Thematisatie

Thematisatie in een pretpark of bij een attractie ligt bij J.Coasters nauw aan het hart. Daarom gaan we ook eens in deze pretparkindustrie rubriek kijken naar bekende ontwerpbedrijven & bekende ontwerpers van pretparken. Theming bedrijven zijn bedrijven in de eerste plaats die ontwerpen maken voor pretparken. Deze ontwerpen kunnen gaan van één enkele attractie tot  volledig gethematiseerde zone. Of soms zelfs een volledig pretpark. Elk ontwerpbureau is natuurlijk gespecialiseerd in een bepaald vakgebied.

J.Coasters – Thematisatie: Bedrijven & ontwerpers

In het voorjaar van 2019 kreeg ik de kans om stage te lopen in een Belgische ontwerpbedrijf, namelijk KCC Entertainment Design. Hierdoor heb ik deze pretparkindustrie van dicht bij  mogen meemaken. Ik ben dan KCC ook zeer dankbaar dat ik mijn stage kon koppelen aan mijn passie voor pretparken, achtbanen & theming.  We beginnen deze rubriek dan ook met KCC Entertainement Design!

KCC Entertainment Design is gelegen in het West-Vlaamse Wielsbeke nabij Waregem. Zoals ik al  eerder vermeldt heb ik hier stage gelopen. Het bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in Family Entertainment Centers (FEC’s). Dit zijn indoor pretparken nabij een groot winkelcentrum. Het spreekt voor zich dat dit alleen maar weggelegd is voor grote shoppingcenters. KCC is dan ook vooral actief in Rusland, China & het Midden Oosten.  Het bedrijf heeft al meer dan 200 projecten verspreid over ruim 40 landen.  De eigenaar en CEO van dit bedrijf is Yannick Maes. Reinhart Viane (Business Development Director) is samen met zijn team dan weer verantwoordelijk voor de Marketing & Sales. Tot slot is Tina Praet (Procurement & Realization Director) verantwoordelijk voor de effectieve uitwerking van hun projecten & het aankopen van de attracties. Daarnaast bestaat het bedrijf voornamelijk uit ontwerpers. Zij zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde ontwerpen zoals masterplanning, CAD plannen uittekenen, 3D artiesten, … en staan onder leiding van Louis Martens (Design Department Director)

Enkele bekende projecten van KCC Entertainment Design:  

Nanjing Indoor Theme Park: is een FEC nabij een shopping center. Het park heeft unieke vormen in de gebouwen & daken die specifiek zijn aan het bepaalde gebied in China. In het park is een wildwaterbaan, een droptower. Maar ook een disco coaster & een piratenschip boven op elkaar gebouwd.  Deze moeten een oud weefgetouw symboliseren, waarvoor deze regio gekend was. Verder kan je er ook nog een soort van brommerachtbaan vinden gebouwd in een scheepswrak. Het hele park is 34 000M² groot, dat is bijna 4 keer zo groot als Plopsa indoor Hasselt.

Chocolate Kingdom: In feite mag ik wel zeggen dat dit hun (lekkerste) meesterwerk is. Een volledig pretpark in thema van Chocolade. Je hebt 3 themagebieden: het witte, het bruine en het zwarte. Natuurlijk slaat dit op de mogelijke chocolade smaken. In onderstaand filmpje zien jullie de vergelijking tussen concept tekeningen en de realiteit.

The Smurfs Theme Park: tijdens mijn stage waren ze bezig met dit te ontwerpen. In juni kwam dit park zelfs in het karrewiet journaal op Ketnet. Hier zien we een prachtige samenwerking tussen twee op en top Belgische bedrijven die een uniek project uitwerken in Shanghai en zo ook de Smurfen op de wereldkaart zetten. Zeker het volgen waard (opening gepland midden 2020)

Angry Birds World Indoor & Outdoor: In het midden-oosten kan je dan weer terecht voor de boze vogels die proberen het leven van de groene varkentjes te verwoesten. Dit park heeft zowel een in door alsook een outdoor gedeelte. Het indoor was uiteraard iets sneller klaar dan het outdoor. Het outdoor gebied kan je een beetje vergelijken met het Wickie de Viking themagebied in Plopsaland De Panne .

Ik ben bij dit bedrijf terecht gekomen doordat zij het masterplan van Walibi Belgium hebben gedaan. Dit masterplan loopt van 2018 t.e.m 2023. Het verdere verloop van het project is nadien overgenomen door Walibi zelf.

Foto’s & filmpjes: KCC Entertainment Design

Binnenkort nog veel meer ontwerpbedrijven & ontwerpers!