Pretparkmuziek

Van waar komt al die pretparkmuziek?

Je kent het wel, je loopt door een pretpark en tussen al het geschreeuw en de zoevende wagentjes hoor je een leuk deuntje. Maar van waar komt al die mooie muziek? Dat kom je nu te weten.

Deutsche gründlichkeit!

Vele pretparkfans zullen alvast wel eens gehoord hebben van ImaScore. Dit is een Duits bedrijf dat sinds 2011 bij de opening van Krake in Heide Park een begrip is geworden in de pretparkwereld.  Het bedrijf maakte al jaren muziek voor tv-series, films, trailers, tv-spotjes en ga zo maar door. Toen Heide Park bij hun kwam aankloppen hadden ze nooit gedacht dat het deze fantastische gevolgen zou hebben.  

Zie hier alvast het eerste werk van IMAScore voor de pretparkwereld.  Krake is een dive coaster  zoals we die kennen van Baron 1898 in de Efteling. In deze coaster draait het thema allemaal om piraten en het grote zeemonster (octopus) dat het schip aanvalt.

Het bedrijf zelf ImaScore of Imagination Score is ontstaan in 2019. Het bedrijf bestaat voornamelijk uit muziek componisten & muziek ontwerpers. Xavier Willebrand is de eigenaar van het bedrijf. Het bedrijf telt ongeveer 11 werknemers en zij hebben alvast voor meer dan 36uur muziek gezorgd. Vele songs & soundtracks kan je ook op cd kopen. Tot slot heeft het park een 7-tal orkesten die ervoor zorgen dat elke muziek kan gecreëerd worden. Zoals ik al vermelde is het bedrijf ook verantwoordelijk voor heel wat filmische muziek. Enkele hiervan zijn Star Wars The Rise of Skywalker, The Lion King (2019),…

Neem dus zeker een kijkje op hun portfolio. Je zal versteld staan van waarvoor het bedrijf allemaal verantwoordelijk was.  https://www.imascore.com/portfolio

Het park is ook vaak verantwoordelijk voor bijhorende trailers. Hierdoor hebben zij ook een concept designer die ervoor zorgt dat de muziek perfect aansluit bij de desbetreffende beelden.  

Maar even terug naar de effectieve pretparkmuziek. Doordat de eerste soundtrack van ImaScore  zo goed in de smaak viel bij zowel de pretparken als de bezoekers duurde het niet lang vooraleer ook andere parken vroegen om muziek te maken.

Een lijst van pretparkmuziek waarvoor IMAScore verantwoordelijk voor was.

* Muziek is in samenwerking met het bekende deuntje van de films

Dit lijstje zou in principe ieder jaar opnieuw moeten aangevuld worden want elk jaar weer hoor je in de verte weer opnieuw muziek van IMAScore weerklinken bij een van de nieuwe attracties in een van de parken.     

Europa-Park is wispelturig!

Europa-Park heeft in het verleden al eens met IMAScore gewerkt. Zo is heeft de Blue Fire bijhorende muziek van IMAScore. De soundtrack is zelfs perfect afgestemd op de bochten, inversies, g-krachten,… van de baan.  

Toch heeft het bedrijf ook nog een eigen bedrijf die verantwoordelijk is voor enkele creaties met name Mack Media. Zij maken vaak de trailers of films voor in het park. Voor de gigantische houten achtbaan schakelde ze een orkest in voor deze Middeleeuwse muziek. De trailer is dan weer van Klemens Werner, de huiscomponist voor het park. Een ietwat oudere top achtbaan zoals de Silver Star heeft een eigen soundtrack & trailer waarbij je vooral optrekkende auto’s & piepende banden hoort wat natuurlijk perfect aansluit bij deze snelheidsduivel. Deze soundtrack is ook van Klemens Werner met het nummer “Ride on”.

Elke keer weer het perfecte liedje of de juiste geluiden  of een ideale soundtrack

ImaScore slaagt er iedere keer weer in om ervoor te zorgen dat de muziek perfect past bij de desbetreffende attractie/achtbaan of thema-gebied. Hierdoor hebben zij ons laten geloven dat een nieuwe attractie zonder muziek geen volledige ervaring is. Muziek tijdens een achtbaanritje is natuurlijk al wat moeilijker. Toch kan je dit ervaren bij de Dwervelwind. Daar zitten voor elk zitje een muziek box.  

Tijdens de grote pretparktrip van 2019 bezochten we Hansa Park waarbij Highlander de nieuwkomer was van dit jaar. Zowel in de wachtrij als ook in de gondel hoorde je de Schotse muziek. Highlander is een vrije val toren van maar liefst 120m hoog. In de soundtrack en trailer hoor je doedelzakken en hoor je de gierende wind wat perfect aansluit bij deze attractie. Maar ik ben volledig onder de indruk van de muziek van der Schwur des Kärnan. Deze topcoaster heeft een soort van Keltische  kerkmuziek die ideaal gecomponeerd is. Op 1 januari 2020 kwam hiervan een grote video uit over het Bulgaarse orkest. Check het even hieronder, het is zeker de moeite waard!

