer deze effectief worden geplaatst. Dit is de ideale manier voor fans om even een beeld te maken van deze grote stukken. De volgende dagen zullen deze dan ook in het gebied worden geplaatst waardoor het moeilijk of niet mogelijk meer zal zijn om hiervan een foto te kunnen maken tot de officiële opening.

Maar er werd nog iets speciaal geleverd. Twee grote ijzeren koepels die hoogstwaarschijnlijk worden bevestigd op de zeppelin zelf. Hieronder zien we deze twee roestige koepels.

De volgende dagen zullen dus zeer interessant worden of er misschien nog meerdere grote decorstukken komen. Voor Phantasialand zijn deze maanden ideaal om grote decorstukken te laten leveren omdat het park toch pas over 1,5 maand haar deuren weer opent voor het zomerseizoen.

Midden Februari 2020 (deel2) : Hotelfacades & hotelingang

Dat de platen aan de straatkant bij de roestige muur waren weggehaald was niet zomaar. Op dit moment is Phantasialand bezig met toegang van het hotel aan te leggen. We kunnen dus zo goed als met zekerheid zeggen dat deze roestige muur de toegang van hotel Charles Lindbergh wordt. We zien op enkele foto’s dat ze trapjes aan het aanleggen zijn.

Maar we zien ook dat men hard werkt aan de hotelfacades. Deze krijgen nu eindelijk een soort van laag. Het is voornamelijk bruin en zwart. Maar het is wel nog even wachten op de thematisering aan de hotelblok aan de straatkant (de kwart cirkel blok aan de linkerkant van de roestmuur). Dit gaat waarschijnlijk het hoofdgebouw worden waar ook de receptie zal zijn.

In de vorige update zagen we dat de deuren van de hotelkamers waren gearriveerd. Nu is op een foto (zeer vaag) te zien dat deze deuren allemaal zijn geplaatst.

Midden Februari 2020 (deel1) : Deurframes & hotelplan!?

Het hotel krijgt steeds meer vorm. Zo is hoogstwaarschijnlijk de binnenkant van de hotelgevels hoogstwaarschijnlijk al grotendeels klaar. De hotel bouw ging vrij vlot door de standaard tube-kames. Maar op de decoratie op de muren duurde het vrij lang. Op een foto doken de frames van de hotelkamer deuren op. Het heeft de standaard bruine kleur die je kan linken aan steampunk. Hieronder zien we een foto van de deurframes.

Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat deze kamerdeuren alvast of toch vele al zijn geplaatst wie goed keek op de grote foto van de volledige muur in de vorige update zag in de linkerboven hoek een klein stukje bruin van deze deuren. Hieronder het bewijs.

Maar er is meer. Het hotel is zeker klaar qua ruwbouw enkel de decoratieve kant moet nog komen. Naar de plattegrond van het volledige hotel is het nog zoeken aangezien het hotel in meerdere vleugels bestaat die gelinkt zijt vanuit de lobby. Op diverse fora dook een mogelijke platterond op waarop duidelijk te zien is dat het hotel midden in het gebied staan en de flying coaster zich door het gebied een weg zoekt. Hieronder de foto van het mogelijke hotelplan.

Uitleg plattegrond

 • Oranje: grote toegangspoort naar het hotel, dit is de oranje roestachtige poort.
 • Geel: wandelgangen richting de slaapkamer vleugels.
 • Groen: Lobby/receptie met hierboven nog enkele slaapkamers.
 • Paars: 4 Verschillende hotel blokken met slaapkamers

Mogelijke verwachtingen

 • In de blok 1 & 2 zal de ondergrondse bar 1919 & restaurant Uhrwerk zijn.
 • In blok 4 zal je een uitzichtsplatform hebben zoals we zagen in de trailer.
 • De twee uiteindes van de lanceringen komen tussen blok 2 & 4 in en gaan weg tussen blok 4 & 5.

Begin Februari 2020: Platen weg & mini zicht op Rookburgh!?

Phantasialand is op dit moment heel hard bezig aan de voorbereidingen van Rookburgh. In de vorige maand doken de eerste test beelden. Daarnaast was men ook bezig met de toegangspoorten klaar te maken. Hierbij kreeg de oranje, roestachtige muur een grote update met de letters en de grote stolp in de vreemde opening.

Dit waren dan ook de enige toevoegingen aan de muur. Maar het ziet alvast veel beter uit dan de lelijke golfplaten achter de rotsen van Klugheim (kom je langs als je parkeert op de Mystery parking).

In deze muur is een groot gat waar nu de houten beschutting staat. Het is dan ook afwachten of dit ook een ingang zal worden voor parkgasten of enkel hotelgasten. Maar het kan ook zijn dat dit enkel als kijkgat zal gebruikt worden. Het is dan ook nog gissen wat Phantasialand hier mee gaat doen.

Maar op Instagram dook een prachtige foto op waar enkele leuke effecten werden gebruikt. In de lucht zweeft het meestverwachte decorstuk voor Rookburgh namelijk een zeppelin. Bedankt aan Coasterbati voor deze unieke foto!

Eind Januari 2020 Deel 3: Gigantische wokpan & letters op de muur & wartezeiten!?

Nu Phantasialand kan men ook makkelijker werken aan de grote goud/gele/bruine muur aan de voorkant. Vele vroegen zich af waarom er een gigantsiche hap was in deze ijzeren platen. Vele hoopten op een grote zeppelin. Dit kan nog altijd want dit is typisch aan een steampunk en luchtvaart thema. Maar op onderstaande foto zien we iets nieuws op deze inham van de muur

IMG-20200128-WA0038.thumb.jpg.4c09c28d3844d58a41b93b7e044ab7b6.jpg

Dit lijkt op een gigantische wokpan 😉 Maar het is nu al mooier dan de lelijke golfplaten achter Klugheim. De grote cirkel lijkt op een grote klep die zal openen in de morgen voor rook uit te laten. Dat is alvast een mystery tot de officiële opening. Maar er verscheen nog een foto waarbij men letters aan het plaatsen was op de muur. Deze letters vormde HOTEL Charles Lindbergh. Als je goed kijkt is dit enkel nog maar de onderlaag. De L van Hotel is alvast geplaatst.

