Top 10 Waterattracties

Iedereen kent het wel, een pretpark bezoeken op een snikhete dag. Dan kan je vaak terecht bij de waterattracties zoals de boomstammen of rapid rivers of beter gezegd “de ronde bootjes”. Maar er zijn watercoasters die je een nat pak kunnen opleveren. Maar wat zijn nu de beste waterattracties? Dit is de top 10 Waterattracties van J.Coasters. Doe je poncho maar aan voor deze waterachtige top 10!

  10)  Indiana River – Bobbejaanland

Op de 10e plaats vinden we een log flume. Deze is net iets specialer doordat de baan volledig indoor is. Deze boomstammen zijn geopend in 1991 en werd gebouwd door Intamin. Aangezien het volledig indoor is, kunnen we ook spreken van een dark-ride. Het is dan ook volledig gedecoreerd als jungle. Zo zie je diverse planten & verschillende exotische dieren tijdens deze rondvaart. Hoewel de baan al opende in 1991 is toch de theming pas een jaar later gekomen. De baan heeft meerdere afdalingen. De maximale hoogte is 10m. 

9)  Supersplash – Plopsaland De Panne

Op de 9e plaats gaan we naar Plopsaland de Panne voor een watercoaster. Deze attractie is gethematiseerd naar het Plopsa-figuurtje “Piet Piraat”. De attractie begint met een unieke lift. Wanneer het bootje in de lift staat ga je langzaam omhoog. Ondertussen draait het karretje helemaal 360° zodat de boot in de juiste richting staat voor de grote afdaling. De drop is zoals de meeste waterachtbanen. Een drop, daarna een kleine bunny hop (heuveltje) en zo kom je een in het water terecht. Door de hoge snelheid in het water krijg je een grote plons waardoor veel waterachtbanen de standaard naam krijgen van Supersplash. 

Een leuk element is vooral de lift. Maar voor je afdaalt, hoor je Piet Piraat “Schip Ahoi Piraatjes” roepen. Door de unieke lift staat deze voor mij op plaats 9.    

8) Dino Splash – Plopsaland De Panne

Voor de 8e waterattractie blijven we in Plopsaland. Deze keer opnieuw een log flume. Dat deze boomstammen nog hoger staat is te danken aan de vernieuwde thematisering sinds 2019. Deze baan heeft al diverse namen gekregen zoals Splash, Het kasteel van Koning Samson &  De Boomstammetjes Dit komt omdat de baan al bestaat 1989. Het park heette dan ook vroeger het Meli Park maar sinds 2000 heeft Plopsa dit park overgenomen. 

De baan is gebouwd door Mack Rides. De vernieuwing van 2019 is ontworpen door Piet de Koninck. Hij is de vaste ontwerper van het park, sinds kort is hij ook mede-eigenaar van King Concept.  Zo is de attractie bezaaid met Dino’s, planten en een grote vulkaan. De baan zelf heeft 2 afdalingen waarvan de eerste 5 meter hoog is. De tweede drop is verdeeld in 2 trappen. Boven de baan staat sinds 2014 ook nog een gemotoriseerde achtbaan genaamd “De Draak”. De achtbaan kruist meermaals de waterattractie.

7) Banana Battle – Bobbejaanland

Voor de volgende waterattractie kan je je maar beter schrap zetten. Deze  attractie is geopend in 2008 en is gebouwd door Preston Barbieri Group. Het is een Splash Battle met een Jungle thema. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de mensen in de bootjes stappen en de strijd aan gaan tegen de aapjes. Doordat de boten zo kort bij elkaar komen en geen grote schuttingen staat is het een echt watergevecht geworden.  

Weinig mensen schieten tijdens de rit nog op de schietschijven. Iedereen begint vanaf de eerste seconde op elkaar te spuiten. Hierdoor ben je in een mum van tijd helemaal doorweekt. Het is dan ook een moeilijk keuze om zo vele mogelijk water te ontwijken of de strijd aan te gaan. Deze attractie is een ideale attractie voor een warme dag in de zomer. Er zijn na deze attractie vele replica’s gemaakt maar bij de andere is er geen mogelijkheid om elkaar nat te spuiten.

