Phantasialand

Phantasialand is gelegen in het Duitse dorpje Brühl nabij Keulen. Brühl & Keulen is gelegen in het Bundesland “Nordrhein-Westfalen”. Het park is al geopend sinds 30 april 1967. Het park krijgt jaarlijks gemiddeld 2 miljoen gasten over de vloer. Hiermee is het één van de 20 best bezochte pretparken van Europa. Het park heeft een oppervlakte van 28ha. Hierdoor ook één van compactste pretparken ter wereld. Het park is in handen van Schmidt-Löffelhardt GmbH & Co KG.

Op dit moment heeft het park 6 themagebieden en 2 deelgebieden.

 • Deep in Africa
 • Mexico
 • Berlin 
 • China Town
 • Mystery (Klugheim)
 • Fantasy (Wuze Town)

Phantasialand is voor mij (J.Coasters) het beste pretpark in thematisering. Hierdoor zijn de themagebieden tot in de puntjes aangekleed. 

Maar hoe is het dan allemaal begonnen?

In 1967 opent Phantasialand voor de eerste keer haar deuren. Dit kwam omdat de poppenspeler Richard Schmidt aanklopte bij de zakenman Gottlieb Löffelhardt. Het park begon als sprookjesbos, dit was tevens ook de hoofdattractie. Naast het sprookjesbos was er ook nog een oldtimerbaan en een treinrondrit.

Het jaar later opent een gondelbaan genaamd 1001 Nacht. Deze attractie stond tot 2009 in het park naast de iconische gele bol “Race for Atlantis” die op dit moment ook is afgebroken. Maar deze gondelbaan was ook de eerste dark-ride voor het park. Deze heb ik (J.Coasters) ooit zelfs nog gedaan. 

Enkele jaren later in 1974 & 1975 gaat het snel in Phantasialand. Er opent een grote monorail. Maar in 74 opent het park hun meest bekende attractie de “Wildwassebahn” (boomstamattractie). Jarenlang was Phantasialand enorm bekend met hun boomstammen omdat dit uniek was in Europa. 1975 was HET GROTE PRETPARKJAAR. In dat jaar opende vele pretparken waaronder Walibi Belgium, Europa-Park,…  Phantasialand grijpt in door de bekende Gebirgsbahn te openen. Deze Gebirgsbahn was een achtbaan in Western stijl. In 1978 opent een kleinere achtbaan onder deze baan genaamd Grand Canyon Bahn.

In de beginjaren 80 opent Geister Rikscha, deze dark-ride is nog steeds te vinden in het park in het Chinese thema gebied. Enkele jaren later opent Silbermine, dit is een non-stop treintje. Eind jaren 80 en begin 1990 opent de overdekte achtbaan Space Center (Nu: Temple of Nighthawk/Crazy Bats). Maar ook de Hollywood Tour.

Net voor het millennium blijft Phantasialand investeren in grote attracties. Zo opent in 1996 de Colorado Adventure. Deze achtbaan werd zelfs officieel geopend door de beroemde popster Michael Jackson. Deze grote achtbaantrein moet hun helpen tegen de grote concurrentie van Euro Disney (Disneyland Parijs) dat in 1992 opende. Twee jaar  na de opening van Colorado Adventure opent Phantasialand de Mystery Castle. Dit is tevens ook een van de beste vrije val torens volgens J.Coasters.

In 2001 slaat het noodlot toe want er breekt een grote brand uit bij Gebirghsbahn & Grand Canyon Bahn. Dit waren één van de oudste achtbanen van het park. De banen worden afgebroken en er wordt afscheid genomen van de iconische banen.

Maar het jaar later, 2002 verbluft iedereen met het grote en drukke jaar. Phantasialand opent de grote hal “Wuze Town” met de twee spinning coasters “Winja’s Fear & Force”. Maar in dat jaar opent ook River Quest op de plaats van de afgebrande Gebirgsbahn & Grand Canyon Bahn.  Het jaar hierna opent Phantasialand ook nog het Mad House “Fengju Palace” in China Town.  Deze attractie opent samen met het eerste hotel namelijk hotel Ling Bao. Dit Chinees hotel opent bij het Mad House en dark-ride “Geister Rikscha”.

Phantasialand – Winja’s Fear & Force (Wuze Town)

Wist je dat Hotel Ling Bao eerst “Hotel PhantAsia” heette, sinds 2007 gaat het hotel door het leven als Ling Bao.

Phantasialand Hotel Ling Bao

Rond 2000 zagen we dus dat Phantasialand veel attracties heeft geopend die we op dit moment nog steeds kunnen beleven.

Maar in 2006 gooit Phantasialand opnieuw hoge ogen, deze keer met de Black Mamba. Hierbij opent Phantasialand ook het themagebied “Deep in Africa”. Black Mamba is een inverted coaster van Bolliger & Mabillard (B&M). Dit project kostte in totaal 22 miljoen euro waarvan 11 miljoen was voor de baan. De andere helft was voor de thematisering. 

Na wat opzoekingswerk en wat teaser filmpjes is gebleken dat Phantasialand vanaf 2006 een masterplan had uitgewerkt. Al deze filmpjes & podcast gaven maar één duidelijke boodschap van het plan.

