Pretparkmening

Na 20 verschillende parken bezocht te hebben kon het niet uitblijven om ook hier een mening over te geven. Daarom de JCopinion pretpark mening. Elke pretpark in deze lijst heeft natuurlijk zijn voor en nadelen. Maar je kan geen enkel pretpark met elkaar vergelijken, omdat elk park ook zijn eigen charme heeft. Een pretpark beoordelen kan je op verschillende factoren. Toch heb ik, J.Coasters gekozen voor drie factoren die bij mij hoog in het vaandel staan. Bij deze drie scores op tien geef ik ook telkens een woordje uitleg waarom het park dit cijfer heeft gekregen. De drie factoren die ik heb gekozen zijn.

  • Attractie aanbod (/10): van al deze drie gekozen factoren is dit misschien wel de belangrijkste factor. Ik, J.Coasters ben natuurlijk voorstanders van wilde achtbanen en torenhoge drop towers. Toch hou ik bij deze factoren ook rekening met de kinderattracties. In feite moet voor mij elk park enkele leuke kinderattracties, enkele wilde achtbanen en diverse waterattracties hebben. Toch is dit niet altijd mogelijk. Bij deze pretparken zitten ook enkele parken die doelbewust op een jonger of een ouder publiek mikken. Daardoor zal de score ofwel hoger of lager zijn. Indien het park een hoge score heeft wil dat zeggen dat het goede mix heeft van alles zodat er voor elk wat wils is. Het aantal attracties bepaalt ook de vermaaktijd van het park. Er zijn maar weinig parken die zo groot zijn dat je er minstens twee volle dagen nodig hebt. Natuurlijk doet een bezoeker niet elke attractie. Zo doen kinderen niet alle achtbanen en doen jongeren & volwassenen geen kinderattracties. Een twee-daags bezoek aan een pretpark kan wel nodig zijn indien het druk is zodat je niet alles kan doen op één dag maar dit gebeurt zelden.
  • Thematisatie (/10): dit is de tweede factor en is steeds belangrijker geworden in de pretparkwereld. Theming & een achtergrondverhaal bij de attracties of het park vinden mensen steeds belangrijker omdat het ook een extra beleving geeft. Sommige parken begrijpen dat deze factor belangrijk is en passen dit ook perfect toe op hun gebieden en attracties. Op dit moment zijn er diverse parken die ook begrijpen dat bezoekers hiernaar op zoek zijn en ook dit stilaan beginnen door te voeren. Maar vaak is er een nog een lange weg te gaan vooraleer een park goed gethematiseerd is. Het thema moet niet alleen voelbaar zijn in de attracties maar ook als je in het gebied staat. Zeker als je niet graag wilde attracties doet maar liever blijft wachten op je vrienden, familie, … Zelfs dan moet je de magie en het verhaal beleven.
  • Uniekheid  (/10): Dit is één van de moeilijkste punten en is ook een punt op basis van mijn eigen mening. In deze lijst zijn enkele parken waar ik niet veel van had verwacht en toch een hoog cijfer hebben. Je kan je park uniek maken door de twee voorgaande factoren te combineren. Een ander manier om een hoog cijfer te hebben op deze factor is een aspect of een beleving die je nergens anders kan vinden. Zoals unieke attracties of unieke elementen in attracties, die je nergens anders kan beleven. Tot slot kan je hierop een hoog cijfer halen als het park een uniek kantje heeft.

België

Nederland

Duitsland

Frankrijk

Zweden

Italië

Verenigde Arabische Emiraten