IMG_2468.jpg

Een dag later (30 januari 2020) staan alles letters er op gemonteerd dat zien we op onderstaande foto.

Maar enkele dagen geleden werd de televisie van de stalen poort (in het park) afgehaald. Maar de poorten waren plotseling open. Nu enkele dagen later hangt er een nieuw tv- scherm. Maar dan verticaal aan de bakstenen muur/ zwarte paal richting Rookburgh Daarop zien we het volgende!

Eind Januari 2020 Deel 2: Rookburgh poorten staan open, 2e testfoto & gigantsiche wokpan ?

Op dit moment zien we ook nog platen staan achter de boompjes. Phantasialand zou bij de opening in april deze kunnen weghalen waardoor we misschien al een beter zicht krijgen op de Rookburgh. Maar het zal ook de mensen waterachtiger maken om een tweede bezoek te plannen wanneer het geopend is. We kunnen in feite met zekerheid zeggen dat dit gebied niet zal openen bij de start van het seizoen in april. Maar eerder ergens in juni of bij het begin van de zomer.

Bij de start van Wintertraum bracht Phantasialand de langverwachte trailer uit! Deze trailer was te zien in het park bij de grote Rookburgh poort. Nu het park gesloten is voor de grote winterslaap is een foto (zie hierronder) opgedoken waarbij de tv wegghaald is.

Maar op een forum dook nog een vreemdere foto op, namelijk deze hieronder .

Op deze foto zien dat de ijzeren poorten weg zijn en zien we de hoofdoorgang richting rookburgh. Maar het gebied zal meerdere ingangen krijgen zoals die langs wuze town en langs Maus au Chocolat. Ik vermoed dat ze hier een soort van mini attractie gaan toevoegen zoals een overgang van Berlijn naar het oude donkere Rookburgh. Rookburgh is een feite Berlijn in de jaren 1910 en 1920. Deze overgang kan iets worden zoals de neppe lift in Hotel Tartuffe waar gewoon een andere deur opent maar je zit zogezegd in een lift. Bij Rookburgh zou het kunnen dat je een oude metro neemt richting het gebied. Ik spreek hier over een metro omdat in het krantje men spreekt over een U-bahn.

We zien diverse werktuigen en spullen die we moeilijk kunnen benoemen. Maar rechts zien we een groot tandwiel op de pallet liggen wat zal gebruikt worden voor de thematisatie. Maar er is nog een tweede beeld opgedoken van de testritjes van F.L.Y.

Afbeelding

Dit beeld is ook wazig zoals het vorige maar hier zie je aan de rechterkant een soort van muur. Dit beeld doet ook denken aan een beeld uit de trailer (zie hieronder). Maar dit geeft garanties want in het gebied zullen veel bakstenen muren gebouwd worden. Maar het is alvast weer een beeld om van te smullen. We zien ook opnieuw hoe rakelings je langs de gebouwen doorraast.

Eind Januari 2020 Deel 1: F.L.Y maakt eerste testrit!

Op het forum Coasterforce is een vage foto verschenen waarin men F.L.Y. kan zien. Ingewijden van Phantasialand en betrokkenen van het project Rookburgh bevestigen dat ze op dit moment bezig zijn met het testen van F.L.Y.

Op deze foto zien we een vage foto van de eerste testen. Vekoma is op dit moment bezig met de baan een keertje te testen vanaf het station door de eerste lancering. Hierna gaan ze beginnen aan het programmeren van de tweede lancering. Deze tweede lancering zal intenser zijn aangezien je al een bepaalde snelheid hebt. De tweede lancering is ook een stukje omhoog waardoor het nog unieker zal aanvoelen. Beide lanceringen liggen ook vrij kort bij elkaar. Na deze 2 lanceringen kom je direct langs de hotels. De tweede lancering is ook veel dieper in de grond en is ook indoor. Men zegt ook vaak dat één of beide lanceringen zal gepaard gaan met een stevige pomp en rook. Dit zou natuurlijk een leuk effect zijn voor de toeschouwers die genieten van Rookburghse sfeer.

Dat Phantasialand net nu de achtbanen test is ook niet heel verwonderlijk. Het park sloot afgelopen zondagn zijn deuren voor hun lange winterslaap. Op 4 april opent het park. Hoogstwaarschijnlijk zal dan Rookburgh nog niet openen. Maar in het begin van de zomer. Dat zou je kunnen afleiden vanuit de website.

Van april t.e.m. eind juni krijgen de hotelgasten extra rijtijd (=ERT) op Taron & Raik (Klugheim). Dit heb ik zelf in het begin van de opening in 2016 zelf ook al eens mogen meemaken. Dat deze actie maar loopt tot het einde van juni kan er op wijzen dat begin juli F.L.Y. zal openen. Nadien zouden de hotel gasten van Ling Bao, Matamba & Charles Lindbergh extr rijtijd krijgen op F.L.Y. Maar dat is nog niet bevestigd al vermoed ik dit wel. Meer info over deze ERT kan je altijd HIER vinden.

Midden Januari 2020: smalle deuren & ijzer beddenbakken

Het park sluit vandaag (19 januari) zijn deuren. Dan gaat het park in winterslaap voor een 3-tal maanden. Op 4 april 2020 opent het park opnieuw de deuren. Hierdoor zal het nog moelijker worden om een glimp op te kunnen vangen van de bouwwerken. De komende maanden zullen ook heel cruciaal worden qua marketing en het officieel lanceren van de openingsdatum.

Toch heeft iemand een foto kunnen maken van de bouwwerken binnen in de bouwput.

Hier zien we dat de deuren van de hotelkamers vlak langs de baan. Op diverse fora’s speculeert men over de grootte van de deuren. Maar Phantasialand heeft op de banner laten weten dat je effectief zal slapen zoals een aeronaut. Zo zullen er alleen maar kamers komen voor maximaal 2 personen. Indien je echt een groter kamer wil dan is het maximum 4 personen doormiddel van 2 kamers langs mekaar gescheiden door een tussendeur. De bedden zullen waarschijnlijk stapelbedden zijn. Dat is af te leiden uit de concept arts van de banner.

