Top 10 Nederlandse achtbanen

Enkele maanden geleden maakte ik een top 10 Belgische achtbanen aangezien ik hier ook woonachtig ben. Maar nu gaan we eens kijken wat de beste achtbanen zijn bij onze Noorderburen. Veel bezoekers van deze pagina zijn ook afkomstig uit Nederland. Dus hieronder de top 10 Nederlandse achtbanen volgens J.Coasters. Hoewel er misschien veel Nederlandse fans of pretparkfans deze top misschien zeer vreemd zullen zijn heb ik niet rekening gehouden met de overweldigende achtbaanstatistieken maar bekijk ik het vanop diverse factoren zoals theming, uniekheid en tot slot eigen mening of verhaal achter de baan.

10) Lost Gravity – Python  

Op plaats 10 heb ik een gelijke stand van Lost Gravity  & de beroemde Python. De Lost Gravity uit Walibi Holland is een vrij nieuwe coaster met het speciaal karretje genaamd Big Dipper. Dit is een combinatie van een wing coaster & een standaard sit-down coaster. De unieke ervaring zit hem in de wing stoeltjes. Het wagentje bestaat telkens uit 8 personen waarvan telkens 4 personen aan de buitenkant net langs de baan zweven. De eerste drop is er direct één die volledig naar binnen krult. Het achterste stoeltje aan de buitenkant (nummer 8) is de beste plaats voor deze ervaring.  

Python mocht ook in deze top 10 niet ontbreken. Daarom staat hij met de Lost Gravity op een gedeelde 10e plaats. De reden waarom Python hier in deze lijst staat? Niet omdat de baan uniek is want er zijn al veel dezelfde of gelijkaardige modellen over de hele wereld. Zo kan je in Gardaland  en in Heide Park de collega’s vinden van de Python. Maar de Python is pure nostalgie. Deze coaster staat al sinds 1981 in het park en was ook het kantelpunt voor de Efteling Het was ook mijn eerste achtbaan met inversies of beter gezegd “voor de eerste keer overkop”. In 2018 kreeg de baan een grote renovatie.

9) Gold Rush  

Gold Rush is een baan die mijn hart heeft gestolen. In een kleiner park als Slagharen toch zo’n top coaster. De lay-out is misschien kort maar de ervaring is wel top. Zo is het een triple launch coaster waarbij je 2x voorwaarts & 1x achterwaarts wordt gelanceerd door het station. Vooral de laatste rij aan de buitenkant is een aanrader. Zo krijg je een vrij gevoel bij de achterwaartse lancering want dan hang je ondersteboven met een vrij gevoel. Die unieke zitplaats zorgt ook voor een intense laatste inversie net voor de remmen.  

8) Joris & de Draak  

In 2010 kwam Efteling met een primeur naar buiten voor de BeNeLux. Efteling brak ik 2009 de iconische houten achtbaan Pegasus af maar verving hem door een houten race-achtbaan. Het verhaal rond de coaster is gebaseerd op het bekende verhaal Sint-Joris en de Draak.  Bij deze baan kan je kiezen voor water (blauw) en vuur (rood). In het station krijg je een toespraak van de koning. Daarna vertrekken beide treinen uit het station voor een geweldige houten (familie)achtbaan. Het leuke aan deze achtbaan is dat je een soort van race hebt tussen de 2 karretjes. Een aanrader in dit Nederlandse sprookjespark nabij Tilburg.

7) Bob  

Deze coaster staat misschien wel op plaats 7. Jammer genoeg zal je deze achtbaan nooit meer kunnen doen. Op 1 september 2019 was het laatste ritje mogelijk op deze unieke coaster. Dat deze coaster onder de sloophamer zou gaan was in feite al lang te denken. De aanhoudende defecten en de dure onderhoudskosten duwden de Efteling in deze richting. De baan was zo uniek en niet te vergelijken met andere Bobslee achtbanen van Mack. Deze baan was unieke door de zwierende bochten die je maakte in de kom/goot. Dit had het ook te danken aan de kleine bakjes/karretjes die dit mogelijk maakte. In het voorjaar van 2020 opent Efteling hier een duellerende gemotoriseerde achtbaan genaamd Max & Moritz.