“Phantasialand gaat enkel nog maar attracties bouwen die uniek zijn en een wereldprimeur zijn.”

In 2007 opent Phantasialand de suspended topspin “Talocan”, het jaar laten opent het tweede hotel genaamd “Matamba”. Dit Afrikaans getint hotel staat natuurlijk naast de Black Mamba.

In 2008 verdwijnt ook de monorail. Hiervan kan je nog een restant vinden bij River Quest. Zo is er een groot gat boven de laatste drop, hier kwam de monorail langs. (zie foto). 

Phantasialand – River Quest & Monorail

In 2009 opent Phantasialand ook de Wakobato. Deze Splash battle is tegenwoordig nog maar zelden open want dit is ook het park uiteinde. Daarnaast zijn er ook veel huizen rond het park en omwille van geluidsoverlast moet Phantasialand hiermee rekening houden.

In de jaren 2010-2011-2012 openen de volgende kleinere attracties: Baumberger Irrgarten, Die fröhliche Bienchenjagd, Wolke’s Luftpost, Der lustige Papagei, en de Würmling Express, Wellenflug, Tikal. Maar Phantasialand opent ook Maus au Chocolat (interactieve dark-ride) & Das Verrückte Hotel Tartüff (Wandelend Fun house).

Eind 2012 begint Phantasialand ook met de afbraak van de dubbele boomstamattractie waar Phantasialand jarenlang bekend voor stond. Hierna beginnen ze aan de bouw van Chiapas. Chiapas is opnieuw een boomattractie worden. Deze heeft als primeur de steilste afdaling ter wereld (53°). Deze Mexicaans getinte waterattractie opent in 2014. In 2014 begon men ook met de afbraak van de Silbermine (non-stop trein dark-ride).

De afbraak van de Silbermine eindigt in 2015 waardoor de bouwwerken voor Klugheim kunnen beginnen.

Klugheim is een nieuw deelgebied van Mystery, hierbij openen twee achtbanen genaamd Raik & Taron. Voor het volledige bouwproces van dit uniek project verwijs ik jullie graag door naar het artikel “JCOPINION KLUGHEIM” 

Klugheim is een fantastisch project waarbij de Taron centraal staat die zijn weg baant in de perfect gethematiseerde wereld. Taron is een multi-launch coaster waarbij je een snelheid van 117km/h haalt. Door de komst van deze achtbaan en gebied laat Phantasialand kijken hoever je kan gaan met theming. Dit gebied en deze achtbaan zorgen ervoor dat de Black Mamba in de schaduw staat van Taron. Ondanks dat Taron geen inversies heeft en de Black Mamba wel. Klugheim is een gebied dat 70 miljoen heeft gekost, toch heeft Phantasialand dit nooit bevestigd. Maar zij zeggen dat bijna 70% van het budget naar thematisering is gegaan.

Maar Phantasialand stopt niet terwijl iedereen geniet van de kracht van Taron beginnen ze in 2016 met de afbraak van de iconische gele bol. Hieronder kon men  de simulator Race for Atlantis vinden. Enkele maanden later laat Phantasialand ook de naam Rookburgh registreren. Dit doet opnieuw wenkbrauwen fronsen. Ik, J.Coasters begin direct met de opvolging van het project. Dit kan je ook nalezen in JCOPINION ROOKBURGH

Maar Phantasialand laat zoals gewoonlijk niet in hun kaarten kijken en blijft zwijgzaam over het project. De registratie van het project was vreemd, maar dan wordt het gebied rond Race for Atlantis afgezet met gigantische zeilen en komen er nieuwe plakkaten van Rookburgh. Hierop zien we het volgende.(zie foto) 

Phantasialand – Rookburgh

Dit project is tot op heden nog steeds niet klaar maar in de afgelopen jaren heeft Phantasialand meermaals teasers gegeven i.v.m. hun nieuw project. Wanneer je het personeel aanspreekt over het project weten ze zogezegd van niets. 

Uit deze  teasers kunnen we vaststellen dat Phantasialand werkt aan een flying coaster die de langste ter wereld gaat worden en tevens ook de eerste gaat zijn met lancering.  Maar eind 2018 blaast Phantasialand iedereen omver wanneer ze aankondigen dat bij dit gebied een derde hotel wordt gebouwd dat de perfecte interactie is.

Ik, J.Coasters kijkt enorm uit naar dit project omdat ze hun eigen willen overtreffen na Klugheim. Over Rookburgh heb ik al veel geschreven en opzoekwerk gedaan. 

J.Coasters Rookburgh (oktober 2018)

De verwachte opening van Rookburgh & F.L.Y zal 2020 zijn. Al is dit nog steeds niet bevestigd. Dit was in het kort de historiek van Phantasialand.

Wat zijn de verwachtingen van Phantasialand nog voor de toekomst?

Dat is moeilijk in te schatten voor een park en zeker voor Phantasialand omdat ze nogal zwijgzaam zijn over komende projecten. Maar één ding is zeker: er komt een nieuw themagebied bij genaamd Rookburgh. Hierbij mogen we een gelanceerde flying coaster met de langste track ter wereld. Daarnaast mogen we ook een derde hotel verwachten. 