Toch zal iedere kamer een lavabo & een douche hebben. Maar het zal allemaal zeer klein zijn. Als de kamers ook nog eens perfect gethematiseerd zijn met tandwielen en ijzeren platen, dan is dit een unieke sfeer geven. Het slapen in dit hotel moet eerder een beleving worden en de kamers zijn eerder bijkomstig. Phantasialand zet zo in op de sfeer en de exclusiviteit die je hebt omdat je zo kort bij de achtbaan komt.

Op dit moment werkt Phantasialand ook opnieuw aan de muur waar in het groot airrail company staat. Airrail company is zogezegd het bedrijf waar de mensen van Rookburgh werken aan een groot vliegtuigmodel. Op de foto hieronder zien we dat er nog een stuk bijkomt lans de torentjes met de klokken.

Op de trailer zagen we deze muur ook terug komen. Als de concept arts van dat filmpje kloppen dan komt dit stukje er nog bij.

Midden december 2019: schoorstenen & lanceringsdak

Aangezien Phantasialand rond het gebied allemaal hoge muren heeft geplaatst is het zeer moeilijk om nog iets te zien van het bouw project. Toch kan Phantasialand niet alles verstoppen.

Zo zijn ze op dit moment bezig met het hotel te decoreren. Dit doen ze met spuitbeton. Het bedrijf die dit doet is waarschijnlijk Universal Rocks. Zij hebben in het verleden al vaker laten kijken wat voor prachtige dingen ze kunnen maken zoals de basalt rotsen in Klugheim.

We zien dat de muren van het hotel een bordeaux kleurtje krijgt. Daarnaast zien we ook een gigantische schoorsteen staan naast het hotel. Deze was al lang te zien maar nu is de eerste facade zo goed als klaar. De komende maanden zullen alle facades van het hotel worden gedecoreerd als een oude fabriek met donkere kleuren.

Op de tweede foto zien we nog een klein stukje van F.L.Y. Hier is het nu zeer duidelijk dat de baan maar rakelings langs de gele muur scheurt en vlak langs het hotel door komt.

Maar er zijn nog kleine updates te zien vanuit het park. Deze zien jullie hieronder.

Het dak oogt nu blauw maar hoogstwaarschijnlijk zal dit nog een gouden kleurtje krijgen zoals op de maquette.

De blauwe daken hebben dezelfde vorm als de daken, links van de maquette. De daken zijn nu nog blauw maar zullen een gouden/zilveren kleur krijgen. De dit dak is de start van een lange koker Deze lange koker is de lancering is. We worden dus afgeschoten in een koker en gaan hierna met volle snelheid rakelangs langs het hotel gaan.

Raak je even het overzicht kwijt over Rookburgh. Check dan zeker hieronder “HET JAAR 2019 VAN Rookburgh”.

Begin december 2019: Phantasialand Wintertraum bezoeken!

Op zondag 8 december bezocht ik Phantasialand voor de eerste keer in Wintertraum. Het park was tot in de puntjes gedecoreerd. Dit bezoek gaf me opnieuw de ideale gelegenheid om ook de vorderingen van het project te zien. Het gaat de komende maanden heel moeilijk worden om toch nog een glimp te kunnen opvangen van Rookburgh.

Enerzijds omdat het park heeft ingezet op gigantische muren waardoor enkel nog een zicht hebben op de buitenkant van de muren.

Anderzijds ook aangezien het park maar tot eind januari open is. De maanden nadien tot de start van het zomerseizoen 2020 heeft het park vrijspel met het bouwen/testen en binnenbrengen van belangrijke onderdelen.

Doordat iedereen merkt dat we bij de eindfase zitten van het project komt ook steeds vaker de openingsdatum ter sprake. Gaat de baan open bij het begin van het zomerseizoen 2020 of kunnen we pas vanaf de zomer genieten van de baan. Daarover zijn ze op diverse fanfora’s vlijtig aan het discussiëren.

Tijdens de eindshow heb ik ook enkele foto’s kunnen maken met Rookburgh inwoners. Daarover kan je HIER meer over lezen!

Rookburgh

Eind november 2019: Teaser & gazette(n)!

De winteropening van Wintertraum 2019-2020 heeft zeker zijn entree niet gemist. Op 22 november opende Phantasialand opnieuw hun deuren voor het gezelligste winterfeest. Maar daar bleef het niet bij. Phantasialand bouwt op dit moment aan ROOKBURGH, dit is dus de ideale manier om de gasten alvast warm te maken voor het komende zomerseizoen 2020.

In oktober 2019 begonnen ze met het bouwen van een gigatische ijzeren constructie. Dit was de gevreesde muur die iedereen dacht. Midden november begon Phantasialand dan ook effectief met de bekleding van de muur. Dit deden ze door er ijzeren platen tegen te plaatsen die het licht belemmerde het enige zicht op Rookburgh & FLY. Nadat de muur volledig was bedekt zijn ze begonnen met het schilderen van een geel/ goud achtige kleur. De boog & het vreemde gat bleven onbedekt. Hierbij wordt op verschillende forums gespeculeert over een mogelijke zeppelin. Dat zien we op onderstaande foto (credit: Pelino – Coasterforce)

Maar dat was allemaal nog maar weinig nieuws want het park opende afgelopen vrijdag (22 november) haar deuren en had direct iets speciaal in petto voor de bezoekers. Zo was er een ROOKBURGH GAZETTE die heel wat (verdachte) informatie bevatten. Hieronder zien we enkele screenshots van de krant over Rookburgh.

Enkele kleine opmerkingen over deze krant:

 • Er komen 3 à 4 horecapunten waaronder Restaurant Uhrwerk wat al een tijdje bekend was (patent aangevraagd voor de naam), daarnaast komt er ook een bierbar “Bar 1919” en tot slot komt er een chocolade/snoepwinkeltje “Emelie” en een sandwichshop waar je het belegd broodje “Kohleshipper” kan proberen
 • De concept art van Bar 1919 ziet er geweldig uit (dit zal waarschijnlijk enkel voor de hotel gasten) zijn.
 • Men spreekt over een “U-bahn” metro vanuit Berlijn. Kan dit wijzen op een soort van transportattractie?

