Top 10 Vrije val torens

Top 10 vrije val torens – J.Coasters

Top 10 vrije val torens

Vrije val torens of free-fall towers, je hebt ze in alle maten en vormen. Zelf ben ik een ongelofelijke voorstander van dit attractietype. Maar ze zijn vaak niet in overvloed. In elk pretpark vind je wel meerdere achtbanen. Maar van een vrije val toren kom je vaak maar één of geen exemplaar tegen. Dit heeft alles te maken met de hoogte want het belemmert vaak het uitzicht voor de omwonenden. Toch neemt deze attractie niet veel plaats in. Het beste park wat gebruik maakt van vrije val torens is Gröna Lund in het Zweedse Stockholm. Dit park zal dan ook meermaals aan bod komen in deze top 10 lijst van vrije val torens. De hoogste vrije val toren is te vinden is in Six Flags Great Adventure. Daar staat de Zumanjaro: Drop of Doom die een snelheid van 140km/h behaalt tijdens een val van 126m.

10) Dalton Terror

Voor de achtste plaats nemen we er eentje die in het Belgische Walibi staat. Deze attractie is gebaseerd op de Daltons van de stripfiguur “Lucky Luke”. De Daltons brengen je naar een hoogte van 77m en behaalt een snelheid van 110km/h. Een kleine tip als je boven bent: tel tot 7!

9) Space Vertigo

Voor de volgende vrije val toren moeten we naar Gardaland bij het Italiaanse Gardameer. Deze attractie hoort bij de dive coaster “Oblivion The Black Hole” waardoor de karretjes van deze achtbaan je rondom de oren vliegen. Deze tower heeft een mooie aankleding van ruimtevaart waardoor het bij mij zeker een pluspunt verdient aangezien het geen gemakkelijke taak is om dit soort attracties een mooi thema te geven.  De vrije val toren is 40m hoog.

8)  Hollywood Tower

We blijven aan het Italiaanse Gardameer. Maar deze keer gaan we naar het nabijgelegen park Movieland Park Hollywood. Deze unieke vrije val toren is speciaal omdat je op het einde van de rit op je rug ligt. Van dit type zijn er nog maar enkele exemplaren in de wereld waardoor deze zeker een plaats verdient in deze lijst.

7) Scream

Scream, een goede naam voor een vrije val toren. Maar hij staat in deze lijst niet alleen voor zijn naam. Deze vrije val toren kan je vinden in het Duitse Heide Park. De volledige toren is 103m hoog en heeft een valhoogte van 71m. Maar hierover bestaat een beetje twijfel want de toren staat op een berg waardoor de exacte hoogte misschien een beetje plausibel is. Het leuke aan deze vrije val is dat er ook nog een beangstigende stem is die de val nog spectaculairder maakt. Wanneer je in de wachtrij staat sta je als een cirkel rond de toren. Door de wind wapperen de doeken wanneer de gondel naar beneden valt. Van deze vrije val heb ik ook een leuk gadget gekocht.

6) Fritt Fall + FritFall  Tilt

Deze toren kunnen we terugvinden in het Zweedse Gröna Lund. Deze toren heeft twee types waarbij je de keuze hebt tussen een gewone vrije val toren. Of je kiest voor de iets uniekere ervaring waarbij je recht staat en bovenaan kantelt het karretje enkele graden voorover waardoor je een uniek beeld krijgt op het park. De toren is 80m hoog en  behaalt een snelheid van 100km/h in nog geen 3 seconden. Een leuke extra is dat bovenaan een onride foto wordt gemaakt.

5) Atmos Fear

Deze vrije val toren kan je vinden in het Scandinavische park “Liseberg”. Dit is de hoogste vrije val toren van Europa (op dit moment nog). De toren start in de kern van een berg en bereikt hierna het hoogste punt waardoor je een prachtig overzicht van Liseberg. Ondertussen komen de karretjes van de multi-launch coaster “Helix” voorbij aan een hoge snelheid.  Deze megatoren is 120 m hoog en haalt een snelheid van 109km/h.

4) Tower of Terror Hollywood Hotel

Net voor de top drie starten we met een unieke vrije val toren uit het Franse Walt Disney Studios Park nabij Disneyland Parijs.  Dit hotel is een van de beste vrije val torens van Europa. Dit heeft het te danken aan de mooie thematisatie. Het unieke moment is wanneer je de dertiende verdieping bereikt en de twee volledige parken kan bewonderen. Uiteraard zijn er vele kopieën in de andere Disney Parken. De attractie maakt enkel tussenstops bij verschillende verdiepingen waar er enkele special effecten zijn.

3) Mystery Castle

Deze vrije val toren is te vinden in het Duitse Phantasialand. Deze attractie is uniek omdat de toren indoor is en je allemaal naar de binnenkant kijkt en zit. De attractie en wachtrij is perfect gethematiseerd en zorgt ervoor dat deze een tweede plaatst haalt. De toren vertelt jullie het verhaal over de vloek die berust over de familie Von Windhofen. De vrije val toren is 65m hoog en haalt een snelheid van 72km/h.

2) Highlander

Deze Schotse getinte toren kan je vinden in het Duitse Hansa Park. Deze toren is 120m hoog en is dus maar 6m kleiner dan de Drop of Doom: Zumanjaro. De valhoogte van de toren is 103m. Op de toren is ook duidelijk zichtbaar dat halverwege de toren al remmen zijn geplaatst omwille van veiligheid. De valsnelheid bedraagt 120km/h. Het uitzicht over het park, de omliggende grasvelden en de zee zijn natuurlijk fenomenaal.

Je kan deze toren in twee versies doen, tussen 10u-13u kan je de tilt versie doen. Dit wil zeggen wanneer de gondel boven is dat de stoeltjes 15° naar voor kantelen waardoor je een goed zicht krijgt op de werkelijke hoogte. Na enkele rondjes kantelt het stoeltje terug in zijn normale positie. Hierna val je naar beneden. Maar tussen 13u & 18u heb je de “super tilt” versie. Ook hier kantelen de stoeltjes 15° naar voor als je op het hoogste punt hebt bereikt. Maar het grote verschil is dat wanneer de gondel stopt niet de stoeltjes naar hun normale positie. Dus je valt als het ware naar 120m naar beneden met gekantelde stoelen.

De Highlander staat bij mij op de tweede plaats omdat deze achtbaan midden in een bestaand themagebied geplaatst is met name “Schotland”. De wachttrij is een beetje gethematiseerd. Maar de toren staat wel tussen enkele helixen van NESSIE (Schwarzkopf). De toren is natuurlijk het hoogste punt van het park en domineert nu de skyline van het park samen met de Panorama toren & der Schwur des KÄRNAN.

Deze Schotse reus heeft ook prachtige muziek gecomponeerd door IMA Score. Tot slot heb ik van deze toren ook nog een leuke shirt als gadget.

1) Ikaros

Deze unieke vrije valtoren is opnieuw te vinden het Zweedse Gröna Lund. Deze attractie is gebaseerd op de zonnekoning. Deze minimale thematisatie weegt niets op tegen de unieke vorm van deze vrije val toren. Wanneer je het hoogste punt bereikt kantelen de karretjes 90° waardoor je recht naar beneden kijkt tijdens de val. Een unieke ervaring die enkel weggelegd is voor de durvers. De Ikaros is 100m hoog. Door de compactheid van Gröna Lund zijn er vele vrije val torens te vinden in het Zweedse park. Daarom mijn absolute nummer 1 want hij is zo uniek en vooral akelig!