6) Excalibur: Secrets of the Dark Forest – Movie Park Germany

Op de 6e plaats vinden we een rapid river terug.  Deze staat in de lijst door de geweldige thematisering en de mooie wachtrij. Zoals de titel het al aangeeft, is de baan volledig gethematiseerd in Dark Fantasy/ Medieval. De baan heeft zelf geen afdalingen. Maar de hele route is wel bezaaid met wilde golven en water kanonnen. De baan is ook niet te zien vanuit het park. De attractie ligt dan ook heel aan het einde van het park met een verstopte ingang die direct indoor brengt. Hierdoor is het zeer moeilijk om hiervan een beeld te krijgen vanuit het park. Het is zeker een aanrader.   

5) Chiapas – Phantasialand

Zet je sombrero maar op want we trekken naar Mexico. Ik heb het hier over de Chiapas in Phantasialand. Deze boomstamattractie is niet zomaar eentje. De baan is geopend in 2014 ter vervanging van de wereldberoemde boomstammen die je vroeger kon doen in Phantasialand. Deze log flume is gebouwd door Intamin maar door de vele decoratie & thematisatie zijn er natuurlijk nog veel meer bedrijven die aan dit project hebben geholpen.  

Veel bedrijven waren ook nodig voor de fantastische aankleding die je overal kan zien tijdens het ritje. De baan is geïnspireerd op de Mexicaanse waterval Chiapas. De baan heeft 3 afdalingen. Bij de eerste maken ze een foto en de tweede leg je achterwaarts af. Het systeem is om het karretje in de andere richting te zetten is ook uniek. De laatste afdaling is de grootste. Maar deze heeft ook een wereldrecord. Zo is dit de steilste afdaling ter wereld. De afdaling is maar liefst 53°. Hierdoor is het ook de enigste boomstamattractie die ik ken waarbij beugels aanwezig zijn. Al deze elementen zorgen ervoor dat deze een 5e plaats verdiend in deze top 10 waterattracties. 

4) De Vliegende Hollander – Efteling  

De volgende waterattractie behaalt net geen tribune plaats. Toch moet hij zeker niet onderdoen. Ik heb het hier over De Vliegende Hollander in de Efteling. Het type van deze attractie is moeilijk te bepalen. Toch heeft het aan het einde een grote plons waardoor het een plekje verdiend in mijn top 10 waterattracties. Niet alleen de baan is fenomenaal, ook de bouw was een hele klus. Dat kan je lezen op De Vliegende Hollander.

De wachtrij is voor mij een van de mooiste. Maar ook tijdens de rit beleef je het hele verhaal van Kapitein Willem van der Decken. De hele theming errond is ook fantastisch waardoor ik niet meer kan zeggen dat dit een van mijn favoriete coasters is. Het enige waar de attractie in te kort schiet is snelheid. Maar wanneer ik in de Efteling ben dan sla ik hem nooit over want het blijft een fantastische attractie met zo vele elementen. 

We komen de top 3 binnen en tevens ook de eerste & enigste rapid river tegen. De meeste rapid rivers (ronde bootjes) hebben vaak een grote oppervlakte nodig in een pretpark. Maar deze rapid river is (net) iets anders waardoor het voor mij absoluut de beste rapid river is ooit. Ik heb het hier natuurlijk over de River Quest in Phantasialand. Deze rapid river staat op de plaats waar vroeger de Gebirgsbahn & Grand Canyon Bahn stonden. Deze achtbanen vatte vuur op 1 mei 2001. Een jaar later kwam deze unieke rapid river in de plaats. 

3)  River Quest – Phantasialand  

De rapid river is uniek omdat deze uit diverse verdiepingen bestaat. Zo kom je na het verlaten van het station en een grote bocht in een grote lift terecht. Deze brengt je naar het hoogste punt (22m). Boven aan de lift heb je al de eerste afdaling gevolgd van maar liefst  11m. Na deze drop kom je direct in een grote draaikolk terecht zoals de El Rio in Bobbejaanland. Deze draaikolk gaat ook gepaard met een grote afdaling en plons. Daarna maak je een grote bocht richting de laatste drop.

Al had Phantasialand andere plannen voor deze laatste drop. Dit moest geen simpele drop zijn. Oospronkelijk was de bedoeling een groot valluik. Vanwege technische problemen is dit er nooit gekomen wie goed kijkt naar die laatste drop ziet nog goed dat het valluik de bedoeling was. Na deze laatste drop vaar je rustig richting het station.