Verder zien we reclame staan van alle shops en horecapunten en zien we meer uitleg over het hotel, de baan en de kleding van Rookburgh.

In een van de artikels staat het jaar 1920. Als we daar 100 jaar bijtellen dan komen we op 2020 uit want zou kunnen wijzen op het openingsjaar. Al kunnen we hier van uit gaan, aangezien Phantasialand ons steeds meer informatie geeft.

Dit is zeker al een grote stap voor Phantasialand want nu laat men eindelijk in hun kaarten kijken door zoveel info en foto’s te geven zodat we een beeld kunnen schetsen.

Alsof de krant nog niet genoeg was bij de opening van Wintertraum, geeft Phantasialand ons iets waar we iedere fan al heel lang op aan het wachten was. Een teaserfilmpje. In het onderstaande filmpje zien we enkele 3D-concept beelden van gebouwen, muur, torens die een beeld moeten schetsen van het themagebied. Hierbij zie je vooral dat de gebouwen enorm imposant en hoog zijn. Dit is hoogstwaarschijnlijk ook relatief aangezien men ook al heel hoge muren moet bouwen.

In het filmpjen kunnen we ook al de grote wand zien die tegen de FANTASY muur staat.Op die muur staan klokken en in grote letters “airrail company”. Dit was al te zien van begin oktober. Dit kan je perfect zien vanuit het platform aan de hoofdingang van Berlijn.

In het filmpje zien we ook het hotel Charles Lindbergh met de balkonnetjes die we vanuit de straatkant al kunnen spotten. Ook andere gebouwen zijn herkenbaar vanop de banner over het nieuwe hotel. Deze werd afgelopen winter gepubliceerd op 18 december.

Op de achtergrond horen we een stevig liedje dat hoogstwaarschijnlijk het werk is van IMAScore. Zij verzorgde in het verleden ook al de muziek voor Taron, Talocan, Mystery Castle. Maar ook in andere parken kan je al hun fantastische muziek horen.

Tot slot zien we FLY voorbij razen, die zich een weg zoekt doorheen het gebied en langs alle gebouwen vliegt.

De trailer is voor veel fans het ideale kerst/black friday geschenk. Daarnaast merken we op dat Phantasialand ook nu meer in zijn kaarten laat kijken. Dit kan er op wijzen dat ze het nu ook moeilijk nog kunnen verzwijgen met al die bouwwerken.

Tot slot is de wintertraum periode de ideale manier om de mensen warm te maken en te lokken om volgend zomerseizoen een bezoekje te brengen aan het het park. Zo kunnen ze dan hoogstwaarschijnlijk hun nieuwe attractie testen en zich laten onderdompelen in het donkere industriële themagebied.

Midden november 2019: Pulltrough & ijzer platen!

Het park sluit op 3 november 2019. Dit is tevens ook het einde van het zomerseizoen 2019. Nu dat het park gesloten is kan men rustig verder bouwen aan Rookburgh. Nu er weinig volk is kan men ook testen uitvoeren en dat gebeurde ook.

Looopings – Pulltrough

Op 10 november liet Phantasialand een eerste testritje uitvoeren. Dit was een pull-trough. Maar dit is natuurlijk niet met het officiële karretje. Het is een karretje wat met een kraan rustig vooruit wordt getrokken. Hierbij test men ook of de mensen in de toekomst misschien andere gebouwen kunnen aanraken. Een goed voorbeeld van FLY is er nog niet. Maar dit werd ook gedaan bij Taron & Colossos: Kampf der Giganten. Hieronder zie je alvast het voorbeeld in Heide Park.


Op 16 oktober werd er ook een container gespot van Vekoma. Hier zat hoogstwaarschijnlijk het pull trough karretje in. Maar dit is niet officieel bevestigd. Hieronder zien jullie alvast de vrachtwagen van Vekoma.

Vekoma: Test karretje FLY – Pulltrough

In oktober plaatste ze aan de straatkant van Rookburgh gigantische ijzerwerken. Er werd al lang gevreesd voor die muur maar toen waren we allemaal zeker. Phantasialand heeft alles voorbereid om geen pottenkijkers meer te hebben tijdens wintertraum en het voorjaar van 2020.

Maar op 22 november opent Phantasialand opnieuw zijn deuren gedurende 3 maanden voor het grote winterevent “Wintertraum”. Aangezien de komende maanden zeer belangrijke maanden worden bij het bouwproces van Rookburgh, heeft Phantasialand hun voorzorgen genomen.

In onderstaande foto’s zien we dat Phantasialand de ijzeren constructies bedekt is met ijzeren platen. Dit is misschien een vreemd zicht maar wel mooier en passender dan de golfplaten bij Klugheim.

Midden oktober 2019: De gevreesde muur!

Eind september kwam het al ter sprake met name nog een extra muur. Dit is sinds midden oktober duidelijk zichtbaar. Het hotel kreeg de laatste weken ook steeds meer vorm. Maar hieronder zien jullie alvast enkele updates van het Charles Lindbergh hotel & Rookburgh in Phantasialand.

Phantasialand – Rookburgh & Charles Lindbergh hotel

Hieronder zien we ook enkele updates van Tobi die Rookburgh aan het nabouwen is op No Limits 2.

Toen vorig jaar op 20 december 2018 Phantasialand het nieuws bekend maakte dat er een derde hotel bij kwam was iedereen in de wolken doordat het project nu nog spectaculaireder & unier ging worden. Maar het zorgde er ook voor dat de opening nog langer zou duren. Maar het hotel was opeens fel besproken omdat het de naam “Charles Lindbergh” gaat heten. Dit zorgde voor wat commotie aangezien hij betrokken was in de Tweede Wereldoorlog.

Maar wie is Charles Lindbergh nu?

