Toverland

Attractiepark Toverland is een pretpark gelegen in Limburgs Nederland nabij Sevenum. Het park opende op 19 mei 2001. Toverland opende toen als overdekte speeltuin. Bezoekers die vandaag de dag het park na zoveel jaar bezoeken zullen het park niet meer herkennen. Het park is de laatste 15 à 20 jaar enorm uitgebreid en is al lang geen indoorpark. Het park is in handen van de Gelissen Group, meerbepaald door Jean Gelissen en zijn zus Caroline. Maar ondertussen is het park een echt familiebedrijf geworden.  Het park heeft twee indoorhallen en 4 outdoor gebieden. In totaal heeft het park een oppervlakte van 24 ha. Hier kan je 36 attracties met 5 achtbanen en 5 waterattracties. Het park is het hele jaar open. Maar van november tot maart/april is het buitengedeelte niet open. In 2018 mocht het park zelfs 812 000 door de mega-uitbreiding. De slagzin van het park is sinds 2018 “Discover your own Magic”.

De 6 werelden van het park zijn:

  • Land van Toos (indoor)
  • Wunderwald (indoor)
  • Ithaka (outdoor)
  • Magische Vallei (outdoor)
  • Port Laguna (outdoor)
  • Avalon (outdoor)

Sinds 2018 zijn er twee grote themagebieden bijgekomen, hierdoor zijn er ook 2 themagebieden van naam veranderd waardoor er precies 4 nieuwe themagebieden waren. Door deze mega uitbreiding kreeg Toverland maar liefst 812 000 bezoekers over de vloer. Toverland hoopt dat dit de volgende jaren zal groeien tot 1 000 000 bezoekers per jaar.

Maar hoe ga je dan van indoorspeeltuin naar een volwaardig pretpark?

Het park opende op 19 mei 2001 als indoorspeeltuin. Het hoofdidee was een pretpark waar je altijd naar toe kan gaan, ook al is het slecht weer. Dit laatste is zeker iets vaak voorkomend in Nederland, maar ook in België. In 2001 waren er ook nog maar weinig indoorparken. Het park opende en kostte in der tijd 19 miljoen Hollandse Gulden.

De oprichter Jean Gelissen is op het idee gekomen om een indoor pretpark te bouwen doordat hij een park bezocht en het plotseling hevig begon te regen. Hij dacht bij zichzelf “Wat moeten we nu doen met dit slecht weer in dit recreatiedomein?”. Met deze vraag en opmerking ging hij naar zijn zus Caroline. Zij is tevens ook de mede-oprichtster. Caroline stond op dat moment in het onderwijs. Zij vroeg aan haar leerlingen welke attracties allemaal in een  indoorpretpark moeten staan.   Met de antwoorden van de kinderen gingen de twee aan de slag en zo opende in 2001 een indoorpark.

De grootste attractie van de eerste hal/wereld “Land van Toos” is de Toos-Express (vroeger: Achtbaan & Boomerang) van Vekoma. Daarnaast is ook nog een waterbaan/bootjesglijbaan, theekopjes, enkele kinderattracties en speeltuigen. Buiten is ook nog klein gedeelte met een doolhof, en wat speel & watertuigen.

 

In 2004 opent het park een tweede hal genaamd “Magic Forest”. Sinds de grote verandering van 2018 heet deze hal “Wunderwald”. Deze Duitse benaming is voornamelijk te danken aan de vernieuwde bobbaan “Maximus Blitz Bahn” in 2015. In dit gebied staan al wat grotere attracties. Zo is er een boomstamattractie, een fun house en een gemotoriseerde bobbaan. Deze bobbaan & waterattractie hebben hun station in de hal, maar hebben ook een gedeelte buiten. De belangrijkste attractie was de Booster Bike. Later is deze achtbaan bij een ander gebied gevoegd.  Deze achtbaan was het eerste type ter wereld. Deze achtbaan was ook gebouwd door Vekoma.

In de tweede hal zijn natuurlijk ook nog wat rustige attracties zoals een paardenmolen (deze stond vroeger buiten) en de Wirbelbaum (deze attractie heeft vaak technische problemen).

Sinds 1 juli 2007 gooit Toverland het over een andere boeg. Na 2 indoorhallen met enkele buitengedeeltes komt Toverland met een heel outdoor thema-gebied. Maar het is niet zomaar een thema-gebied, het gebied bevat de grootste, snelste en langste houten achtbaan. Ik heb het hier natuurlijk over Troy. Het thema-gebied heet op dat moment heet op dat moment ook nog het Troy-gebied. Toverland wou aanvankelijk nog een derde indoorhal bouwen maar dit plan werd geschrapt.

Toen Toverland begon met een buitengebied, voelt de Efteling hete adem van Toverland. Op 8 juli 2010 breidt Toverland het Troy-gebied nog verder uit met twee attracties namelijk het schommelschip “Scorpios” en de kinderattractie  “de Paarden van Ithaka”. Door de grote uitbreidingen stijgt het bezoekers aantal naar 500 000 bezoekers per jaar.