Sinds 2017 heeft deze attractie extra theming gekregen door het bijhorende deelgebied “Klugheim”. Tot slot is de ingang van deze rapid nog op het Chinees plein al kan dit snel veranderen want Phantasialand heeft al een vernieuwde ingang. Meer hierover kan je HIER lezen.

2) Pulsar – Walibi Belgium

Op de tweede plaats keren we terug richting België voor een spectaculaire watercoaster. Hoewel deze attractie minimale thematisering heeft, staat het toch voor J.Coasters op de tweede plaats van mijn top 10 waterattracties. De waterachtbaan opende in 2016 en was meteen ook verkozen tot beste attractie ter wereld. De gelanceerde waterachtbaan is in 2016 één van de nieuwste types van Mack Rides. Mack zelf noemt het een powersplash. De baan is maar liefst 46m hoog en is hiermee ook de hoogste baan van België. Tijdens de rit krijg je maar liefst 3 lanceringen voorgeschoteld en eindig je natuurlijk met een grote plons. De baan heeft een bekende U-vorm en tevens ook een shuttle-baan.

Doordat er maar 1 boot op de baan kan staan maakt met gebruik van een grote draaischijf. Wanneer je het station verlaat wordt je onmiddellijk achterwaarts gelanceerd tegen 50km/h. Hierdoor passeer je het grote waterbassin maar je krijgt nog geen nat pak. Hierna wordt je opnieuw gelanceerd voorwaarts met een snelheid van 80km/h en raas je langs het station richting. Hierna maak je opnieuw een duik achterwaarts en drijft men de snelheid op tot 100km/h. Je passeert het grote waterbassin en bereikt achterwaarts het hoogste punt.

Dit is zeker een eng gevoel want je voelt echt de knik die op het einde van de baan zit. Terwijl de inzittenden enkele seconden boven in de lucht hangen vult het waterbassin zich met het water van het meer. Wanneer je terug onder bent van de drop krijg je een gigantische splash.

Maar er zijn gradaties in natheid afhankelijk van welke rij je in het bootje zit. In de voorste krijg je wat water over je heen doordat de boot het water omhoog duwt. Wanneer je in de tweede, derde of vierde rij zit wordt je gemiddeld nat. Maar wanneer je echt een nat pak wil hebben dan raad ik de 5e en laatste rij aan en eventueel aan de buitenste zitjes. Al het water wat de boot omhoog duwt komt op de laatste rij terecht.  Wanneer men aan de zijkant zit komt ook tevens langs deze kant het water binnen. 

Op een warme zomerdag  raad ik dan ook zeker de laatste rij aan. Tijdens zo’n bezoek op een warme dag wanneer het meeste volk al naar huis was heb ik ooit maar liefst 6 keer deze waterachtbaan gedaan op laatste rij aan de buitenkant. De laatste paar keer voelde ik het water niet meer omdat ik volledig doorweekt was. 

1) U – 571 Simulator – Movieland Park  

Geef acht, trek je poncho maar aan want we zijn beland bij de beste maar ook natste waterattractie die ik ken. Het is geen rapid river of een boomstamattractie maar wel een simulator. Hoe kan een simulator nu zo nat zijn? Dit is de U-571 Simulator die men kan vinden aan het Italiaanse Gardameer in Movieland Park. Het park dat gebaseerd is op diverse bekende films & bekende tv-sterren. 

De attractie is dan ook gebaseerd op de U-571 film. Een film over een duikboot dat zich afspeelt tijdens WO II. Bij de ingang zie je al enkele vlaggen en oorlogsdecorstukken (zie foto 2). Het wachten op de effectieve attractie duurt misschien langer maar dat is vooral te wijten aan de lage capaciteit. De hele attractie begint op een plein waarbij je een boot ziet liggen in water (zie foto 3). Nog voor je effectief te boot in gaat krijg je een voorshow te zien met licht & water en geluidseffecten. Dit stelt het onweer voor. Bij deze attractie lopen ook altijd twee acteurs mee. Deze hebben een waterpak aan waardoor ze zich letterlijk zitten te amuseren met emmers water naar elkaar en de bezoekers te gooien. Na deze kleine heftige voorshow geven de mannen aan dat je plaats mag nemen in de boot.

