Top 10 Achtbanen

Ik, J.C(o)asters heb al vele achtbanen op mijn coaster counter staan. Maar wat zijn volgens mijn mening de tien beste achtbanen die ik gedaan heb. Waarom zijn dit de beste achtbanen? Gaat het enkel om records? Nee, zeker niet. Een achtbaan moet eerst en vooral een soepel verloop hebben. Maar ook goede thematisatie en een extra unieke ervaring waardoor de achtbaan unieker is dan andere coasters. Natuurlijk kan ik over elke achtbaan wel iets positiefs en meestal iets negatief vertellen. Maar dit zijn de tien beste achtbanen die ik gekozen heb uit mijn coaster counter op basis van records, soepelheid, thematisatie en tot slot het unieke aspect van de achtbaan.

Top 10 Achtbanen – J.Coasters

10) Formula Rossa

Deze top 10 starten we met een echt snelheidsmonster. De Formula Rossa is de snelste achtbaan ter wereld. Deze snelheidsduivel is gerelateerd aan één van de bekendste automerken. Ik heb het hier natuurlijk over Ferrari. Maar Ferrari World ligt wel in Abu Dhabi (deelstaat van de Verenigde Arabische Emiraten). Deze achtbaan is uiteraard gebaseerd op een Formule 1 wagen. De lancering zorgt ervoor dat deze achtbaan een snelheid van 240km/h bereikt in 5 seconden. Hiermee staat deze coaster ver voor op zijn vorige recordhouder. Dat was de “King Da Ka” die een snelheid behaalde van 206 km/h. Maar als je een snelheidsduivel wil doen in Europa zal je naar het Spaanse Salou. Sinds 2017 is hier het Ferrari Park geopend nabij Port Aventura. Voor 2023 is er Six Flags Qiddiya (Saudi – Arabië) aangekondigd, zij gaan een achtbaan bouwen die een topsnelheid van 250km/h zal behalen. Dus in 2023 verliest Formulla Rossa zijn record en ik dus ook.

Weetje: Na elk ritje koelen ze de motor van het treintje af met behulp van watersproeiers. In feite is dus na elk ritje de motor zo heet door de lancering. Maar in het Midden Oosten is het natuurlijk ook zeer warm.

9) Oz Iris 

De volgende topper staat korter bij huis. Mijn negende beste coaster staat in Frankrijk, met name de Oz Iris. Deze B&M coaster kan je vinden in het Asterix Parc in buurt van Parijs. Oz Iris is een inverted coaster die zeer fel gelijk is aan de Black Mamba in Phantasialand in Duitsland. Maar deze achtbaan verkies ik boven de Black Mamba omdat de Oz Iris een zeer soepele baan is met een prachtig Grieks thema. De achtbaan heeft meerdere inversies waardoor het een zeer intense rit is.

8) Raptor 

En daar komt de vleermuis aangevlogen namelijk de Raptor. De Raptor is te vinden in Gardaland naast het Gardameer in Italië. Deze wing-coaster is echt geweldig omdat het een perfect gethematiseerd gebied met zich meebrengt. Maar de Raptor is ook uniek omdat de achtbaan vele near-miss effecten heeft door de diverse decorstukken waar de vleermuis meerdere keren langs door scheurt.

7) Fénix 

We vliegen verder, maar nu niet met een vleermuis maar wel met een vuurvogel. De Fénix is een wing-coaster die je kan vinden in Toverland in Nederland. De achtbaan is net iets specialer dan de Raptor en komt op de zevende plaats terecht. De Fénix heeft een dive-drop. Daarnaast bereik je in een scherpe bocht 5G-kracht. Hierdoor voel je jezelf zeer zeer zwaar aan. Daarnaast wordt fel in je zitje gedrukt. De wing-coaster bevindt zich perfect in het gebied van Merlijn de Tovenaar. Het Themagebied heet Avalon.

6) Flug der Dämonen

Deze Wing coaster kan je vinden in het Duitse Heide Park. Deze achtbaan staat net nog boven de twee andere bereden wing coasters. Flug der Dämonen heeft 5 inversies. Daarnaast heeft deze net zoals de Raptor een compacte lay-out waardoor er ook diverse bochten zijn waar je langs scheurt. Daarnaast heeft deze achtbaan ook een mooie maar angstaanjagende wachtrij.

De achtbaan heeft net zoals zijn concullega een dive drop. Wil je meer weten over een dive drop, check dan zeker het type wing coaster bij achtbaantypes. Daarnaast heeft deze achtbaan ook een uniek element namelijk een inversie genaamd Demonic Knot. Het is een soort van halve kurkentrekken en hierna volgt een scherpe bocht.

Flug der Dämonen – Heide Park : Demonic Knot

Het eerste deel van de achtbaan heeft ook net hetzelfde ritverloop als de Fénix. Maar de Flug der Dämonen was al geopend in 2014. De topsnelheid bedraagt 100km/h. De achtbaanbouwer is natuurlijk Bolliger & Mabillard.