Charles Augustus Lindbergh (Detroit (Michigan), 4 februari 1902 – Kipahulu, (Maui, Hawaï), 26 augustus 1974), bijgenaamd The Lone Eagle, was een Amerikaans luchtvaartpionier, schrijver en uitvinder. Hij werd wereldberoemd als eerste piloot die op 20 en 21 mei 1927 solo en non-stop van New York naar Parijs over de Atlantische Oceaan vloog. De naam van zijn vliegtuig was Spirit of St. Louis. (source: Wikipedia)

Begin oktober 2019: Thematisatie op de muren en het hotel krijgt steeds meer vorm…

Begin oktober zien we dat de binnenkant van de muren van Rookburgh steeds meer worden gethemed. Hieronder zien we dat het bedrijf “Air Rail Company” de flying coaster is. Daarnaast zien we ook Tor 2 staan en enkele vleugel ontwerpen. De tekeningen zijn ook te vinden op de maquette die in april 2019 verscheen. Het ziet er dus naar uit dat de theming rondom stilaan klaar is.

De laatste maanden zagen we al grote vorderingen in het hotel. Dat is nu ook weer niet anders. Het hotel is duidelijk groter dan de lancering. Zoals eerder vermeld zal het hotel bestaan uit meerdere torens.

Dit is een nieuwer beeld waarin we duidelijk een boog zien die rond de lanceringen staan. Hierdoor wordt het steeds moeilijke om nog de baan te zien. Dit zal een probleem worden als we een glimp willen opvangen van de testrondjes. Natuurlijk hoop ik (J.Coasters) dat we toch nog iets mogen zien van de theming op de diverse gebouwen. Phantasialand kan het ook steeds moeilijker wegsteken dat ze met mega uniek project bezig zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal Phantasialand de komende maanden nog een tipje van de sluier geven of een aankondiging. Bij het nieuwe zomerseizoen van 2020 zal het project grote vorderingen hebben gemaakt en zal de finish in zicht zijn.

Na Klugheim is Tobi (soort van onbekende bedrijfsrelatie met Phantasialand) bezig met Rookburgh na te bouwen. Hieronder zien we al enkele beelden van de huidige status van de baan en het hotel. In de onderstaande tekeningen zien we een groen en rood gemarkeerd veld staan.

Het rode gedeelte zal nog een gedeelte van het hotel worden. Een eerste verdieping. Hierdoor zullen we nog maar weinig van de baan kunnen zien.

Het groene gedeelte gaat dan weer een beschermingsmuur worden om het project nog af te schermen voor de komende maanden.

Eind september 2019: Nog een gigantische muur! Wat nu?

Een ander belangrijk item dat voorkomt is dat er hoogstwaarschijnlijk nog een muur gaat bijkomen. Deze keer aan de straatkant, net langs de lanceringsbochten en het hotel. Dit zou te zien aan de nieuwe funderingen die te zien zijn op de onderstaande foto (zie rode pijltjes).

Maar dit zou voor de komende maanden een ramp zijn! Maar waarom?

 • Wanneer Phantasialand deze muur bouwt dan hebben we geen zicht meer op de bouw aangezien dan alles is omkaderd met muur.
 • We kunnen geen testritjes of karretjes zien aangezien de straatkant het ideale fotomoment was voor het karretje te spotten tijdens een effectief ritje.
 • Deze muur zal gebouwd worden in de wintermaanden waardoor we weinig vooruitgang zullen merken aangezien het park gesloten is tijdens de winter. Phantasialand zal ook opletten hoe ze dit effectief gaan doen met Wintertraum omdat in de maanden december en januari het park nog even open is.
Zicht op F.L.Y. vanuit de straatkant. Deze houten beschutting zou dan plaats moeten maken voor de nieuwe grote muur.

Maar dit brengt ook voordelen met zich mee! Maar waarom?

 • Als deze muur klaar is en ook het gebied open gaat dan zal je een volledige onderdompeling krijgen van het gebied waardoor je bijna nergens meer invloeden krijgt van bovenaf.
 • De muur zal aan beide kanten worden gethemed waardoor we misschien bij de start van zomerseizoen 2020 een eerst impressie krijgen van het thema.
 • Phantasialand kan de achterkant ook niet themen zoals ze deden zoals bij Taron. Maar ik hoop wel dat ze dan wel een grote banner of spandoek maken met een aankondiging. Dit is tenslotte de grote straat waar elke dag het volk passeert.

Dit zijn enkele speculaties die later zullen vernieuwd worden door nieuwe verwikkelingen. Tot slot kan u hieronder nog enkel bouwupdates zien van de huidige toestand van het bouwproject. Hierin zien we duidelijk dat er nog een verdieping geplaatst is in het hotel. Het hotel komt ook zeer kort bij een lanceringsheuvel.

Begin september 2019: Re-make in No Limits & twee gedeeltes in het gebied?

Begin september dook er ook een filmpje op van Sjaak van Horne die F.L.Y. namaakte in No Limits 2. Hieronder kan je dus de onride zien van de achtbaan in het voorlopig gethematiseerde gebied.

Op het einde van september ziet J.Coasters enkele vreemde zaken voorbijkomen op forums rond Rookburgh & F.L.Y. Daar spreken ze over twee gedeeltes in het gebied. Zo zal er een gebied zijn speciaal voor de hotelbezoekers van hotel Charles Lindbergh. Het andere gedeelte is voor iedereen toegankelijk. Dit is een vermoeden op basis van de foto hieronder.

Een klein woordje uitleg bij deze tekening:

Het gele gedeelte zou dan speciaal voor de hotelgasten worden, dit zou kunnen kloppen want het laatste gele blokje rechts onderaan zou uitmonden bij Maus au Chocolat wat ook een mogelijk tussen ingang kan zijn voor de hotelgasten die niet naar Rookburgh willen gaan na het overnachten maar rechtstreeks naar Berlijn of andere gebieden willen wandelen. Dit zorgt ervoor dat zij een unieker beeld hebben van het hele gebied.

Het rode gedeelte zou dan voor de gewone bezoekers worden. Dit is op zich misschien vreemd maar het is zeker mogelijk aangezien de ingang bij Maus au Chocolat staat geen vermelding van Rookburgh. Dit is wel bij de gigantische muur naast Wuze Town. Daar staan de initialen “RB” op de mega deur.

Het blauwe gedeelte zou dan de overloopbrug moeten worden tussen het parkgedeelte en het hotelgedeelte.

