Top 10 Mooiste pretparkingangen

Een top 10 van waar je pretparkdag nog maar begint, jawel de ingang. Ééns de ingang gepasseerd dan begint je dag nog maar. Toch is grote poort of het welkomsgebied toch ook al een heel mooi staaltje architectuur. Hieronder mijn top 10 mooiste pretpark ingangen!

10) Liseberg

Voor de 10 plaats gaan we al direct naar het koude noorden. In bekende stat “Götenburg” ligt het bekende scandinavische park “Liseberg”.  Dat deze ingang op de 10 plaats staat komt misschien door het goud & het gigantische tv scherm. Zo is het een vrij normaal gegeven dat er concerten in Scandinavische pretparken worden gegeven. De reclame, aankondiging en het speelschema kan je vinden op dit scherm. Daarnaast ligt deze ingang vlak tegenover een luxe wolkenkrabber hotel. Als je vlak voor de ingang van het park staat zie je aan de rechterkant, de bekende berg met het reuzenrad, de drop tower “Atmos Fear”. Tot slot kan je ook al een glimp opvangen van de top achtbaan “Helix”. Al deze elementen zorgen dat deze ingang een plek verdiende in mijn top 10 pretparkingangen.

9) Gardaland

Voor de volgende ingang trekken we naar iets warmere oorden met name Italië. In Gardaland nabij het gelijknamige meer heb je een parkingang dat toch ook een plekje verdient in deze top 10. Het park heb ik al meermaals bezocht, vaak in de latere namiddag/vroege avond omdat het park open is tot 23u. Vanaf 18u00 verlaagt ook de prijs. Maar de ingang heeft een groot welkomstplein. Zo heb je aan één kant enorm veel kassahokjes en andere kant van het plein heb je dan officiële toegangspoorten richting het park. In het midden staat een grote fontein met de mascotte prezzemolo (in het Nederlands is dit “peterselie”). Het inkomplein is echt reuzengroot. Maar eens je je ticket heb gescand bots je op een vreemd gedeelte. Er is geen standaard route of main street. Zo ligt Raptor achter een brug op een verhoogd gedeelte en ligt Blue Tornado verstopt achter een haagje. Wie er ooit is geweest zal het vast en zeker herkennen.

8) Toverland

Deze verdient eigenlijk nog maar 2 jaar een plekje in deze top 10. Vroeger was de ingang een gigantische hal met enkele torentjes aan de ingang. Deze gebruikt men enkel nog in de winter wanneer de buitengedeeltes niet open zijn. Maar sinds 2018 heeft Toverland geïnvesteerd in een geheel themagebied rond de ingang met het nodige thema verhaal.  Maar de ingang mag er zeker zijn. Het is voor mij ook iets speciaals want in november 2017 tijdens de fan day heb ik samen met enkele honderden andere fans als eerste deze ingang al doorkruist zonder entree te betalen.  Het gehele gebied is gemaakt rond toveren waardoor dit echt de kers op de taart is voor Toverland. Na de ingang heb je een Via Magica dat is een vertakkingspad naar de diverse themagebieden. Toch kies ik altijd voor de weg  richting Avalon of beter gezegd Fénix.

7) Plopsaland De Panne  

Op 7e plaats, de eerste en enigste Belgische pretparkingang in deze top 10. Op het ingangplein staan enkele gouden Plopsa figuren. Maar het belangrijkste pronkstuk op dit plein is de gigantische deur. Deze deur is een verwijzing naar de bekende uitspraak “Ik moest kloppen want de bel doet het niet” van de serie “Samson & Gert”.  Achter deze deur is de ingang. Hier hangt een groot spandoek, die regelmatig veranderd. Zo hangt dit jaar eentje omtrent het 20-jarig bestaan van het park. Ander jaren stond de naam van het park met daarrond de bekende plopsa figuren. Wanneer je je kaartjes hebt gekocht en je passeert deze ingang dan kom je onder een glazen koepel waar de mascottes je opwachten. Hierna kom je op een groot binnen plein met de bekende schots & scheve huisjes. Rechts van het ingangsplein en het inkomplein is men bezig aan het plopsa hotel. Deze inkom heeft ook nog eens als kers op de taart dat je telkens door diverse luidsprekers de stemmen van de plopsa figuren. Zo hoor je van Samson, Plop, Heidi en vele andere dat ze je een prettige dag toewensen in het park. Dit zowel in het Nederlands alsook in het Frans. Het is zeker een leuke ingang waar je gemakkelijk enkele uren kan vertoeven op het binnenplein.  