Phantasialand heeft als mascottes draken. Dit zijn er 6 telkens per gebied. De vraag is hierbij of Rookburgh een nieuw themagebied wordt of een deelgebied. Het deelgebied zou een deel kunnen worden van Berlijn aangezien Rookburgh de fabrieken/industrie kunnen voorstellen van de stad Berlijn. Maar ook hier is het nog naar raden. Indien Rookburgh een volledig nieuw themagebied wordt dan krijgen we er een 7e draak bij. Dan moet er wel een verandering gebeuren midden in het park.

Te beginnen van rechts: Zwarte draak is Schneck van het themagebied “Mystery” & deelgebied Klugheim, daarnaast staat een gele draak genaamd Drago. Drago is de draak van Berlin. Voor Drago staat de groene draak (krokodil) met als toepasselijke naam Kroka. Hij is uiteraard van Deep in Africa. In het midden staat Phenie, de gele draak met witte veren. Deze is van het themagebied Fantasy & Wuze Town. Daarnaast staat een groene draak van Mexico. Deze feestelijke groene draai heet Quetzal. De laatste draak is Wang. Deze rode draak is uiteraard van China Town. 

Midden op het hoofdplein “Kaiserplatz” is een grote souvenirwinkel genaamd “Haus der 6 drachen” Het huis van de 6 draken in feite.

Phantasialand is op dit moment dus de afgelopen jaren bezig met het vernieuwen van oude themagebieden. Deze worden telkens verbeterd door unieke attracties van wereldniveau. Dat is te merken aan Chiapas, Klugheim, Crazy Bats en binnenkort Rookburgh. 

Veel fans dachten dat Phantasialand al in de winter van 2018-2019 ging beginnen met de afbraak van Geister Rikscha. Maar dit is toch nog even uitgesteld. Ik vermoed dat hier ook wel een reden voor is. Geister Rikscha is een attractie die onder het plein van China Town zit. Het uitgraven zal geen probleem zijn want Phantasialand is een kampioen in bouwputten. Het probleem bij deze verbouwing is dat het ook voor hotel Ling Bao ligt. Het hotel heeft een aparte ingang tot het park. Maar deze zouden via een weg kunnen worden omgeleid.Bij dit plein is er ook nog een toegang naar River Quest al heeft hier Phantasialand al iets op gevonden. (zie foto)

Links zien we de huidige ingang en rechts zien we een mogelijke toekomstige ingang naar River Quest 

Tot slot blijft Phantasialand innoveren in nieuwe elementen zoals Crazy Bats die dit seizoen is geopend. Deze VR coaster is gebruikt met de baan van Temple of Nighthawk. Maar de vraag voor mij was: Is dat een tussenoplossing?

Tot slot heeft het park al laten weten dat ze enkel nog maar wereldprimeurs zullen bouwen. Dit wil dus zeggen dat we nog veel mogen verwachten van Phantasialand.

Enkele wist je datjes van Phantasialand!

 • Phantasialand wil al heel lang een waterpark bouwen maar dit kan niet door gaan omwille van omliggende huizen.
 • Phantasialand is één van de compactste pretparken ter wereld, enkel Gröna Lund is nog kleiner. Maar door de compactheid kan Phantasialand ons telkens verbluffen met unieke gebieden en spaghetticoasters.
 •  Door de compactheid en de omliggende huizen heeft Phantasialand afspraken met de omwonenden rond hoogtes en geluidsoverlast. Dit lost Phantasialand op door grote bouwputten te maken waardoor je de achtbaan toch een mooie hoogte heeft.
 • Phantasialand is gebouwd op een mijngebied waardoor de grond heel ongelijk is. Phantasialand werkt ook met veel hoogteverschillen van de verschillende gebieden. Wanneer je in de onderste tunnel/lancering bent van de Taron dan zie je nog sporen van deze mijnstenen.  
 • De ontwerper van Phantasialand is de Belgische Eric Daman die in feite al de huis/hoofdontwerper is sinds de Colorado Adventure. Hij is ook verantwoordelijk voor dit masterplan dat Phantasialand al jaren in gedachten heeft. 
Taron – Klugheim – Phantasialand

JCOPINION – Pretparkmening : Phantasialand

Tot slot wil ik nog even mijn eigen mening over het park benadrukken. Het park heeft een vrij hoge inkomprijs (€ 51,00). Maar Phantasialand heeft bijna het hele jaar een actie omtrent “1x betalen &  2x pret”. Dus je tweede bezoek aan het park is gratis. Dit zorgt ervoor dat het ticket maar € 26,50 kost. Ik bezoek Phantasialand zeer graag omwille van de mooie unieke attracties en perfecte thematisering. Wanneer FLY/ROOKBURGH/HOTEL CHARLES LINDBERGH opent dan ga ik hoogstwaarschijnlijk een abonnement nemen. Van alle pretparken raad ik Phantasialand aan omdat het de lat telkens voor hun zelf  en andere parken steeds hoger ligt inzake de combinatie van attractie & thematisering