Top 10 Wachtrijen

Wachtrijen, het meest irritante onderdeel aan een dagje pretpark. Maar het heeft ook zijn nut. Dit laat de pretparken toe om de spanning van de attractie op te bouwen en eventueel een verhaal te vertellen rondom de attractie of achtbaan. Daarnaast is niet alleen een sterk verhaal nodig voor deze top tien maar ook de interactie met achtbaan/attractie is een belangrijk onderdeel! De keuze van top 10 is voor iedereen anders, maar dit is de keuze volgens J.Coasters. Schuif aan en beleef een wachtrij als nooit te voren.

Top 10 wachtrijen – J.Coasters

10) Fénix  

Voor de 10e plaats moet je in Toverland zijn. Zeker als je wil meevliegen over Avalon dan zal je eerst door de grotten van Fénix & Merlijn de Tovenaar moeten passeren. Je gaat letterlijk en figuurlijk de diepte in op zoek naar de slaapplaats van de Fénix. De prachtige rotsen en andere thematisatie maken dat deze wachtrij een plaats verdient in deze top 10. Halverwege de wachtrij zal je een keuze maken tussen de linker of rechter vleugel. Tip van J.Coasters: linkerzijde is spectaculairder!

Fénix

9) Black Mamba  

De negende plaats in deze top 10 is weg gelegd voor een achtbaan in Phantasialand. Deze keer de Black Mamba. Naast de fantastische Afrikaanse thematisatie heeft deze wachtrij een perfect interactie met de hangende achtbaan. Op de foto zie je al dat je net onder een inversie loopt. De wachtrij is gethematiseerd met Afrikaanse hutjes, watervallen, rotsen en ondertussen krioelt het van de wilde beesten rondom je. Kan jij ontsnappen aan één van de gevaarlijkste slangen ter wereld?

Black Mamba

8) Fluch von Novgorod

De wachtrij van Fluch von Novgorod staat in deze lijst meer omwille van de uitgang. Maar laten we beginnen bij het begin. De vloek van Novgorod kan je vinden in Hansa Park (bezocht tijdens de pretparktrip). De achtbaan begint me een kronkelend pad tussen de bossen langs het kasteel en de lancering van de baan. Deze lancering zie je niet maar dit merk je wanneer je ziet dat de baan naar buiten komt met een hoge snelheid. In deze bossen staan enkele enge voorwerpen zoals een galg en een spook. Ondertussen spreekt de keizer van Novgorod je alvast toe en vertelt hij het verhaal rond de vloek dat zich in het kasteel afspeelt. Na het kronkelend pad kom je terecht in de burcht waar je door de geluiden van zwarte kraaien hoort. In de wachtrij is op een bepaald moment een galg waar je je hand kan onder leggen. Wanneer de sensor je hand ziet valt de galg naar beneden en voel je een beetje wind. Daarna zie je nog wat decoratie zoals een skelet. Daarna moet je een keuze maken in de wachtrij. Je hebt de keuze uit eerste of tweede rij of single rider. Het nadeel van deze single rider is dat deze pas is op het einde van de wachtrij waardoor je eerst alle mensen moet passeren indien je single rider wil.

Daarna volgt de unieke rit met een leuk stukje darkride & twee elementen die je doorheen de baan helpen.

Maar deze achtbaan/wachtrij staat in deze top tien omdat het niet stopt met een wachtrij. Na de rit is de uitgang ook nog volledig gedecoreerd met twee leuke zaken. Zo kan je de trap nemen of je kan lekker naar beneden glijden via een glijbaan. Hierna kom je een plaats tegen waar je jezelf zogezegd kan vastketenen. #leukfotomoment. Tot slot is er in deze uitgang ook nog een soort van doolhof wat zeker uniek is. Wanneer je uiteindelijk de juiste uitgang hebt gevonden kom je in een souvenirsshop.

7) Der Schwur des Kärnan

De volgende wachtrij kan je opnieuw vinden in het Duitse Hansa Park. Deze wachtrij heb ik leren kennen door de pretparktrip. Deze achtbaan is één van mijn favoriete achtbanen, maar de wachtrij moet zeker niet onderdoen. De wachtrij begint al langs de metershoge toren en het hoog bochtenwerk. Hierdoor krijg je al een kick om er in te gaan. Daarna ga je ga via enkele trappen het kasteel in. Het leuke aan deze baan is dat deze toren KÄRNAN echt bestaat, namelijk in Zweden. Wanneer je het kasteel betreed dan staat er KÄRNAN museum. Her & der staan ook schermen met het verhaal rond de vloek van KÄRNAN. Vanaf dan begint pas de echt gethematiseerde wachtrij. Je start in de kelders van het kasteel waar de eerste soort van voorshow is te zien. De lichten dimmen en het schilderij waar de koning van het kasteel wordt verlicht. Er komt een groene vloed rond het schilderij. Deze vloek breidt zich zeer snel uit via de muren. Enkele seconden later bereikt de vloek de troon van de koning. Tijdens deze vloek onweert het ook nog. Wanneer de vloek de troon bereikt dan springen de glazen van het kasteel kapot en zie je bliksemschichten. Na deze voorschow wandel je verder door het kasteel. Tijdens dit wandelen kom je nog een scherm tegen van een onderzoeker die op zoek is naar de vloek van KÄRNAN. Hierna ben jij bijna aan het station. Hier wordt je telkens per 16 binnen gelaten. Dit is op basis van het karretje. Hier MOET ALLES worden weggelegd want de rit is zo speciaal dat er niks mag fout lopen omwille van losse spullen. Wanneer iedereen zijn bagage heeft ingelost komt het hoogtepunt van de wachtrij.