6) Europa Park   

Op plaats 6 vinden we het beste pretpark ter wereld, met name Europa-Park. Dit park heeft uiteraard ook een zeer mooie ingang. In feite kan je dagje pretpark al niet meer stuk als je de auto hebt achtergelaten en je wandelt door de gigantische parking. Zo wandel je vlak langs de Silver Star, die ze dan al aan het testen zijn waardoor je  al van ’s morgens vroeg al helemaal gehyped bent over deze baan. De grote massa gaat dan ook direct naar deze achtbaan van zodra het park open is. Maar wanneer je richting de ingang loopt heb je al een reuzachtige fontein. De inkom van Europa Park kan je niet missen want op de gevel staan de bekende gele letters. Daarnaast zie je ook diverse vlaggen van de Europese landen. Rechts van de ingang/fontein heb je nog een grote persconferentie zaal die enkel op uitnodiging is. Daarnaast zie je ook een grote koepel met de europese vlaggen ook deze wordt gebruikt voor persconferenties en dergelijke. Terwijl je de ingang voor je ziet hoor je nog steeds het geluid van de optaling van de Silver Star. Wanneer de inkom passeert zie je de Duitse allee. Een mooie main street met extreem gedecoreerde huisjes. Hier zijn diverse winkeltjes, restaurantjes. Aan de rechterkant van deze mainstreet heb je ook de ingang van de monorail. Maar sinds 2017 heb je aan de linkerkant van het entree gebied nog een top attractie genaamd Voletarium. Het eerste Europese flying theater, zeker de moeite waard. Aan het einde van deze Duitse allée heb je ook nog een klein museumpje met diverse decorstukken, artikels en oude mascottes. Daarna loop je via het Italiaans themagebied door naar de rest van het park. Tot hier geraak je voor openingstijd. Iets voor 9u kan je in het Italiaans themagebied ook nog genieten van een openingsshow op Italiaans balkon. De ingang is misschien iets minder mooi waardoor het op de 6e plaats staat, maar alles wat achter deze poorten staat is van top kwaliteit.  

5) Slagharen

Yihaaa, we komen de top 5 binnen en zoals het eerste woord deed vermoeden zijn we in het Cowboy pretpark “Slagharen”. Dit pretpark bezocht ik tijdens de pretparktrip en is echt een parkingang volledig in stijl van het park. Het ingangsplein en inkomsplein zijn misschien voor twijfel vatbaar. Maar nog voor dat je binnenkomt zoeft het achtbaantreintje al langs je door, wel gescheiden door hekken. Maar het plein voor je het park is zeker niet noemenswaardig. Maar de effectieve ingang is volledig aangekleed en gebouwd zoals een Western huisje. Deze ingang is dan ook nieuw sinds 2018. De ingang is dus niet reusachtig zoals sommige in deze lijst maar dit gebouw en de grootte hiervan past perfect voor dit park. Ééns je de kassa hebt gepasseerd zie je een groot plein waar een kabelbaan over je heen loopt. In het midden staat een grote fontein waar ’s middags een show plaats vindt.  Op dit plein begroet de bekende cowboy je waardoor je direct in de juiste sfeer zit. Het parkje is zeker de moeite waard als je in de buurt bent. Een ritje op de laatste rij in Gold Rush geeft je een onvergetelijke vrije ervaring.

4) Walt Disney Studios

De volgende pretpark ingang is wel al heel lang geleden maar de foto zegt voor mij al genoeg. Een ingang zoals filmstudios er uit zien. De grote poort met daarachter de grote loodsen die als opslag dienen. Maar bovenal dienen deze grote hallen vaak ook voor de films effectief op te nemen. Vooraleer je het grote hoofdplein tegenkomt moet je deze loodsen ook doorkruisen die natuurlijk perfect zijn ingericht.  Het grote en het bekendste icoon van deze ingang is de grote watertoren met de bekende oren. Het is een bekend beeld dat er een watertoren vlak bij een film studio gebied staat. Dit zien we ook in andere film-productie pretparken en natuurlijk ook in het echt. Wat we ook op deze foto zien maar dus ook in het echt is het Hollywood Hotel – Tower of Terror. Mijn absolute favoriet van het park.