6) Goliath

Veel Walibi Holland Fans zullen nu wel vreemd opkijken dat deze giant coaster zelfs niet de top 5 bereikt. Deze Intamin coaster is een soort van mini Silver Star uit Europa Park. Jarenlang was de Goliath de topper in de Benelux maar in 2019 heeft het zware klappen gekregen van zijn concullega Untamed & de Fury uit Bobbejaanland. De Goliath is 46,8m hoog en bereikt een topsnelheid van 106 km/h. De baanlengte is wel enorm zo heeft hij een lengte van maar liefst 1214. Maar was ook net iets te kort voor mijn top 10 langste achtbanen. Maar bovenal een topper op Nederlandse bodem. Je ziet hem vast en zeker staan bij een bezoek aan het Nederlandse polderpark.

5) Boosterbike  

De volgende baan moet het niet hebben van zijn mega achtbaanstatistieken. Maar het is een unieke achtbaan om fier op te zijn. De Boosterbike is een achtbaan die je al sinds 2004 in Toverland kan vinden. Het was de eerste motorfiets achtbaan ter wereld. De baan is ontworpen door Vekoma. De bezoekers worden afgeschoten met een snelheid van 70km/h. Hierna volgen tal van helix’en (bochten). Daarna volgen enkele kleine air-time hills (heuveltjes). Deze baan staat voor mij op de 5e plaats puur voor de unieke ervaring.

4) Baron 1898  

Ting ting ting! Kompels, u wordt verzocht… Ja hoor we zijn terug in de Efteling. De volgende achtbaan genaamd Baron 1898 was een primeur op voor de BeNeLux. Het is ook nog steeds de enige Dive Coaster hier in de buurt. Het verhaal en de theming is geweldig. Maar ik heb ook de grote Italiaanse broer gedaan in Gardaland. Baron is natuurlijk geweldig omdat het de enigste dive coaster hier in de buurt is, maar de baan is vrij kort. Toch geeft de mijnschacht een imposant beeld. Vooral de storytelling en wachtrij is ook de moeite waard.

3) Troy   

We komen de top 3 binnen met het paard van Troje. Het oude Griekse/Romeinse verhaal was de inspiratiebron voor deze houten achtbaan. Na 13 jaar is dit nog steeds een klasbak. De houten achtbaan was voor Toverland een groot kantelpunt van indoor naar outdoor. De baan mist zijn effect niet en is wellicht de beste houten coaster voor Nederland & België.  Bezoekers klimmen naar een hoogte van 32m en behalen een topsnelheid van maar liefst 87km/h. De baan heeft een grote bekende curve. Daarnaast gaan de bezoekers ook door het station wat een denderend geluid maakt. Laat je dus meeslepen in dit eeuwenoude verhaal!

2) De Vliegende Hollander  

Mijn tweede beste achtbaan van Nederland is misschien wel een vreemde eend maar hij blijft mijn favoriet. Ik heb het over de Vliegende Hollander in de Efteling. Alles rond deze baan trekt mij aan zowel de bouw, als het verhaal alsook de theming. Het enige wat deze achtbaan niet heeft zijn overweldigende statistieken. Deze baan staat ook in de toplijst bij mijn favoriete waterattracties aangezien de attractie een combinatie is van diverse aspecten. De bouw was zeer moeizaam maar het eindresultaat is een pareltje. De baan is dan ook gebaseerd op het bekende verhaal van het spookschip.

1) Fénix   

Nummer 1 is de vuurvogel in Toverland. In 2018 was iedereen onder de indruk toen Toverland de eerste in de BeNeLux was die een wing coaster opende. Dit was dan ook voor veel Belgische & Nederlandse achtbaanfans een geschenk uit de hemel. Enkele jaren geleden deden de geruchten al de ronde dat Toverland een spectaculaire coaster zou bouwen. Een wing coaster is dan ook mijn meest favoriete achtbaantype omdat het je zoveel vrijheid heeft. De ervaring van vliegen is dan ook geweldig. De baan heeft drie inversies waaronder een Dive Drop op 40m hoogte. Het is dan ook zeker DE must-do geworden van Toverland. Sommige fans vinden Troy beter als Fénix maar ik vind deze beter door de unieke ervaring zo dicht bij huis!

Normaal gezien zou deze top 10 er anders hebben uitgezien zeker door de minitrip waarbij Untamed centraal zou staan. Deze baan zal onverbiddelijk een hoge plaats opeisen in deze top 10. Misschien wel de eerste. Deze trip is uitgesteld door de Coronacrisis. Wanneer de situatie terug allemaal normaal is plan ik zo vlug mogelijk een bezoek aan Walibi Holland. Dit zal ongetwijfeld veel vernieuwingen zorgen in deze Nederlandse top 10 achtbanen.