Maar mijn favoriete muziek (is ook wel grotendeels omwille van het themagebied en de achtbaan 😉) is ongetwijfeld die van Klugheim & Taron van Phantasialand. Voor dit themagebied zijn er een 13-tal liedjes gemaakt. Je kan de cd altijd in het park zelf kopen. Maar wie niet kan wachten hier is alvast een voorsmaakje. https://www.youtube.com/watch?v=aYNthKCwAgY&list=PLNRqJimrmv3Wk6l5xTrDkjlKIMeZvqwS4

In het gebied hoor je ook nog eens diverse geluiden. Bv. wanneer je echt tussen de basalt stenen wandelt dan hoor je regelmatige stenen die afbrokkelen.  Zie hier alvast de making of van Klugheim

Toen Phantasialand eind november de trailer van Rookburgh lanceerde zei iedereen direct: “Ja dit is weer het werk van IMA Score.” Al is dit nog steeds niet bevestigd uiteraard. IMAScore houdt natuurlijk ook de lippen stijf op elkaar.  IMAScore liet zelf ook weten dat Phantasialand niet de gemakkelijkste klant is aangezien zij maar zeer weinig loslaten over hun nieuwe projecten waardoor het moeilijk is om hiervoor de juiste muziek te componeren. Het zal voor IMAScore weer een hele puzzel worden om de Steampunk geluiden perfect te combineren met de thematisering en vele geluiden van buitenaf.

Ben jij nu ook helemaal verkocht aan de pretparkmuziek door Imascore? Raadpleeg dan zeker eens hun portfolio en klik je favoriete achtbaan, attractie of themagebied aan. Je kan ook altijd even zoeken via YouTube, daar zal je vast en zeker ook heel wat nummers kunnen vinden van hun. Mij (J.Coasters) hebben ze vast en zeker al overtuigd met hun geweldige muziek, check alvast mijn gadget van IMAScore.

Tot slot een wist-je dat-je: Wist je dat IMAScore ongeveer 8 uren per dag werkt aan een 3-tal seconden voor 1 liedje. Als je dan weet dat sommige parken met 2 themagebieden tegelijk komen zoals Toverland. Toverland vroeg dan ook nog eens een tiental liedjes per gebied. Dan weet je dat dit een behoorlijke klus is. 

Efteling doet moeilijk!

Zoals je ziet doen veel pretparken een beroep op IMAScore toch is er een park dat nog geen beroep heeft gedaan op dit Duits bedrijf met name de Efteling. Efteling schakelt voor de vele parkmuziek altijd een van hun huiscomponisten in. De leukste muziek en beste attractie van Efteling voor mij is ongetwijfeld die van de Vliegende Hollander. Deze muziek is gecomponeerd door René Merkelbach. Hij was in het verleden ook al verantwoordelijk voor heel wat andere muziek. De stem van het hoofdpersonage is op het laatste nippertje nog ingesproken door Martine Grunwald. 

Bij de Baron werd ook beroep gedaan René Merkelbach. Voor de stem van de baron deed men beroep op Paul van Gorcum. Hij is ook bekend als de slechte Baron van Bassie & Adriaan. De muziek van Baron 1898 kreeg ook nog eens een remix door Dj Hardwell. 

De bekendste deun die iedereen wel kent uit de Efteling is die van  Carnaval Festival. Ofwel ken je hem direct. Of ken je hem misschien hierdoor “Ta ta ta tatataaa”. Of beluister hem hier gewoon (nog eens).

Plopsa & Disney kunnen niet anders!

Natuurlijk zijn er ook twee bekende pretparkgroepen die niet kunnen afwijken qua muziek. Zoals de Plopsa-parken en de Disneylands. Deze parken zijn vaak gebonden aan hun bekende tv-programma’s en/of films. De muziek van de plopsa parken is ook vaak gewoon te horen door de muziekboxen in het park op de wandelgangen en is minder gebaseerd op de effectieve attractie.

Maar Disney had wel beroep gedaan voor de Lion King op IMAScore. In het portfolio van het Duits muziekbedrijf zagen we ook heel wat Marvel-films. Dit is ook sinds enkele jaren eigendom van Disney dus qua filmmuziek doet Disneyland toch steeds vaker beroep op IMAScore. De muziek voor de attracties is al lang geleden bepaald waarvan de meeste componisten nu al lang geen muziek meer maken.

Het bekendste liedje van een Disney-attractie is ongetwijfeld dat van “It’s a small world”. Opgelet dit is echt een oorwurm. J.Coasters is niet verantwoordelijk dat je de hele dag dit deuntje kan meezingen.

Walibi is een park dat vaak weinig tot geen soundtracks heeft. Maar Walibi Holland werkte in 2016 toch samen met Mr Polska – Move Up. Hieronder kan je het liedje eens luisteren. In het liedje zie je ook diverse voorwerpen (auto’s, containers,…) ondersteboven wat je ook in de theming ziet bij de achtbaan.

Uiteraard is er zo veel pretparkmuziek die op een andere manier tot stand gekomen is. Maar vaak is IMAScore of een van de huiscomponisten verantwoordelijk voor de muziek. Zo ik hoop dat wanneer je de volgende keer naar een pretpark gaat en je hoort een leuk muziekdeuntje dat je dan even terug denkt aan dit artikel.