Flug der Dämonen – Heide Park

5) Helix

Voor de vijfde plaats moeten we naar het  Zweedse Göteburg namelijk Helix in Liseberg. Deze multi-launch is gebouwd op een berg waardoor het station hoog ligt maar door de vele afdalingen en maar liefst zeven inversies kom je al snel terug naar beneden. Het leuke aan de achtbaan is dat je onmiddellijk een kurkentrekker doet zodra je uit het station komt, daarna volgen de lanceringen en de zes inversies elkaar zeer vlug op.

helix_150308_sommar_4

4) Blue Fire

Op de vierde plaats belanden we in Europa-Park, namelijk voor de Blue Fire. Deze lanceer-achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/h in 2,5 seconden. Het begin van de wachtrij is door een hal van Gazprom die mee hielp ter sponsoring van de achtbaan. Deze launch-coaster was de eerste achtbaan waar de wagentjes heupbeugels heeft. Dit soort beugels zorgt ervoor dat je een zeer vrij gevoel hebt.

3) Silver Star 

We komen de top 3 binnen en ditmaal blijven we zeker in DUITSLAND! Silver Star was zeer lang de hoogste en snelste achtbaan van Europa maar hiervoor heeft Port Aventura in Spanje tweemaal een stokje gestoken. Hoewel het misschien niet meer de records heeft blijft dit een top achtbaan. Zodra je het station verlaat begin je aan de 73 meter hoge helling hierna stort je naar beneden en scheur je langs de auto’s op de parking met een snelheid van maar liefst 130 km/h. De wachtrij is volledig gethematiseerd en gesponsord door Mercedes Benz. Weetje: de naam Silver Star heeft zijn naam te danken aan het logo van Mercedes.

2) Der Schwur des KÄRNAN

De tweede beste achtbaan volgens J.Coasters staat in het Duitse Hansa Park. Dit is de Schwur des KÄRNAN (vertaald: de eed/vloek van KÄRNAN) Deze achtbaan is gebouwd door Gerstlauer. Deze achtbaan heeft een imposante verschijning door de gigantische toren en de gigantische bochten op indrukwekkende hoogtes. Maar ook door de ingewikkelde constructies van de ondersteuningen. Deze wir war van palen is wel één van de kenmerken van Gerstlauer.

Weetje: Deze toren is gebaseerd op de echte toren “KÄRNAN” in het Zweedse Helsingborg. Daarnaast is de achtbaan ook op het verhaal gebaseerd rond koning Erik VI van Denemarken.

Maar deze gigantische coaster heeft nog meer unieke punten waardoor deze achtbaan een tweede plaats verdient in de achtbaan. Één van deze elementen is de toren. Deze toren was eerst niet bekleed met muur decoratie. Zo was het eerst een betonnen toren.

Het uniekste aan deze toren is dat de optakeling van een achtbaan een adembenemend element heeft. De rit begint met een bocht en hierna volgt een 90° optakeling. Wanneer het karretje bijna het hoogste punt bereikt stopt de optakeling. Enkele seconden later val je achterwaarts naar beneden. Dit blijft een zeer intens moment. Tijdens deze val scène hoor je de koning van het kasteel (KÄRNAN) lachen met de vloek die er is rond de optakeling. Na deze val begin je aan de effectieve optakeling. Dit WERELD UNIEKE element is pas in 2017 toegevoegd. Terwijl de achtbaan al in de zomer van 2015 was geopend.

De toren zelf is 79m hoog maar de achtbaan is 73m hoog. Wanneer je deze duik maakt is zeker een zeer indrukwekkend moment want je gaat van 73m recht naar beneden want het laagste punt is bijna aan de grond. Bij deze duik maak je ook nog eens een bocht. De topsnelheid van deze coaster is 127km/h. De achtbaan telt maar 1 inversie maar heeft wel zeer intense kantelingen waardoor je net geen inversie maakt. De baanlengte is 1235m en de maximale G-kracht is 5G.

De baan heeft ook een zeer mooie wachtrij die zeker een plaatsje heeft bij de top 10 wachtrijen. Deze wachtrij kan zeer hoog oplopen omdat er maar 3 karretjes van telkens 16 personen op de baan kunnen rijden. Dit is zeer laag maar is vooral te wijten aan het unieke vrije val moment. Dit aspect neemt de meeste tijd in beslag tijdens het volledig ritje.

Voor J.Coasters was der Schwur des KÄRNAN, de beste achtbaan van de pretparktrip.

1) Taron 

De nummer één is ongetwijfeld Taron. Deze multi-launch achtbaan is te vinden in Phantasialand. De achtbaan is vooral uniek door de uitpuilende thematisatie van rotsen, houten huisjes waar je langs maar ook door scheurt. Je behaalt een maximale snelheid van 117 km/h. Het is onmogelijk om een perfect beeld te maken om de achtbaan in één opzicht te zien. De baan kruist elkaar meermaals waardoor je een spaghetti-effect hebt. Over de uniekheid bestaat wel enige discussie doordat de Helix (plaats 4) in Liseberg wel inversies bezit en de Taron niet. Maar de Taron is voor veel parken het grote voorbeeld omdat deze baan kort aanleunt bij perfectie. Het gebied Klugheim is gethematiseerd naar een oude Keltische stijl. In Klugheim kan je ook nog de junior-boomerangcoaster “Raik” vinden. Als je in Phantasialand bent mag je deze zeker niet overslaan. Op dit moment is Phantasialand bezig met een nieuwe top achtbaan die de Taron moet overklassen namelijk de F.L.Y.