Movieland Park

Camera aan en actie. Welkom in dit film aan het Italiaanse Gardameer. Hoewel dit park het niet makkelijk heeft om te concurreren tegen het bekende Gardaland wat op enkele kilometers van Movieland Park ligt hoeft het zeker niet onder te doen. Het park heeft misschien niet veel grote attracties, toch heeft het diverse unieke attracties.   

Movieland park ligt in Lazise in het noorden van Italië. Het park behoort mee tot Canevaworld. Zo is er ook nog aquapark naast het pretpark. Het is dan ook mogelijk om beide parken te bezoeken op 1 dag of je kan ook een ticket nemen voor de 2 parken te doen op 2 aparte dagen. Naast deze twee parken kan je ook heerlijk genieten van een Middeleeuwse show terwijl jij een hapje eet Tot slot is er ook nog een Rock Star Café. Movieland Park is volledig gethematiseerd naar bekende internationale films & tv-sterren. Toch is het park volledig anders dan het Movie Park in Duitsland. Het Canevaworld gebied bestaat al sinds 1965, het effectieve pretpark bestaat pas sinds 2003. Het park zelf is gebouwd in 2002. Van 2003 tot 2005 heette het park “Movie Studios Park” en van 2006 tot 2012 kreeg het de naam “Movieland Studios”. Sinds 2012 kent het zijn huidige naam. Ondanks dat het park maar 3 achtbanen heeft waarvan maar ééntje die echt heftig is, heeft park heel wat andere troeven zoals dark rides, show, simulators en nog zo veel meer.  

Wat is er dan allemaal zo “SPECTACULAIR” te beleven?

Toen het park in 2003 opende had het 1 achtbaan maar deze is verdwenen sinds 2006. Dit was de X Speed. Een gemotoriseerde familie achtbaan. Aangezien ik het park in de zomer van 2018 heb bezocht, heb ik deze ook niet kunnen doen. Bij de opening van park was er een octopus attractie die je nog steeds kan vinden. Maar ook een horror house wat je aan het begin van het park nog altijd kan vinden. Achteraan is ook een themagebied rond de Flinstones, zo was er in 2003 al een boomstamattractie waarbij de ondersteuningen beenderen waren. Dit is echt een zeer leuke log flume. Later zijn bij dit prehistorisch gebied nog attracties gekomen geïnspireerd op deze oude familie Flinstones.

In 2006 opent het park opnieuw enkele attracties. Zo opent het “Back to Backstage” geïnspireerd op Back to the Future dit is een monorail waarbij je tijdens de rit diverse delen van het park ziet waar je anders niet kan komen. Maar ook op diverse beeldschermen wordt de werking van bepaalde attracties uitgelegd. Deze attractie stortte in elkaar op het einde van de zomer van 2019 waarbij enkele gewonden vielen. Hoe het nu verder moet met deze attractie blijft nog een raadsel.

In 2006 opende het ook twee attracties die een van mijn favorieten zijn. Zo opende het “Hollywood Tower”. Een unieke vrije val toren waar nog maar twee types in de wereld zijn. De toren is uniek omdat aan het einde van de val op je rug ligt. Naast deze unieke vrije val toren opende het in datzelfde jaar één van de beste waterattracties ooit volgens mij. Dit was de U-571 Submarine simulator. Een duikboot simulator naar de gelijknamige oorlogsfilm waar je vast en zeker niet droog uit komt.  In 2006 sluit ook hun enigste achtbaan “X Speed”.

Een jaar later opent het park een top spin met een Tomb Raiders thema. In dat zelfde jaar opent het park ook opnieuw een achtbaan genaamd “Bront’O’Ring”. Een kinderachtbaan een Flinstones thema. Deze kan je nog steeds in het park, toch staat deze achtbaan (nog) niet op mijn coaster counter. In 2007 opent het park een unieke dark ride met opnieuw een spectaculair kantje namelijk “Magma 2.1” .(zie foto) Een stoere route met een monster jeep langs diverse special effects met water,rook en vuur. Dit kan je vergelijken de Studio Tram in de Disney Studios. Dit was voor mij de eerste attractie in het park en ik was direct verkocht aan  het park.