De boot is zeer klein waardoor het echt lijkt of je in een klein benepen vaartuig zit. Je wandelt helemaal door een mooi gedecoreerde duikboot. Hierna neem je plaats op zitjes die precies grote kanonskogels zijn. Je zit ietwat oncomfortabel want je kan je enkel vasthouden aan handvaten op de grote baar. Je zit in twee rijen tegenover elkaar (zie foto). Één van de twee personen gaat effectief mee in de simulator en het speelt het verhaal alsof we nu echt opgesloten zitten. Tijdens mijn bezoek had de man ook een open flesje water bij wat hij (per ongeluk) morst op de bezoekers omdat hij  zo gezegd zeeziek is. De man loopt helemaal naar voor en dan begint de rit. De simulator maakt diverse bewegingen waardoor het lijkt alsof je steeds dieper in de zee duikt. De koker/simulator kantelen op een bepaald ogenblik helemaal op zijn zij waardoor je plotseling verticaal tegenover elkaar zit. Wanneer je net op zo’n moeilijke manier zit begint het pas echt. Achter elke persoon zitten gaatjes waar waterstralen uit komen. Iedereen krijgt water van voor en  van achter op zich. TIP: Als je minder nat wil worden dan raad ik een plaats aan helemaal aan de deur. Hoe verder je in de koker zit bij de acteur hoe natter.  De rit gaat verder met enkele bewegingen maar ondertussen is iedereen volledig doorweekt.

Toen ik het park bezocht wist ik niet wat ik me moest voorstellen bij de attractie, men gaf aan dat dit echt een natte attractie was. Toen ik aan de ingang stond kwam net een groep naar buiten met de acteurs. De acteurs lachten de bezoekers gewoon uit omdat ze volledig doorweekt waren. Dit is uiteraard geen probleem want in Italië is het toch lekker warm. Toen ik dit allemaal zag wou ik meteen de attractie zelf doen en ik heb er nog altijd geen spijt van.

Als je ooit het park bezoekt sla dan zeker deze attractie niet over. Koop desnoods een poncho maar ga gerust mee op duikjacht in deze unieke waterattractie. 

Andere waterparels die net niet in de top 10 zitten

Deze log flume is gedeeltelijk indoor & heeft een outdoor gedeelte. De baan heeft een Fantasie thema met een groot groen wezen in de rotsen. Vroeger heette deze Backstroke maar door de rebranding van de hal heeft deze nu de naam “Expedition Zork”. De baan is gebouwd door Mack Rides en heeft 2 drops. De eerste is de kleinste maar deze doe je wel achteruit. De tweede drop is maar liefst 15m hoog en is outdoor.  Het unieke aan deze baan is dat het een draaischijf heeft midden op de lifthill. De rest van de attractie is ook fantastisch aangekleed.

De volgende waterparel is misschien wel de leukste/vreemdste eend. Het is een doodgewone log-flume. Maar er zijn twee speciale elementen. Ik het hier over Dora’s Big River Adventure in het Duitse Movie Park. De baan heeft 2 drops waarbij de optakelingen verwerkt zitten in een roze/paarse berg. Uiteraard staan de bekende figuren van de serie her en der verspreid. Maar wat deze baan echt uniek of meer bepaald nat maakt is de overkapping bij het einde van de eerste drop. Dus zoals u kan vermoeden al het water komt via de soort van grot terug in het bootje wat een nat pak oplevert. 

De laatste waterparel moet het hebben van zijn authenticiteit. Het Duitse Hansa Park is een zeer authentiek park waarbij de volgende waterattractie al afstamt van 1986. Deze waterattractie heeft een zeer simpel station … een grote tent. Maar dit doet geen afbreuk aan het authentieke. Zo gebruikt deze attractie nog een oude watermolen om het water op te pompen naar boven.  De afdaling is nog vreemder, want je ziet duidelijk een knik in de baan die duidelijk merkbaar is tijdens de rit. Tot slot heeft men ook ervoor gezorgd dat de splash wordt weerkaatst op een glazen muur. Hierdoor krijgen enkele inzittende het water terug in het bootje. 

Zo dit was de top 10 waterattracties & enkele waterpareltjes volgens J.Coasters. Wanneer je de volgende keer een van deze parken bezoekt sla dan zeker niet een van deze of een andere waterattractie over want ze zijn altijd zeker en vast de moeite waard. Maar ze zijn vaak ook een leuke verfrissing tijdens een hete zomerdag.