Tot slot zou het oranje gedeelte het restaurant kunnen zijn dat net tussen beide gedeeltes ligt. Niemand weet hoe Phantasialand dit zal oplossen.

Tot slot kan ik mezelf even niet oriënteren waar de hoofdpoort (in de main street van Berlijn) van Rookburgh zich bevindt op dit plan en waar deze zou kunnen uitmonden. Tot slot zou ik het vreemd vinden als Phantasialand het gebied gaat indelen want dan krijgt niet iedereen de volledige ervaring van Rookburgh terwijl Phantasialand telkens aankondigt dat ze unieke ervaring aanbiedt.

Eind zomer 2019: Bezoekje & hotel is duidelijk zichtbaar!

Op 20 augustus 2019 bezocht ik Phantasialand opnieuw voor meerder zaken:

Maar vooral op een glimp op te vangen van Rookburgh, F.L.Y. en Hotel Charles Lindbergh. Doordat Phantasialand probeert om alles zo goed mogelijk af schermen is het ook moeilijk om beelden te maken. Toch heb enkele beelden zelf kunnen maken. Zie hieronder het resultaat!

In september blijft Phantasialand aan het hotel werken. Zoals eerder vermeld gaat het hotel meerdere losstaande gebouwen worden die verdeeld zitten tussen de achtbaan. Deze gigantische gebouwen bevinden zich ook nog eens rond de lanceringen. Dit is sinds kort goed te zien op een vlog van Xscaped. Hieronder kan je enkele screenshots vinden van haar vlog.

Zomer 2019: Baan finetuning & de patent aanvragen

Nu de baan af is wordt ook steeds meer gewerkt aan de installatie van deze achtbaan. Zo zijn er sensoren geplaatst op de achtbaan. Dit zijn de gele stopjes (zie foto) op de lancering. Deze sensoren zullen verbonden zijn met de controle kamer in het station.

Phantasialand is ook bezig met de aanvraag van patenten omtrent de karretjes. Dit is noodzakelijk omdat zij de eerste zijn met zo een type achtbaan. Hierop willen ze een patent nemen zodat niemand anders de karretjes mag kopiëren. Daarnaast is dit ook nodig omwille van het ingewikkelde systeem. Zo zullen de karretjes diverse spinningen maken zodat je een lighouding aanneemt. Maar er is wel één vreemd punt. Vekoma toonde altijd wagentjes met twee personen per rij. Op de pantent foto’s zien we wagentjes met vier personen op één rij. Dit vraagteken zal pas opgelost kunnen worden wanneer de karretjes hun eerste testrondjes zal maken.

Zomer 2019: Het hotel gaat de hoogte in & een mogelijk gebiedplan!

In de zomer van 2019 bouwt Phantasialand verder aan hotel Charles Lindbergh. Het park zet ook vacatures online voor bouwvakkers. In principe moet het hotel achter een jaar open. Zonder veel te weten over het gebied moet er toch nog heel wat gebouwd en gethemed worden. Hoogstwaarschijnlijk zal het volledige hotel bestaan uit diverse torens die verspreid staan tussen de lanceringen. Op dit moment is één hotel bezig aan de vierde verdieping.

In het gebied zijn ook al diverse aanwijzingen gemaakt. Zo is er een bord te zien met Restaurant. Het restaurant zal waarschijnlijk ook onderdeel zijn van het hotel. Doordat Phantasialand aankondigde dat het uniek samenspel gaat zijn tussen achtbaan, thema en hotel gaat er een open dak venster zijn. Hierdoor zal je kunnen eten terwijl de achtbaan over je heen raast. Maar er zijn ook aanwijzingen naar de poorten richting Berlijn en Wuze Town.

Hieronder zien we een luchtfoto waar het paarse stukken de lanceringen zijn. Daarnaast zien we de situering van de hoteltorens en het restaurant. Het groene stuk stelt de lift voor. In dit stuk zal het karretje een draai beweging maken waardoor je in een lig positie zal komen.

JUNI 2019: PERFECTE LUCHTFOTO!

Tijdens de maand juni in 2019 zagen we weinig veranderingen. Toch zullen er vele aanpassingen zijn gebeurd. De updates waren meer op de werf zelf. De eerste thematisatie op de muren waren zichtbaar en de eerste contouren van het hotel werden duidelijk. Op 25 juni 2019 dook een foto op van Thrillnation.net . Deze foto wil ik jullie zeker niet onthouden want het geeft een unieke kijk op het bouwproject en de huidige stand van zaken. (foto credit: Thrillnation.net)

LUCHTFOTO RB

April 2019: Eindelijk de Schienenschluss

Donderdag 25 april 2019 is misschien wel een nieuwe mijlpaal bereikt in de bouw van de Flying Coaster “F.L.Y.” in Rookburgh te Phantasialand. Zo is het ontbrekende baandeel geplaatst. De meeste mensen gaan uit van een SCHIENENSCHLUSS. (zie foto hieronder) Maar dit kunnen we niet met zekerheid zeggen want we weten niet zeker of er in de bouwput nog baanstukken liggen die ergens moeten geplaatst worden. Vele fans en J.Coasters gaan er ook van uit dat net zoals bij de Taron in Klugheim vlaggen hangen aan het laatste baanstuk. Dat was dus niet het geval bij dit baandeel. Daarom zijn er vele twijfels. Zoals gewoonlijk heeft Phantasialand niet bevestigd of dit effectief het laatste baanstuk was.

Indien dit effectief het laatste baanstuk was dan kijkt J.Coasters en vele andere fans samen uit naar de eerste testritten van F.L.Y. Toch zijn nog niet ergens de wagentjes van deze flying coaster gespot. Het kan goed zijn dat Vekoma deze F.L.Y. trein al heeft geleverd zonder dat iemand er weet van heeft. Wanneer het effectief testen gaat beginnnen dan zal het moeilijk worden voor Phantasialand om nog veel geheim te houden.

Mei 2019: De start van het hotelgebouw!