In 2012 & 2013 opent de 4e wereld in Toverland, met name de Magische Valei, de twee hoofdattracties zijn hier een wildwaterbaan genaamd “Djengu River” en de spinning coaster “Dwervelwind”. Daarnaast zijn er ook nog enkele kinderattracties en wat speeltoestellen voor de allerkleinsten.   

Eind 2014 sluit Toverland één van hun populairste attracties namelijk de Woudracer in de tweede hal “Magic Forest”. De baan wordt volledig afgebroken gedeeltelijk heropgebouwd. Boven de baan bouwt men een volledig dak zodat je nooit last hebt van bepaalde weersomstandigheden. De grote lus op het einde verdwijnt. Maar het station en wachtrij worden stevig aangepakt. De wachtrij is nu in een Tirols jasje waarbij het verhaal wordt verteld van Maximus, een Duitse uitvinder die een nieuw racetype heeft ontwikkeld. De wachtrij is nu in het huis van Maximus die volledig gedecoreerd is als werkplaats met de meest bizarre uitvindingen. Het effectieve station is ook gedecoreerd met talloze machines & pompen. Naast de wachtrij bouwt Toverland ook nog een gigantisch picnick plek met een Deutsche bierstube waar je Erdinger Weizen bier kan kopen.  

Maar de Duitse transformatie wordt doorgetrokken in de gehele hal en zo wijzigen diverse attracties van naam.  In 2018 met de grootste uitbreiding verandert ook de naam van de hal naar Wunderwald. 

Na de heropening van de bobbaan lekt er steeds meer informatie over de grootse plannen van Toverland. Zo wil Toverland een nieuwe entree hebben en een spectaculaire achtbaan. Er wordt zelfs gesproken over een éérste hotel. De plannen worden ook steeds concreter wanneer Toverland een nieuw (moeras)gebied koopt achter het park.

In 2016 & 2017 bevestigt Toverland de geruchten. In 2018 opent Toverland met twee nieuwe themagebieden. Een zal gebruikt worden als entree en in het andere komt een spectaculaire achtbaan. Deze spectaculaire achtbaan zal een wing coaster worden wat zeer uniek was/is voor de BeNeLux. Naast deze wing coaster komt er ook nog een waterattractie met een dark-ride gedeelte. Een leuke boottocht voor de hele familie.

In mei 2017 lekt het ontwerp uit van Fénix en het is meteen een klepper van formaat. De maanden nadien laat ook Toverland steeds meer in hun kaarten kijken en toont enkele ontwerpen. 

Op 5 november 2017 was de Toverland fanday. Hier was ik aanwezig samen met The Belgium Games. Tijdens deze fanday kregen we extra nieuws over hun grootse uitbreiding en als kers op de taart mochten we alvast een kijkje nemen op de bouwwerf. Je kan alles hieronder herbekijken.

In 2018 opent Toverland effectief hun twee themagebieden en zo is dit de grootste uitbreiding voor het park. Het park is op slag 1,5 keer groter en behoort stilaan tot een volwaardig pretpark voor de hele familie. Door deze mega uitbreiding veranderen ook enkele namen van bepaalde themagebieden zodat ze weer verder kunnen voor de komende jaren.

Was er niet sprake van een hotel?

Op deze vraag is het antwoord duidelijk “Ja”. Toverland zet dit ook nog steeds als prioriteit. Toverland wil de komende jaren uitgroeien tot een plaats voor een meerdaags verblijf. Een hotel kan dan ook niet uitblijven, zeker als men klanten wil aantrekken vanuit Duitsland die ver moeten reizen om het park te bezoeken. Het park kijkt ook goed naar de andere parken hoe zij het aanpakken. Zo haalt Toverland veel inspiratie uit Europa Park en andere internationale parken. Het park wil naast deze accommodatie ook nog meerdere attracties plaatsen zodat men de hele familie een groot aanbod kan aanleveren. Maar dit kost natuurlijk handenvol geld.

In november stoptte Caroline (bazin) van Toverland. Op dit moment is Jean Gelissen Junior de eigenaar van het park. Dit is zoon van de hoofdoprichter & financier voor Toverland. Op 1 februari bracht Looopings een podcast naar buiten met de verwachtingen en toekomst van Toverland.

JCOPINION – Pretparkmening : Toverland

Toverland is zeker een park om verder op te volgen door de grootse plannen die ze nog hebben. Toch mist het park nog enkele grote achtbaankleppers waardoor het park vaak wordt aanzien als kinderspeeltuin. Toverland hoopte door de grote uitbreiding een bezoekersaantal te bereiken van 1 miljoen bezoekers per jaar. Maar ook dit blijft een grote drempel. Wanneer Toverland de komende jaren nog fors gaat uitbreiden dan zal ook Efteling dit stevig voelen. Tot slot heb ik zeer veel respect voor Toverland omdat dit een familie is die risico’s durft te nemen en in minder dan 20 jaar een volwaardig pretpark zijn geworden.