3) Movieland Park

De volgende is opnieuw een soort filmstudios pretpark. Het Italiaanse Movieland park is onderdeel van Caneva Aquaworld. Het park ligt op enkele kilometers van het bekende Gardaland. Hierdoor zijn vakantiegangers eerder geneigd om naar Gardaland te gaan. Maar Movieland is een park wat mijn hart heeft gestolen door de vele unieke attracties.  De park ingang doet een beetje denken aan de Duitse variant. Maar Italianen die bekende films naspelen het blijft toch een vreemd beeld. Doordat Movieland & het aqua park naast elkaar liggen kan je verschillende soorten kaartjes kiezen zoals combinaties van de 2 parken op 1 of 2 dagen. Ik had tijdens mijn bezoek een ticket gekocht “2 days – 2 parks”. Ik ging dus op 2 verschillende dagen naar een van de 2 parken. Zo ging ik eerst naar Movieland waardoor ik vlak naast de ingang een soort van FOTO kaartje moest laten maken ter controle voor mijn 2e bezoek. Het plein is zeer groot waardoor je een stukje moet wandelen van de kassa’s naar het effectieve park. Hierbij kom je langs de topper “Diabolik Invertigo” sinds 2015.  Wanneer je voor de ingang staat heb je de gele boog maar daar achter zie je al diverse zaken. Zo stuit je direct op een fonteintje met een cameraman. Dit is ook de start van de mainstreet waarbij je op het einde van deze straat het bekende beeld hebt van de Hollywoodletters op de berg. Aan de rechterkant van het plein zie je weer een watertoren zoals ik al eerder zei. Maar je ziet ook hier een Hollywood Tower van een uniek soort. Er bestaan nog maar  2 exemplaren in de hele wereld. Bij de mainstreet heb je aan de linkerkant ook nog spookhuis wat je direct kan doen.

2) Hansa Park  

Op de 2e plaats vinden we een ingang die misschien één van de kleinste maar vooral vreemdste is omwille van het gebouw. Ik heb het over de park ingang van Hansa Park. Het is een soort van kasteeldeur/burcht dat (nieuw) is sinds 2008. Dit gebouw was een van de onderdelen van het masterplan van het park, dat liet het blijken in de voorstelling van Highlander in 2018 die een jaar later moest openen. Deze ingang heb ik ook leren kennen in de pretparktrip van afgelopen zomer (2019). Het welkomplein is alvast een ruim plein met al mooi gedecoreerde huisjes aan de buitenzijde van het park wat toch wel speciaal is. Hansa Park liet zelf al weten dat het inkomgebied er vooral Europees moet uitzien. Wanneer je het park dan effectief betreed dan hoor je al een mooi orkest dat elke ochtend en avond de bezoekers begroet en uitzwaait met een mooi streepje muziek. Tot slot heeft het park ook een mooi bloemenperkje aan de ingang van het park. Hierin staat de datum van de dag. Dit zijn kleine bloempotjes die elke dag (een beetje) zijn herschikt.

1) Efteling

Dat deze op de eerste plek staat, zal ook niet veel mensen verwonderen. Al ben je geen pretparkfanaat of kenner, iedereen kent dit gebouw.  Deze ingang is ook één van de weinige met een officiële name genaamd “Het Huis van de 5 Zintuigen”. Het gebouw heeft ook 5 pieken die elk een zintuig moeten voorstellen. Het verhaal/ sprookje rond deze ingang  gaat over een koning met 5 zonen die elk een zintuig hadden waarin ze uitblonken. Wanneer je onder deze poort doorloopt zie je een heuse constructie van houten balken en stro. Eén puntje kritiek is als je deze ingang passeert bots je direct op een muur/deur van de hoofd souvenirswinkel “Efteldingen”. Bij de andere ingangen is vaak een mooie mainstreet aan gekoppeld.

Tot slot kan een pretpark kan ook meerdere ingangen hebben. Zo heeft de Efteling & Europa Park een ingang specifiek voor hotelgasten.  Deze is vaak aan de hele andere kant van het park om de drukte te spreiden. Bij de Efteling komen hotelgasten binnen via reizenrijk, bij de achtbaan Vogelrok uit. De andere verblijfsgasten komen wel via de hoofdingang binnen.  (zie foto)  

Bij Europa Park komen hotel gasten binnen via het Spaanse themagebied wat kort bij de top achtbanen Wodan & Blue Fire liggen. (zie foto)

Maar een park kan ook meerdere ingangen hebben. Zo heeft Phantasialand 1 hoofd ingang waarbij je het park betreed in Alt Berlin. Maar dit is enkel voor groepen & speciale uitnodigingen. Daarnaast heb je nog 2 extra ingangen bij het Mystery & China Town. Tot slot heeft het park ook nog ééns 2 aparte hotel ingangen voor het Chinese Hotel Ling Bao en Hotel Matamba. Binnenkort zal er nog een hotelingang bijkomen voor de gasten van Charles Lindbergh. Hieronder even een foto voor alle ingangen aan te duiden.