In dit themagbied “Rookburgh” zal ook het derde hotel worden gebouwd. Hier was al veel commotie rond. Toch is de effectieve plaats van dit hotel nog niet bekend in het themagebied Rookburgh. Er doen geruchten de rond dat dit hotel gebouwd zal worden onder en rondom de lanceringen. Dit zou best kunnen aangezien de lanceringen aan de straatkant liggen wat ook interessant is voor het hotel. Op enkele bouwfoto’s is ook alvast te zien dat er al beton is gestort onder deze lanceringen en bochten.  Het hele project duurt al meer dan 2 jaar en als je de afbraak van Race for Atlantis meetelt dan zelfs al 3 jaar. Toch kunnen we sinds enkele maanden pas zeggen dat de bouw nu snelle vooruitgangen boekt. (credits foto: Coasterforce)

Tijdens de maand mei van 2019 waren er weer enkele kleine bouw-updates van Rookburgh en het hotel Charles Lindbergh. Zo zijn vermoedelijk de eerste tekenen van het hotel zichtbaar. Het ziet er steeds meer naar uit dat het Steampunk-hotel onder en rondom de lanceringen van F.L.Y. liggen. Het enige vreemde aan de volgende foto’s is een paal die midden in het hotel staat. Misschien is dit de lift voor hotel Charles Lindbergh. Op diverse forums werd er gesproken over een foto die was opgedoken van het station van F.L.Y.. Jammer genoeg is deze er snel afgehaald, waarschijnlijk door Phantasialand.

(credits foto’s: TeamLoopings)

Deze diashow vereist JavaScript.

April 2019: Promotiemateriaal & een maquette!

Wanneer Phantasialand opeens promotiemateriaal plaatst waaronder enkele banners en een grote box/kist, fronssen we onze wenkbrauwen opnieuw. Eerst kon men hier niet bij, maar we zagen wel dat in de box enkele schermpjes waren geplaatst. Niemand weet wat we daarop te zien zullen krijgen. In het Paasweekend wordt de toegang naar deze reclamebanners en box vrijgemaakt. Op de beelden staan vermeldingen over het nieuwe gebied en achtbaan.

Door een piepklein gaatje zien we een soort van prototype of maquette hoe het gebied er gaan uit zien. Mensen zien al verschillende paden en routes in de baan. Op de maquette is precies een grote machine wat de lancering moet voorstellen. De kleuren van de maquette zijn zoals verwacht donker, bruin, vuil wat er toch wel op wijst dat we een soort van steampunk fabriek gaan krijgen. Maar oordeel vooral zelf.

April 2019: Schienenschluss & vervroegde opening?

De updates en vernieuwingen op de bouwwerf volgde de laatste weken en dagen elkaar op aan een hoog tempo. Even werd gedacht dat Phantasialand op 25 juni 2019 het gebied wou openen aangezien er enkele aanwijzingen waren. Maar doordat de baan nog niet eens klaar is en we nog maar weinig gebouwen zien van het hotel of andere thematisering lijkt dit zeker uitgesloten.

In april 2019 neemt de bouw echt een vlucht. De week voor Pasen begint Phantasialand met de hoogste ondersteuningen te plaatsen en ook de baandelen worden gemonteerd. Maar net voor het weekend laten ze nog één baanstuk liggen op de parkeerplaats waardoor we kunnen spreken van net geen Schienenschluss.  In de verte zien we ook dat de binnenkant van de gigantische muur wordt gethematiseerd. We zien diverse spitstorens met klokken. We zien ook opschriften met “Tor 1”. Dit geeft aan dat er misschien meerdere deuren zijn. Maar we geraken er niet wijzer van.

Voorjaar 2018: Afbraak main street huis is de poort naar de hemel?

In maart 2018 worden een gebouw uit de main street afgebroken en plaats gemaakt. Dit is hoogst waarschijnlijk alvast een doorgang naar Rookburgh. Hier verschijnt een ijzeren constructie met vanboven een boog waar later de letters Rookburgh op komen te staan. Deze toegang wordt in de zomer van 2018 omgetoverd tot een sneak peak van het themagebied Rookburgh.

De bouwplaats ligt midden in het park met één zijde aan de straatkant. Dit is dus ideaal voor de logistieke toelevering van de baan, thematisatie en andere delen. Maar ook hier wordt  alles afgesloten zodat we geen blik krijgen op de bouwwerf. Naast deze toegang is er ook een mogelijkheid tot gebied langs Maus au Chocolat en bij de de indoorhal Wuze Town. Dit gebied ligt net zoals Chiapas midden in het park waardoor men van alle kanten kan gekeken wordt naar de nieuwe bouwplaats. Phantasialand probeert zoveel mogelijk te voorkomen door enorme dekzeilen.

Zomer & najaar 2018: Gigantische pilaren en een ijzeren constructie!

In juni 2018 zien we opeens van de ene dag op de andere dag gigantische pilaren. Dit heeft Phantasialand waarschijnlijk midden in de nacht gedaan voor geen pottenkijkers. Doorheen de tijd zien we dat er baandelen rakelings tussen de palen worden geplaatst. Daarnaast verschijnen er gethematiseerde torentjes langs de inversie verschijnen nabij Maus au Chocolat.  Doorheen de tijd zien mensen steeds meer thematisatie terugkomen vanop de banners. Daarnaast zien mensen een gelijkenis tussen de thematisatie van Phantasialand en de constructie “schiffshebewerk henrichenburg“.

Deze diashow vereist JavaScript.

In oktober komen er hoge ijzerwerken naast de steunpilaren. Wanneer deze dan ook nog eens volledig wordt gethematiseerd met spuitbeton en vreemde figuren. We zagen dat de muur volledig wordt gethematiseerd zoals het thema Fantasy van Wuze Town.  In de muur zien we ook enorme draken als thematisering. Er zijn komen ook twee bogen. In de eerste instantie dacht ik dat dit dan een gigantische muur werd en de bogen waren gethematiseerd in Rookburgh-stijl.  Het pretparkseizoen van 2018 loopt op zijn einde en daardoor wordt het nu moeilijker om foto’s te maken van het gebied.