In de jaren hierna opent het park steeds meer flat rides, track rides en nog zo veel meer. In 2010 opent het park hun tweede achtbaan genaamd “Brontojet”. Een Schwarzkopf coaster met een Flinstones thema. Vanaf 2013 kan je een uniek ritje maken   met  een speedboot.  

In 2015 openen ze hun 3e en meest spectaculaire achtbaan. Ik heb het hier over Diabolik, een hangende boomerang coaster van Vekoma. De felblauwe baan staat in het teken van de superheld Diabolik van Marvel. De baan staat vlak langs een waterglijbanen toren van het waterpark. Dit komt omdat de baan zo groot was voor het park. Hierdoor moet je een lange ijzeren loopbrug overlopen vooraleer je de blauwe coaster bereikt. Van deze unieke boomerang heb ik natuurlijk ook enkele leuke gadgets.  

 Twee jaar nadien opent Movieland Park nog enkele attracties zoals een 3D bioscoop. Toen ik het park in 2018 bezocht was er ook een speciale attractie. Deze was op het minst uniek te noemen. Hun nieuwste aanwinst was Pangea, een ritje door het wilde bos langs de dinosaurussen! Dit was een jeep waarbij 1 persoon effectief  mocht sturen. In de laadbak konden nog een viertal ander mensen zitten. Het leuke er aan was dat ik toevallig mocht rijden aangezien ik in het bezit was van een rijbewijs.  

In de jeep zat een navigatie waarop je de effectieve route moest volgen. Wanneer je te zeer van baan afweek dan kreeg je een rood lampje te zien. De maximumsnelheid van de jeeps waren natuurlijk 5 a 10 km/h. Op het pad lagen diverse obstakels zoals dikke boomstronken. Tijdens de rit kwam je diverse dino’s tegen. De tour zit heel diep onder de grond naast het waterpark en Diabolik.  Sinds 2019 kunnen ook de kinderen genieten van een spannende rit op een speedboot. Zo is er nu de Kitt mini Jet.  

In 2020 heeft het park al 3 attracties afgebroken met name de Tomb Raider Top Spin, de Flinstone achtbaan en de Back to Backstage monorail die vorige zomer ineenstorte. In 2020 opent het park een Space zone met 3 attracties.

Hoe kan het park in de toekomst blijven vechten tegen zijn grootste concurrent Gardaland?

In 2020 opent het park opnieuw een attractie genaamd “Space”. Enkele gelukkige Italianen zullen deze attractie in avant-première kunnen doen. Voor de rest houdt het park de lippen op elkaar over hun nieuwste attractie. We zien dat dit park de laatste jaren vele attractie heeft toegevoegd. Het park is ook eerder een resort met meerdere facetten. Zo legt het park meer de nadruk op de shows en minder op grote achtbanen. Het park staat dus in teken van film, spektakel en unieke attracties. Toch zal het park het wel moeilijk krijgen als Gardaland in de zomer van 2020 een Lego waterpark opent. Maar dat zal vooral de toekomst uitwijzen. Het park is ook een stuk goedkoper dan Gardaland. Tot slot is het park ook ideaal voor kinderen die zot zijn films en minder van ruige achtbanen.

JCOPINION – Pretparkmening : Movieland Park

Wie kijkt naar mijn mening ziet zoals ik al zei dat het park geen groot aanbod heeft qua grote attracties. Zo heeft het maar één grote achtbaan en enkele kinderattracties. Doordat het park meer shows heeft vond ik het misschien iets minder. De thematisatie is in het algemeen wel in orde. Aangezien de attracties zo verschillend zijn, sluiten de thema gebied minder op elkaar. Een voorbeeld hiervan? Een superhelden achtbaan naast een prehistorische track ride past niet goed bij elkaar naar mijn mening.    

Maar als we gaan kijken naar de uniekheid van de attracties dan spant het park vast en zeker de kroon. Mijn favoriete attracties in het park zijn dan ook:

  • Magma 2.1 (Track ride)
  • Hollywood Tower  (Drop Tower)
  • Pangea (Track Ride)
  • U-571 Submarine simulator (Simulator)  

Dit zijn normaal gezien standaard attracties zoals er tussen haakjes staat. Maar door hun unieke karakter zijn ze zo geweldig waardoor ik dit park zeer hard aanbeveel aan iedereen.