Je komt in een ronde kamer terecht met 4 wachtrijen waar je telkens met 4 moet instaan. De volgorde van de rijen maakt niet uit want dat is nu net het UNIEKE aan deze wachtrij. Je mag nooit zelf je plaats kiezen. Dit is zeker een ervaring maar indien je niet graag van voor wil zitten of misschien net wel dan heb je dit niet zelf in de hand. Het systeem werkt als volgt. In de kamer verschijnt er een groene lamp die ronddraait na enkele seconden gaat er één lamp schijnen boven de deur van een wachtrij. Wanneer het licht op de deur schijnt verschijnt in één van de 4 wachtrijen een groene lamp onder je voeten. Dit wil dus zeggen dat die bepaalde rij aan die deur moet staan. Wanneer elke deur bezet is met een wachtrij openen de deuren en mag je instappen en beleef je één van de beste achtbanen ter wereld.

6) Voletarium 

De wachtrij van Voletarium is opnieuw te  vinden in Europa-Park. In deze wachtrij kan je prachtige meubelstukken van de luchtvaartpioniers Egbert en Kasper Eulenstein. Overal staan grote opgezette dieren en verwijzingen naar de nieuwste vlieguitvinding die deel uit maken van het verhaal over de nieuwe vliegmachine waarmee je een tocht over Europa zal maken.

Voletarium

5) Wodan Timburcoaster

De beste wachtrij van Europa Park is ongetwijfeld die van de houten achtbaan “Wodan”. Terwijl je het geratel en gedreun hoort van de houten achtbaan, maak je een tocht boven en ondergronds. Zo ga je diverse keren een onder het station door. Dit is een donkere tocht met prachtige rotsen en prachtige stenen sculpturen. De prachtige goden & edelstenen maken dat deze wachtrij een vijfde plaats verdient in deze top 10.

Wodan

4) Baron 1898   

De volgende top wachtrij is weggelegd voor een mijnverhaal uit de Efteling. Dit is mede te danken aan de diverse voorshows. De wachtrij begint al uniek doordat je een kaartje krijgt in welke rij je wil zitten. Wanneer je dit krijgt wordt je doorverwezen naar een wachtruimte voor de eerste voorshow in het omkleedlokaal. Nadat je een eerste aanspreking hebt gekregen van baron Gustav Hoogmoed wordt je doorverwezen naar het loonlokaal waar de baron je zal toespreken. Hierna verwijst hij je naar de wachtrijen zodat je klaar staat om af te dalen. Doorheen het wachten duiken de witte wieven op die je waarschuwen dat zij het goud bewaken. Net voordat je met de optakeling begint komen de witte wieven nog één keer zeggen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Maar nu is het te laat. Wanneer je buiten staat te wachten heb je een goede interactie met de achtbaan en hoor je de bel van de mijnschacht.

Baron

3) The Twilight Zone Tower of Terror

De derde beste wachtrij volgens JCoasters is de wachtrij van The Twilight Zone Tower of Terror in Walt Disney Studios Park. De wachtrij loopt door het verlaten hotel. Overal zie je restanten van spinnenwebben en de blikseminslag. Na een leuke tocht door het verlaten hotel wordt je doorverwezen naar de vervloekte liften.

Tower of Terro

2) Mystery Castle

Dit is naast een bungee drop attractie ook een ware walk-trough attractie voor het hele gezin. De wachtrij vertelt het verhaal over de wraakzinnige professor Von Windhofen. Deze wachtrij is doorheen een stoffige woonkamer, een donkere kerker, de machine kamer en net voordat je de attractie betreed zie je de professor in zijn machinehok.  Al deze donkere gangen zorgen ervoor dat de spanning wordt opgebouwd en daarom verdient deze wachtrij een tweede plaats in deze top tien wachtrijen. Maar wees op je hoede want je bent niet alleen in dit verlaten mysterieuze kasteel. Ontsnap aan deze vloek in Phantasialand.

Mystery Castle

1) Vliegende Hollander

De beste wachtrij volgens JCoasters is met absolute voorsprong de wachtrij van de Vliegende Hollander in de Efteling.De volledige wachtrij is gebouwd in het huis van de kapitein Willem Van Der Decken. Zo kom je in diverse kamers terecht, de meeste unieke gang is de ondergrondse geheime gang. Voor deze gang te bereiken stap je door een groot schilderij van het schip, hierna is de gang donker met enge geluiden van de storm. Tot slot kom je nog in andere kamers terecht. De start van het gruwelijke verhaal is in de haven waar Willem je meeneemt op zijn helse vaartocht.