Toch krijgen we in november 2018 nieuws over Phantasialand, dit is wel iets teleurstellend nieuws. Zo had Phantasialand een aanvraag gedaan om de naam F.L.Y. te gebruiken als eigendom maar dit wordt tegengehouden door andere merken. Het is niet duidelijk of Phantasialand nu naar een andere naam gaat zoeken voor de flying launch coaster.

Winter 2018-2019: Logo’s & het meest onverwachte nieuws ooit?!

In de wintermaanden opent Phantasialand nog even de deuren maar van de bouwplaats krijgen we niets meer te zien. Toch breekt de hel helemaal los als Phantasialand op 20 december 2018 naar buiten komt met uniek nieuws. Ze kondigen een derde hotel aan. Dit zal een uniek samenspel zijn tussen de achtbaan en het slapen. Hierdoor wordt duidelijk wat Phantasialand bedoelde met een beleving bij dag en nacht op de banner.

Rookburgh – hotel Charles Lindbergh

Het hotel zal Charles Lindbergh heten wat ook voor de nodige commotie heeft gezorgd aangezien dit een speciaal persoon was in de geschiedenis. Deze uitvinder had niet alleen een vliegtuig uitgevonden en vloog hiermee over de zeeën. Dit was ook een neo- nazisympathisant wat ook zeer vreemd is in Duitsland. Begin februari komt Phantasialand met het logo naar buiten van FLY en ja hoor ze blijven bij dezelfde naam voor de achtbaan.  Toch blijft Phantasialand het niet opgeven en hebben ze ook een aanvraag gedaan voor de naam “Uhrwerk“. In het logo zien we bestek wat erop kan wijzen dat dit voor een restaurant zal zijn.

51800947_1290313107776926_884034875177304064_n
F.L.Y. – Logo

In maart en april 2019 start het nieuwe pretparkseizoen. In Phantasialand start het seizoen op 1 april 2019. Hierdoor kunnen we weer hopen op nieuwe bouwupdates van het project.  De grote verassing is dat de muur nu volledig is gethematiseerd maar ook dat Phantasialand de zeilen heeft weggehaald. Daarnaast heeft Phantasialand ook een ingang gethematiseerd naast Maus au Chocolat.

Zomer 2017: Verklapt Vekoma het type & het eerste mysterieuze filmpje?

Enkele dagen later is er een vreemde testopstelling bij de Nederlandse achtbaanbouwer bij Vekoma. Maar ook zij zeggen dat ze nergens iets van weten.  De opstelling lijkt zeer hard op een flying coaster. Het vreemde aan de attractie is dat de baan een stuk zijdeliings is waardoor iedereen zijn wenkbrauwen fronst.

Op 20 juni 2017 komt Phantasialand uit met een phantastische trailer naar buiten. In maar liefst vier talen laat Phantasialand weten dat ze werken aan een wereldprimeur. De achtbaan is de zoveelste toevoeging aan het park. In het filmpje zien we enkele grote tandwielen wat weer doet denken aan steampunk en fabriekstijl.  Daarnaast laat Phantasialand weten dat het geen gewone flying coaster wordt. Het zal ook meteen de langste flying coaster worden ter wereld. Maar eveneens een gelanceerde achtbaan. Dit is en blijft uniek. Wat J.Coasters heeft gemerkt aan dit filmpje is dat Phantasialand al jaren bezig is met het uitwerken van Phantasialand. Zo lieten ze weten tijdens de bouw van Klugheim dat ze enkel nog maar attracties zullen plaatsen die een uniek zijn en eveneens baanbrekend. De naam van de achtbaan zal F.L.Y. of Fly heten.  Dat is nog even twijfelachtig.

Tot augustus blijft het weer zeer stil rond dit project. Maar dan worden de eerste baandelen gespot. We zien ook onmiddelijk een eerste inversie. Daarnaast wordt bij de testopstelling van Vekoma de stoeltjes gespot. Daarna blijft het zeer stil rond het nieuws. We zien af en toe wel wat zoals baandelen,  minimale thematisatie.

2016 – 2017: De afbraak van RfA & een vreemde naam?

Dit project staat bij JCopinion op nummer 1 ondanks dat het project nog niet open is. Het is toch al zeer indrukwekkend is. Zoals jullie weten is Phantasialand niet vrijgevig qua informatie. Ze proberen dan ook alles zeer goed te bedekken en te beschermen vele dekzeilen op en rond het nieuwe gebied. Deze tekst over Rookburgh is in grote lijnen alleen gebaseerd op grote vermoedens en niet echt officiële bevestigingen van Phantasialand en de mogelijke betrokkene partijen.

 Nog voor Klugheim was geopend begon Phantasialand in maart 2016 met de afbraak van de iconische gele bol af te breken. De Race for Atlantis (simulatie doorheen de waterwereld) verdween uit het park. In de loop van 2016 gebeurde dan ook de afbraakwerken en de eerste grondwerken. Maar niemand wist wat er ging komen. Het was dan ook zeer vreemd dat Phantasialand nog voor het openen van de twee achtbanen Raik & Taron in Klugheim opnieuw naar buiten kwam met een top attractie. Iedereen was op dat moment nog volop bezig met de opening van Klugheim. Hierdoor had Phantasialand rustig de tijd om in 2016 alvast de eerste grondwerken te verrichten

In het voorjaar van 2017 krijgen we steeds meer informatie over het volledige project waardoor er steeds grotere en vreemde geruchten de ronde doen. In maart 2017 laat Phantasialand de naam “Rookburgh” registreren waardoor we vermoeden dat Phantasialand opnieuw naar buiten komt met iets nieuws. Maar nog steeds geen bevestiging. Eind maart verschijnt er dan toch een bord met de naam Rookburgh. Daarop zien we het volgende.

Door dit plakkaat weet iedereen dat we ons mogen verwachten aan nieuw themagebied met als thema een soort van Steampunk. Daarnaast staat er ook een bizarre tekst over een belevenis bij dag en nacht. Door al dit nieuws wordt de nieuwsgierigheid bij de fans alleen maar groter. Wanneer enkele interne mensen van Phantasialand zeggen dat Phantasialand een flying coaster (achtbaan met een liggende houding op de buik) bij Vekoma heeft besteld dan is het volledig van de dam.

Muur PHL
Phantasialand – Fantasy muur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s